ΔΙΕΘΝΗ

Υπόδειγμα για άλλες χώρες το ΗΒ, το συμπέρασμα Έκθεσης για φυλετικές διακρίσεις

Υπόδειγμα για άλλες χώρες το ΗΒ, το συμπέρασμα Έκθεσης για φυλετικές διακρίσεις

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί «φάρο» για την υπόλοιπη Ευρώπη και τον κόσμο ως προς την αντιμετώπιση των φυλετικών διακρίσεων και τη δημιουργία μιας πολυεθνοτικής κοινωνίας.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της πολυαναμενόμενης έκθεσης της Επιτροπής Φυλετικών και Εθνοτικών Διαφορών, στην οποία ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε αναθέσει να μελετήσει την κατάσταση των φυλετικών σχέσεων στη χώρα στον απόηχο των κινητοποιήσεων του κινήματος Black Lives Matter.

Η έκθεση αναφέρει ότι «αν και ο απροκάλυπτος και ξεκάθαρος ρατσισμός επιμένει», η σύγχρονη Βρετανία «δεν είναι θεσμικά ρατσιστική» χώρα. Αντιθέτως, «θα πρέπει να θεωρείται ως υπόδειγμα για άλλες χώρες με πλειοψηφικό λευκό πληθυσμό».

Σημειώνει ότι στη χώρα υπάρχουν μεν ανισότητες μεταξύ εθνοτικών και φυλετικών ομάδων, αλλά αυτές οφείλονται περισσότερο σε γεωγραφικούς και κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες παρά σε ρατσισμό.

Αναφέρει επίσης ότι παρά τον «καλοπροαίρετο ιδεαλισμό» πολλών νεαρών πολιτών που υποστηρίζουν ότι η χώρα έχει πρόβλημα θεσμικού ρατσισμού, η άποψη αυτή «δεν επιβεβαιώνεται από τις αποδείξεις».

Το συμπέρασμα αυτό χαιρετίζεται από τη βρετανική κυβέρνηση, αναμένεται ωστόσο να προκαλέσει αντιδράσεις από οργανώσεις και ακτιβιστές που επί καιρώ επισημαίνουν π.χ. τη δυσανάλογα αυστηρή αντιμετώπιση των μαύρων από την αστυνομία και τη δικαιοσύνη ή το επίσης δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό νοσηλευτών με ξένη εθνοτική καταγωγή που πέθαναν από κορωνοϊό στο Ην. Βασίλειο.

Ήδη επισημαίνεται από σχολιαστές ότι στο πλαίσιο της εκστρατείας της για τον εμβολιασμό των μαύρων πολιτών, που εμφανίζονται ως οι πλέον απρόθυμοι να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού, η ίδια η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει τη φράση του γνωστού μαύρου κωμικού σερ Λένι Χένρι ότι «είναι δύσκολο (για τους μαύρους στη Βρετανία) να εμπιστευθούν ορισμένους θεσμούς και αρχές».

Ο επικεφαλής της Επιτροπής είναι ο Τόνι Σιούελ, γνωστός ειδικός σε θέματα εκπαίδευσης, που ήταν συνεργάτης του Μπόρις Τζόνσον στον δήμο του Λονδίνου.

Μεταξύ των επιμέρους συμπερασμάτων η Επιτροπή τονίζει ότι η φιλοδοξία των παιδιών που προέρχονται από εθνοτικές μειονότητες στη Βρετανία οδηγεί σε καλύτερες επιδόσεις στα σχολεία σε σύγκριση με τους λευκούς Βρετανούς μαθητές, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα μία πιο ισότιμη και με φυλετική ποικιλία αγορά εργασίας.

Σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, προκύπτει επίσης ότι αν και ακόμα υπάρχει διαφορά στην εκπροσώπηση των εθνοτικών κοινοτήτων στις κορυφαίες θέσεις τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα, «η εικόνα βελτιώνεται». Καταγράφεται επίσης σημαντική μείωση, στο 2,3%, στη διαφορά των απολαβών των εργαζομένων από μειονοτικές εθνοτικές κοινότητες σε σύγκριση με τους εργαζόμενους από την πλειοψηφική κοινότητα των λευκών. Στις ηλικίες κάτω των 30 δεν υπάρχει κάποια αξιοσημείωτη διαφορά στις αμοιβές.

Ιδιαίτερη κριτική ασκείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου η Επιτροπή εντοπίζει τα πιο απροκάλυπτα περιστατικά ρατσιστικής συμπεριφοράς. Συστήνει δε την επιβολή σοβαρών προστίμων για τις εταιρείες που επιτρέπουν αναρτήσεις με ρατσιστικό περιεχόμενο.

Μεταξύ των 24 συστάσεων προς την κυβέρνηση που θα παρουσιάσει η Επιτροπή περιλαμβάνεται και η κατάργηση του ακρωνύμιου BAME (Μαύροι, Ασιάτες και από Εθνοτική Μειονότητα) ως δημογραφική κατηγορία, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τις διαφορές μεταξύ των διαφορετικών κοινοτήτων.

Καλεί επίσης σε παράταση των σχολικών ωρών, πρωτίστως σε σχολεία που βρίσκονται σε υποβαθμισμένες περιοχές, οι οποίες πιστεύεται ότι έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τη διακοπή των μαθημάτων με φυσική παρουσία λόγω των lockdown.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top