ΦΟΙΤΗ-TEXT

Τελειόφοιτη φοιτήτρια Βιοïατρικών Επιστημών εξηγεί πως επιδρά ο κορωνοϊός στον οργανισμό μας

Τελειόφοιτη φοιτήτρια Βιοïατρικών Επιστημών εξηγεί πως επιδρά ο κορωνοϊός στον οργανισμό μας

Ο ιός αυτός αποτελεί ένα καινούργιο είδος κορωνοϊού , που δεν είχε ανιχνευθεί πριν από την πρόσφατη επιδημία στην περιοχή Wuhan της Κίνας, το Δεκέμβριο του 2019, αναφέρει σε άρθρο της η τελειόφοιτη φοιτήτρια Βιοïατρικών Επιστημών του University College London Ειρήνη Στυλιανού.

Ο κορονοϊος ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών με τον ιό που προκαλεί Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS-nCoV).

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο κορονοϊός εισέρχεται στον οργανισµό µέσα από σταγονίδια που μπορούν να εισχωρήσουν στο σώμα μέσα από το στόµα, τη µύτη και τα µάτια.  Σε πρώτη φάση, μολύνει τα κύτταρα που υπάρχουν στο λαιμό, τους αεραγωγούς και τους πνεύμονες μας. Πιο συγγεκρημένα κινείται στις βλεννώδεις µεµβράνες στο πίσω µέρος του λαιµού και προσκολλάται στα κυττάρα με σκοπό να εισάγει το γενετικό του υλικό εντός του κυττάρου.  Αφού καταφέρει να εισάγει το γενετικό του υλικό μέσα στο κύτταρο τότε αυτό αφομοιώνεται από το ανθρώπινο κύτταρο και τότε αρχίζει το ίδιο το κύτταρο να παράγει τον ίδιο ιό μετατρέποντας το έτσι σε εργοστάσιο αναπαραγωγής του.

Όταν μεγάλος αριθμός του ιού δημιουργηθεί από το συγκεκριμένο κύτταρο τότε οι ιοί ξεκινούν επίθεση στα γειτονικά κύτταρα. Σε αυτό το σημείο εμφανίζονται και τα πρώτα συμπτώματα του ιού που είναι ο ξηρός βήχας και ο πονόλαιμος. Ο ιός δρα σους βρογχικούς σωλήνες, και στη συνέχεια επεκτείνεται σε όλο το αναπνευστικό σύστηµα.

Ο πυρετός αποτελεί ένα από τα κυριότερα συμπτώματα της νόσου αφού εμφανίζεται ως επακόλουθο της προσπάθειας του ανοσοποιητικού μας συστήματος να καταπολεμήσει την δράση του ιού. Κάποιες φορές ο ιός μπορεί να προχωρήσει στο γαστρεντερικό σύστηµα ακόμα και στα νεφρά «κτυπώντας» με τον ίδιο τρόπο τα κύτταρα που βρίσκονται εκεί.

Για τους πλείστους ανθρώπους που θα νοσήσουν όπως έχει προαναφερθεί τα συμπτώματα θα είναι πυρετός και ξηρός βήχας. Εάν η ασθένεια εξελιχθεί, θα οφείλεται στην υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος στον ιό. Οι χημικές ουσίες που εκκρίνονται και διαπερνούν όλο το σώμα μας προκαλούν φλεγμονή. Η συγκεκριμένη κατάσταση είναι συνήθως ισορροπημένη. Πολύ μεγάλη φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε όλο το σώμα. Εκτιμάται ότι περίπου το 6% των περιπτώσεων φτάνει σε κρίσιμη κατάσταση. Σε αυτό το σημείο το σώμα αρχίζει να «χάνει» στη μάχη και υπάρχουν πιθανότητες θανάτου. Το ανοσοποιητικό σύστημα ξεφεύγει από τον έλεγχο και προκαλεί βλάβες σε όλο το σώμα, δηλαδή μπορεί να οδηγήσει σε σηπτικό σοκ όταν η αρτηριακή πίεση πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και τα όργανα σταματήσουν να λειτουργούν σωστά ή σταματήσουν τελείως.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top