ΚΥΠΡΟΣ

Στη Βουλή ο ΥΠΕΣ για το μέτρο της ανέγερσης μεμονωμένης κατοικίας

Στη Βουλή ο ΥΠΕΣ για το μέτρο της ανέγερσης μεμονωμένης κατοικίας

Η πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει το μέτρο της ανέγερσης μεμονωμένης κατοικίας σε αγροτικά τεμάχια συζητήθηκε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής.

 
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, είπε ότι το θέμα της μεμονωμένης κατοικίας είναι ένα θέμα που δεν έχει συζητηθεί για πρώτη φορά, αλλά έχει συζητηθεί κατά κόρον στην εν λόγω Επιτροπή, σημειώνοντας ότι είναι ένα θέμα εξαιρετικά σοβαρό και με το οποίο η Κυβέρνηση ασχολείται ιδιαίτερα.
 
«Απτή απόδειξη η Στεγαστική Πολιτική που εξαγγείλαμε τις προηγούμενες μέρες» είπε, ενώ συμπλήρωσε ότι το «δεύτερο σχέδιο ειδικά της στεγαστικής μας πολιτικής αυτόν ακριβώς τον σκοπό έχει να δώσει διέξοδο στους ανθρώπους, που ενδεχόμενα διαθέτουν και δεν μπορούν να αναπτύξουν ένα τεμάχιο γης στις περιοχές εκτός των οικιστικών ζωνών, για να βοηθηθούν ακριβώς και να μπορέσουν να αποκτήσουν ένα τέτοιο τεμάχιο, στο οποίο θα μπορούν να αναπτύξουν».

Εξάλλου είπε ο κ. Νουρής ότι έχει ξεκαθαριστεί στους Βουλευτές ότι ο ισχυρισμός που κατά καιρούς ακούγεται ότι η διαδικασία της μεμονωμένης κατοικίας πλήττει τους φτωχούς ανθρώπους και ευνοεί τους developers είναι κάτι το οποίο ακριβώς το αντίθετο σήμερα συμβαίνει.
 
«Γιατί πάρα πολύ απλά να θυμίσω ότι πριν την θέσπιση των κριτηρίων είναι όντως οι developers και οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι - μια πολιτική που ξεκίνησε να έχει τον χαρακτήρα της κοινωνικής πολιτικής - τη μετέτρεψαν σε έναν μηχανισμό κερδοσκοπίας, αποκτώντας έναντι πινακίου φακής αγροτεμάχια, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν για να εγείρουν πολυτελείς επαύλεις και οκέλες, και βεβαίως να τις πωλούν έναντι πολύ ψηλών ποσών και κερδών».

Πρόσθεσε πως η μεμονωμένη κατοικία είναι δυστυχώς ο λόγος, για τον οποίο υπάρχει ένας σοβαρός αριθμός προβλημάτων που προκαλούνται στην κυπριακή ύπαιθρο ιδιαίτερα, εξηγώντας ότι τα προβλήματα αφορούν σε «θέματα περιβαλλοντικής καταστροφής, θέματα εκμετάλλευσης γόνιμης γης, που υπό διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για πολλούς άλλους σκοπούς κοινής ωφελείας, όπως για παράδειγμα τη δημιουργία κτηνοτροφικών περιοχών, περιοχών φωτοβολταϊκών πάρκων, βιομηχανικών ζωνών».
 
Ο κ. Νουρής ανέφερε ότι αδυνατούν να αξιοποιήσουν ανάλογα τέτοια κομμάτια γης, «γιατί έχουν ανευρεθεί μέσα σε αυτές περιοχές μεμονωμένες κατοικίες».
 
Πρόσθετα ανέφερε πως ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων σήμερα από τις μεμονωμένες κατοικίες, με πρώτο το θέμα της αύξησης του κόστους υπηρεσιών, αφού μια μεμονωμένη κατοικία μοιραία και αναπόφευκτα, όντας εκτός του οικιστικού ιστού, χρειάζεται πολύ περισσότερα για να εξυπηρετηθεί, είτε για την περισυλλογή σκυβάλων, είτε για την παροχή ηλεκτρονικού ρεύματος, είτε για την παροχή νερού.

Επομένως, συμπλήρωσε «αυτό το οποίο η Κυβέρνηση προτίθεται να συνεχίσει να κάνει είναι, με φειδώ και με γνώμονα τα κοινωνικά θέματα, θα προσπαθήσει αφενός μεν να περιορίσει αυτόν τον μεγάλο αριθμό που έχουν σήμερα αδειοδοτηθεί ως μεμονωμένες κατοικίες».
 
Υπενθύμισε ακόμα ότι έχουν ξεπεράσει τον αριθμό των 10 χιλιάδων οι αδειοδοτήσεις μεμονωμένων κατοικιών και ως εκ τούτου πρόσθεσε ότι «δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι δεν χορηγούνται αρκετές άδειες μεμονωμένης κατοικίας».
 
Επίσης, ανέφερε ότι «παραμένει ως κατ΄ εξαίρεση θεσμός και δεν είναι η πρακτική», ενώ διαβεβαίωσε ότι μέσα από τα Στεγαστικά Σχέδια που έχουμε εξαγγελθεί μπορούν να δώσουν απαντήσεις και λύσεις σε αυτό το θέμα, ικανοποιώντας βεβαίως και τον κόσμο που διαθέτει ή δεν διαθέτει ένα ανάλογο τεμάχιο.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλας, κάλεσε τους ενδιαφερομένους να θέσουν το ζήτημα στα πλαίσια του ορθολογισμού, με κάθε σεβασμό προς το περιβάλλον, αλλά και προς αποφυγή της άναρχης ανάπτυξης, σημειώνοντας πως πρέπει να έχουν κατά νου ότι κάθε τόπος έχει τη δική της φέρουσα ικανότητα σε ανάπτυξη.
 
Είπε ότι «είναι καιρός στην Κύπρο να σκεφτόμαστε και πράττουμε με συγκερασμό απόψεων και επανεξέταση της πολιτικής στη βάση κριτηρίων, που μπορούμε να θεσπίσουμε, για να μη μετατραπεί ο τόπος σε μια απέραντη οικιστική περιοχή με όλους τους ενδεχομένους κινδύνους».
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, είπε ότι «ο τερματισμός αυτού του δικαιώματος καρατομεί τα δικαιώματα και την όποια προοπτική επιβίωσης των μικροιδιοκτητών και των κοινοτήτων της υπαίθρου».
 
«Με την απόφαση αυτή ουσιαστικά σπρώχνεται και πάλι η ανάπτυξη και η οικονομία προς τους μεγαλογεωκτήμονες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες ανάπτυξης γης», πρόσθεσε.
 
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, είπε ότι το κόμμα του θεωρεί πως στα πλαίσια της στεγαστικής πολιτικής για τους κατοίκους της υπαίθρου υπάρχουν πολλά να γίνουν, σημειώνοντας ότι «είναι θετικό το γεγονός ότι με το σχέδιο στεγαστικής πολιτικής, που έχει ανακοινωθεί πρόσφατα, δίδονται αρκετά κίνητρα για την απόκτηση κατοικίας στις περιοχές της υπαίθρου, κίνητρα τα οποία ως ΕΔΕΚ καταθέσαμε κατά τη συζήτηση των Προϋπολογισμών».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η οικονομική στήριξη θα πρέπει να παραχωρείται και στα άτομα, τα οποία θέλουν να αναγείρουν την πρώτη τους κατοικία, μέσα σε αγροτεμάχια από την στιγμή που δεν έχουν άλλη περιουσία, για να σημειώσει ότι πρέπει να λυθούν όλα αυτά, ώστε τον ερχόμενο Δεκέμβριο που θα επανεξεταστεί το σχέδιο στεγαστικής πολιτικής, να ενσωματωθούν όλες αυτές οι εισηγήσεις.

«Ως ΕΔΕΚ θα συνεχίσουμε με θέσεις και εισηγήσεις να προωθούμε μέτρα για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της υπαίθρου», είπε.
 
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε πως πρέπει να ξεκινήσει μια σταδιακή απαγόρευση της μεμονωμένης κατοικίας και να εξεταστούν οι τρόποι, με τους οποίους γίνονται οι αναπτύξεις στη γύρω περιοχή των οικιστικών περιοχών.
 
Επίσης, είπε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα, όπως στο εξωτερικό, και να βοηθηθούν  οι ιδιοκτήτες εγκαταλελειμμένης οικίας, ώστε να διορθωθούν και να βοηθήσει η κυβέρνηση να δοθούν σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, καθώς και να αξιοποιηθούν τα κενά οικόπεδα, όπως γίνεται στην Ευρώπη, για μειωθεί η εισβολή στη φύση και η τεράστια ζημιά που γίνεται.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top