ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλίν: Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Αίγυπτο για την αν. Μεσόγειο

Καλίν: Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Αίγυπτο για την αν. Μεσόγειο

«Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Αίγυπτο για την Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν λέγοντας ότι «ένα νέο κεφάλαιο για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα μπορεί να ανοίξει με την Αίγυπτο και άλλα κράτη του Κόλπου».

Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν μεγαλύτερα ζητήματα στην ατζέντα τους με την ΕΕ από τις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα.

Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα του Μπλούμπεργκ, ο Ιμπραχίμ Καλίν εξέφρασε την πεποίθησή ότι «η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το PYD/YPG είναι λανθασμένη πολιτική». «Αυτό είναι ένα ζήτημα σημαντικής διαφωνίας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ», ανέφερε ο Ιμπραχίμ Καλίν προσθέτοντας ότι τα 3 πιο θεμελιώδη ζητήματα που χωρίζουν την Τουρκία και τις ΗΠΑ είναι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το PYD/YPG, οι S-400 και οι κυρώσεις CAATSA, καθώς επίσης και το ότι επιτρέπεται στον ηγέτη της FETÖ η παραμονή στις ΗΠΑ.

«Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, δεν έχουμε δει καμία πρόοδο και καμία δράση σε αυτά τα θέματα», ανέφερε. 

Για τους S-400 είπε ότι η απόφαση «δεν ελήφθη εν μία νυκτί στην Τουρκία». «Ήταν το αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας», υποστήριξε ο Ιμπραχίμ Καλίν ενώ είπε πως οι S-400  δεν θα ενσωματωθούν στο αμυντικό σύστημα του ΝΑΤΟ, και έτσι δεν θα είναι σε θέση να αποτελέσουν απειλή για το αμυντικό σύστημα του ΝΑΤΟ.

«Εκτός από τους Patriots, θέλουμε επίσης να αγοράσουμε πυραύλους SAMP/T που παράγονται από τη σύμπραξη Γαλλίας και Ιταλίας. Ωστόσο, η Γαλλία αποφάσισε να εμποδίσει τη διαδικασία χρησιμοποιώντας τη Συρία ως δικαιολογία», είπε, προσθέτοντας ότι «συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία για να επιταχύνουμε αυτήν τη διαδικασία. Δεν κλείνουμε τις πόρτες στις επιλογές».

Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε πως γνωρίζει καλά ότι ο Τζο Μπάιντεν ασχολείται με πολλά θέματα εσωτερικής πολιτικής.

«Έχουμε κάνει επαφή με τους συναδέλφους μας και κάναμε μια καλή αρχή και είμαι βέβαιος ότι και οι δύο Πρόεδροι θα έχουν επαφή», ανέφερε.

Αναφορικά με την Αίγυπτο, ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι «θέλουμε να συνεργαστούμε με την Αίγυπτο για την Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και το Παλαιστινιακό ζήτημα, το  οποίο ο κόσμος φαίνεται να έχει ξεχάσει και θέλουμε να συζητήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις».

«Εάν μπορούμε να κάνουμε αμοιβαία εποικοδομητικά βήματα, μια τέτοια εταιρική σχέση δύναται να συμβάλει στη μείωση των εντάσεων στην περιοχή και στη σταθεροποίηση της περιοχής από τη Βόρεια Αφρική έως την Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η Αίγυπτος εξακολουθεί να είναι ο εγκέφαλος και η καρδιά του αραβικού κόσμου».

Υπάρχουν, ανέφερε, «ορισμένα οικονομικά ζητήματα και θέματα ασφάλειας, το καταλαβαίνουμε πολύ καλά. Οι δύο χώρες που μιλούν μεταξύ τους μπορούν να βελτιώσουν τις διμερείς και περιφερειακές μας σχέσεις».

Αυτό, πρόσθεσε, «ισχύει και για τα άλλα τέσσερα κράτη του Κόλπου. Δεν έχουμε άλυτο πρόβλημα με καμία αραβική χώρα», σημειώνοντας ότι «ένα νέο κεφάλαιο για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα μπορεί να ανοίξει με την Αίγυπτο και άλλα κράτη του Κόλπου».

Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε πως έχουν  μια πολύ εποικοδομητική δυναμική με την ΕΕ και θέλουν οι σχέσεις τους να βελτιωθούν περαιτέρω.

«Υπάρχουν μεγαλύτερα ζητήματα στην ατζέντα μας από τις διερευνητικές συνομιλίες που είχαμε με τους Έλληνες, όπως η επικαιροποίηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, η οποία θα εισέλθει στο 5ο έτος της στις 18 Μαρτίου, η διασφάλιση της απελευθέρωσης των θεωρήσεων και η επικαιροποίηση της συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης», ανέφερε.

Όλα αυτά, πρόσθεσε, μας δίνουν έναν νέο Οδικό Χάρτη για την αναβίωση των σχέσεών μας.

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο σε όλους αυτούς τους τομείς. Ορισμένα κράτη μέλη θέλουν μια αυστηρότερη στάση εναντίον της Τουρκίας, αλλά δεν είναι σωστό να χρησιμοποιείται η ένταξη στην ΕΕ εναντίον της Τουρκίας για έναν τέτοιο σκοπό. Οι σώφρονες χώρες της ΕΕ δεν θα επιτρέψουν να συμβεί αυτό», ανέφερε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top