ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές διευκολύνσεις λόγω πανδημίας και εναρμόνιση για πιστωτικά ιδρύματα στην Επ. Οικονομικών

Φορολογικές διευκολύνσεις λόγω πανδημίας και εναρμόνιση για πιστωτικά ιδρύματα στην Επ. Οικονομικών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών έχει στην ημερήσια διάταξη της αύριο Δευτέρα το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για τροποποίηση του νόμου που ρυθμίζει τις Εργασίες των  Πιστωτικών  Ιδρυμάτων, που στοχεύει ώστε να διευκρινιστούν οι ειδικές απαιτήσεις για τη χορήγηση  άδειας  λειτουργίας  πιστωτικού  ιδρύματος  και  ειδικά  όσον  αφορά  τις επιχειρήσεις που ασκούν δραστηριότητες  ως επιχειρήσεις επενδύσεων με μέσο όρο σύνολο ενεργητικού €30 δισ. και άνω για 12 μήνες.

Θα συζητήσει επίσης 4 προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν από το ΔΗΚΟ για φορολογικές διευκολύνσεις και διευθέτηση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών για την περίοδο της πανδημίας.
 
Η μία εκ των προτάσεων νόμου κατατέθηκε από την Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και αφορά τροποποίηση του νόμου για τη διαδικασία ρύθμισης ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών και όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η κρίση που διέρχεται η Κύπρος λόγω της πανδημίας επιτάσσει στο κράτος με νομοθετικές ρυθμίσεις την επέκταση της νομοθεσίας, ώστε να συνδράμει στη μείωση των φορολογικών οφειλών των φορολογουμένων, οι οποίοι στο στάδιο αυτής της δεινής οικονομικής κατάστασης, που διέρχεται η Κύπρος αδυνατούν να αποπληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.
 
Προστίθεται ότι με τον προτεινόμενο νόμο στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των οφειλετών, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση που αφορά ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές, δίδεται η ευχέρεια σε υπερήμερους οφειλέτες, κατά παρέκκλιση, να έχουν το δικαίωμα αποπληρωμής των οφειλών σε περίπτωση μη καταβολής σωρευτικά δέκα δόσεων αντί πέντε, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.
 
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου κατέθεσε 3 προτάσεις νόμου. Όπως αναφέρεται στις αιτιολογικές εκθέσεις σκοπός της μίας είναι η τροποποίηση του νόμου περί βεβαιώσεως και εισπράξεων φόρων, ώστε η προθεσμία υποβολής φορολογικής δήλωσης από φυσικά πρόσωπα για το 2020 να μετατεθεί από την 31η Ιουλίου στην 31η Δεκεμβρίου 2021. Επίσης στοχεύει να ρυθμίσει ώστε η προθεσμία υποβολής φορολογικής δήλωσης για το 2019 από πρόσωπα τα οποία έχουν υποχρέωση να τηρούν λογιστικά βιβλία και αρχεία και να ετοιμάζουν λογαριασμούς που ελέγχονται από ανεξάρτητο ελεγκτή (αυτοεργοδοτούμενοι με κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τις 70.000 ευρώ και εταιρείες), μετατεθεί από την 31η Μαρτίου 2021 στην 31η Δεκεμβρίου του 2021.
 
Σκοπός της δεύτερης πρότασης νόμου του κ. Λεωνίδου είναι η τροποποίηση του νόμου περί βεβαιώσεως και εισπράξεων φόρων ώστε η προθεσμία υποβολής δήλωσης εργοδότη για το φορολογικό έτος 2020 μετατεθεί από την 28η Φεβρουαρίου 2021 στην 31η Δεκεμβρίου 2021.
 
Σκοπός της τρίτης πρότασης νόμου του κ. Λεωνίδου είναι η τροποποίηση του νόμου περί βεβαιώσεως και εισπράξεων φόρων ώστε η προθεσμία καταβολής της δεύτερης δόσης προσωρινής φορολογίας για το φορολογικό έτος 2020 μετατεθεί από την 31η Δεκεμβρίου του 2020  στην 31η Δεκεμβρίου 2021 χωρίς την επιβολή οποιασδήποτε επιβάρυνσης.
 
Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του εναρμονιστικού νομοσχεδίου, που είχε κατατεθεί το 2020, προς εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με την Οδηγία (ΕΕ) 2019/2034, οι επιχειρήσεις επενδύσεων με μέσο όρο ενεργητικού €30 δισ., οι οποίες είχαν λάβει άδεια λειτουργίας και ασκούσαν δραστηριότητες ως επιχειρήσεις επενδύσεων ως τις 24 Δεκεμβρίου 2019, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άδεια λειτουργίας ως πιστωτικά ιδρύματα στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου 2020.
 
 Σημειώνεται ότι στην Κύπρο δεν υπάρχουν επιχειρήσεις επενδύσεων (ΚΕΠΕΥ) με μέσο όρο ενεργητικού €30 δισ. και οι  οποίες  ήταν αδειοδοτημένες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου κατά  τις  24 Δεκεμβρίου 2019, όμως για σκοπούς ορθής εναρμόνισης θα πρέπει να μεταφερθεί η πρόνοια αυτή στην εθνική μας νομοθεσία.
 
Αναφέρεται επίσης ότι το νομοσχέδιο δεν έχει τεθεί σε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, καθότι η προτεινόμενη τροποποίηση  είναι εναρμονιστική.
 
Στην ημερήσια διάταξη η Επιτροπή Οικονομικών τη Δευτέρα έχει προς συζήτηση τον Προϋπολογισμό του  Γραφείου  Επιτρόπου  για  τη Ρύθμιση  Ηλεκτρονικών  Επικοινωνιών και  Ταχυδρομείων  του 2021, εναρμονιστικό νομοσχέδιο για τροποποίηση του νόμου για τις ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εργασίες, αιτήματα για αποδεσμεύσεις κονδυλίων και εξαιρέσεων από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Είχε απελαθεί από την Κύπρο και την βρήκαν να εργάζεται σε ξενοδοχείο - Παρουσίασε πλαστό έγγραφο

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top