ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Παρουσιάζονται τα «πράσινα ψηφιακά πιστοποιητικά» από την Κομισιόν

Παρουσιάζονται τα «πράσινα ψηφιακά πιστοποιητικά» από την Κομισιόν

Το Κολλέγιο των Επιτρόπων αναμένεται σήμερα να εγκρίνει την πρόταση κανονισμού (προς έγκριση από τους συννομοθέτες) για το "ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό". Την πρόταση θα παρουσιάσει η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν και οι συναρόδιοι επίτροποι Δικαιοσύνης Ρέιντερς και Βιομηχανίας Μπρετόν.


Σύμφωνα με την Κομισιόν, το έγγραφο (σε ψηφιακή και σε φυσική μορφή) θα είναι "η ψηφιακή απόδειξη ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19, έχει αναρρώσει από την COVID-19 ή έχει υποβληθεί σε τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα".

Όπως η Κομισιόν αναφέρει "εκτός των πιθανών χρήσεων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, στόχος του πιστοποιητικού είναι να διευκολύνει την ασφαλή ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών ενός κράτους μέλους σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και εντός αυτών".

Η Κομισιόν αναφέρει ότι θα συνεργαστεί στενά με τις χώρες της ΕΕ "για να εντοπιστούν τεχνικές λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν ταχέως", "για να εξασφαλιστεί ότι η γνησιότητα των πιστοποιητικών θα μπορεί να ελέγχεται με ασφαλή τρόπο οπουδήποτε στην ΕΕ", "για να καταστεί δυνατή η αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών σε ολόκληρη την ΕΕ".

Όπως σημειώνει, "τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά θα πληρούν τις απαιτήσεις προστασίας των δεδομένων και τις απαιτήσεις ασφάλειας και ιδιωτικότητας".

Η Κομισιόν εξηγεί ότι "για να είναι διαθέσιμα τα πιστοποιητικά έως το καλοκαίρι, τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα την προετοιμασία και τη σχετική υλοποίηση".

Όπως ανακοίνωσε, η Κομισιόν "θα συμβάλει στην ανάπτυξη νομικής λύσης για ένα κοινό πλαίσιο σχετικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, διενέργειας τεστ και ανάρρωσης, ώστε να διευκολυνθεί η ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ".

Σημειώνει ακόμη ότι "τα κράτη μέλη πρέπει να θεσπίσουν γρήγορα τεχνικές λύσεις σε εθνικό επίπεδο για να διασφαλίσουν ότι αυτά τα πιστοποιητικά θα μπορούν να εκδίδονται και να ελέγχονται με ασφαλή τρόπο οπουδήποτε στην ΕΕ".

"Τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά θα πρέπει να θεσπιστούν με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές διαλειτουργικότητας, οι οποίες καθορίζουν κοινά σύνολα δεδομένων και μοναδικούς αναγνωριστικούς κωδικούς για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, καθώς και τα κοινά σύνολα δεδομένων για τα αποτελέσματα των δοκιμών, επί των οποίων τα κράτη μέλη έχουν ήδη συμφωνήσει", σημειώνει.

Με βάση το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, σήμερα θα υποβληθεί η νομική πρόταση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει στη συνέχεια να διαβουλευθούν και να την εγκρίνουν με τον τρόπο και στη μορφή που θα συμφωνήσουν.

Ως το καλοκαίρι η Κομισιόν θα δημιουργήσει μια ψηφιακή υποδομή που θα διευκόλυνε την ταυτοποιήση των ψηφιακών πράσινων πιστοποιητικών. Ως τότε τα κράτη μέλη πρέπει να εισάγουν στα εθνικά τους συστήματα καταγραφής υγείας τις απαραίτητες αλλαγές.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να εξασφαλίσει ότι τα πιστοποιητικά που εκδίδονται στην ΕΕ θα μπορούν να αναγνωριστούν και στον υπόλοιπο κόσμο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θλίψη στον Κυπριακό πολιτισμό: Πέθανε η Ελένη Νικήτα - Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top