ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπέρ αναγνώρισης του ψευδοκράτους ο Τζακ Στρόου, νέα πενταμερής ένα μήνα μετά, λέει ο Ολγκούν

Υπέρ αναγνώρισης του ψευδοκράτους ο Τζακ Στρόου, νέα πενταμερής ένα μήνα μετά, λέει ο Ολγκούν

Η Ελλάδα επιχείρησε να πραγματοποιήσει την ένωση στην Κύπρο το 1974 μετά που οι Ελληνοκύπριοι παραβίασαν το κράτος που ιδρύθηκε το 1960 και ως αποτέλεσμα τούτου διαπράχθηκε ένα «απίστευτο έγκλημα» κατά των Τουρκοκυπρίων, ανέφερε ο πρώην ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Τζακ Στρόου, ο οποίος ζήτησε έναρξη απευθείας πτήσεων προς τα κατεχόμενα και αναγνώριση του ψευδοκράτους.


 Σύμφωνα με το ΓΤΠ, μιλώντας σε διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο «Το Μέλλον της Κύπρου», ο κ. Στρόου ανέφερε ότι ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κατέβαλε πολλές προσπάθειες για το Κυπριακό και σημειώθηκε «απίστευτη πρόοδος», όμως το 2004 ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αντιτάχθηκε στο Σχέδιο και διεξήγαγε εκστρατεία καταψήφισής του. Υποστηρίζοντας ότι αυτό ήταν μεγάλο λάθος, ο Βρετανός πρώην ΥΠΕΞ χαρακτήρισε λάθος και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας ότι για τον λόγο αυτό προέκυψαν περισσότερα προβλήματα.  
 
Η ε/κ πλευρά, πρόσθεσε, βρίσκεται σε μια θέση που δεν νιώθει την ανάγκη να μοιραστεί τίποτα, αφού «ούτως ή άλλως μπορούν να εκπροσωπούν ολόκληρο το νησί διεθνώς και διαθέτουν συγκεκριμένο καθεστώς στην ΕΕ και σε άλλα περιβάλλοντα». 
 
Αναφέροντας ότι δεν κατέστη δυνατό να φτάσουν σε αποτέλεσμα οι αναζητήσεις δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδιακής λύσης, ο Τζακ Στρόου υποστήριξε ότι «η νότια Κύπρος» θέλει να προσαρτήσει τον «βορρά» και ισχυρίστηκε ότι η λύση δύο κρατών πρέπει να «υπάρχει πρωταρχικά στο μυαλό».
 
Εξέφρασε την άποψη ότι αυτό είναι πιο εύκολο και κατάλληλο από την άποψη του να μπορούν να ζήσουν φυσιολογικά οι δύο κοινότητες ειδικά σε «δικοινοτικές δομές» και πρόσθεσε ότι οι Βρετανοί αξιωματούχοι πρέπει να εργαστούν για τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο. 
 
Επισημαίνοντας τον ρόλο της Βρετανίας στην Κύπρο, είπε ότι και οι ΗΠΑ είναι σημαντική χώρα και χρειάζονται περισσότερο την Τουρκία παρά την Ελλάδα. Σημείωσε επίσης ότι «πρέπει να παρακολουθούνται» οι προσπάθειες λόμπι της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς.
 
Αναφερόμενος στο θέμα των απευθείας πτήσεων προς τα κατεχόμενα, ο κ. Στρόου ανέφερε ότι κατά την διάρκεια της δικής του θητείας πλησίασαν αρκετά στην υλοποίησή τους και είχαν κάνει και προγραμματισμό γι’ αυτό.
 
«Μπορούμε να ανοίξουμε τις απευθείας πτήσεις, διότι ξέρετε ότι υπάρχουν Βρετανοί που κάνουν διακοπές στη βόρεια Κύπρο. Φυσικά, υπάρχουν και θέματα που αφορούν την ΕΕ. Όμως, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν απευθείας πτήσεις, διότι είναι ένα κομμάτι της ομαλοποίησης. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό και με την συμβολική έννοια».  
 
Εκφράζοντας την άποψη ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν περισσότερες ευκαιρίες να διαδώσουν τις πληροφορίες που θέλουν στον κόσμο, ο κ. Στρόου είπε ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει καθόλου τι έζησαν οι Τουρκοκύπριοι.
 
«Δεν έχουν απολύτως καμία ιδέα σε σχέση με το τι συνέβη το 1960. Δεν ξέρουν και τι έγινε το 1974. Δεν έχουν απολύτως καμία ιδέα για το τι έγινε στην Κύπρο αυτές τις δύο ημερομηνίες. Δεν έχουν καμία απολύτως ιδέα για πράγματα όπως ότι συνέβησαν κάποια γεγονότα, ήρθε ο τουρκικός στρατός, έσωσε, αλλιώς θα βιωνόταν ένα έγκλημα». 
 
Το ψευδοκράτος, συνέχισε, πληροί όλα τα κριτήρια ως «κράτος», συνέχισε λέγοντας ότι η βρετανική κυβέρνηση θα μπορούσε να αρχίσει απευθείας πτήσεις κάνοντας ένα βήμα στον δρόμο της αναγνώρισής του.
 
Η Βατάν γράφει ότι το σεμινάριο διοργανώθηκε από το Συμβούλιο Συνδέσμων Τουρκοκυπρίων Αγγλίας (CTCA), την Δεξαμενή Σκέψης Circle Foundation και τον Σύνδεσμο Τουρκοκυπρίων Βρετανίας (BTCA).
 
Ογλκούν: Νέα πενταμερής εάν στην Γενεύη δεν υπάρξει κοινός παρανομοστής
 
Εκτός από τον Τζακ Στρόου στο σεμινάριο μίλησε ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Εργκιούν Ολγκούν, ο συμπρόεδρος της Υπερκομματικής Επιτροπής «ΤΔΒΚ» της Βουλής του Ηνωμένου Βασιλείου (APPG), Lord Northbrook, ο Βουλευτής David Amess και ο καθηγητής Χασάν Ουνάλ. 
 
Στην παρέμβασή του ο κ. Ολγκούν ανέφερε ότι αν στη Γενεύη δεν εξευρεθεί κοινός παρονομαστής ανάμεσα στις πλευρές μπορεί να υπάρξει νέα συνάντηση ένα μήνα μετά από την άτυπη πενταμερή της Γενεύης και «πιθανώς αυτό θα γίνει».
 
Το ψευδοκράτος πληροί όλες τις προϋποθέσεις να είναι «κράτος» και η αναγνώρισή του αποτελεί «πολιτική επιλογή», ανέφερε λέγονντας ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα εμπόδιο για την Βρετανία να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.
 
Ο Sir David Amess επεσήμανε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να βοηθήσει στην Κύπρο αν είναι αμερόληπτη, ενώ ο Lord Northbrook υποστήριξε ότι πρέπει να αρχίσουν ξανά οι πτήσεις «touch down» μέσω Τουρκίας από και προς τα κατεχόμενα για να επιλυθεί το πρόβλημα του κλεισίματος των «συνόρων», όπως αποκάλεσε την διαχωριστική γραμμή, ανάμεσα στην «νότια και στην βόρεια Κύπρο» για άτομα που δεν είναι πολίτες της ΕΕ. 
 

 

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Υπ. Γεωργίας: «Από φωτοβολίδα προκλήθηκε η πυρκαγιά στη Λεμεσό» - Εξετάζεται να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλίων

Υπ. Γεωργίας: «Από φωτοβολίδα προκλήθηκε η πυρκαγιά στη Λεμεσό» - Εξετάζεται να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλίων

Διοικητική έρευνα και εξέταση δυνατότητας να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων και Λατομείων, ζήτησε η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, αποδίδοντας την φωτιά, που ξέσπασε το πρωί στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, σε φωτοβολίδα, κατά τη διαδικασία καταστροφής φωτοβολίδων και καπνογόνων. Κάλεσε όλους να είναι προσεκτικοί καθώς «διανύουμε ένα πάρα πολύ δύσκολο καλοκαίρι» και τα επιπρόσθετα πτητικά μέσα δεν αναμένονται πριν τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top