ΚΟΣΜΟΣ

Η Κομισιόν παραπέμπει την Πολωνία στο ΔΕΕ για την προστασία ανεξαρτησίας των δικαστών

Η Κομισιόν παραπέμπει την Πολωνία στο ΔΕΕ για την προστασία ανεξαρτησίας των δικαστών

H Koμισιόν αποφάσισε να παραπέμψει την Πολωνία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) σχετικά με τον νόμο περί δικαστικής εξουσίας της 20ής Δεκεμβρίου 2019, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 14 Φεβρουαρίου 2020 και ζητά από το ΔΕΕ να διατάξει προσωρινά μέτρα έως ότου εκδώσει οριστική απόφαση στην υπόθεση.

Σύμφωνα με την Κομισιόν ο πολωνικός νόμος για το δικαστικό σώμα υπονομεύει την ανεξαρτησία των Πολωνών δικαστών και είναι ασυμβίβαστος με την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ.

Επιπλέον, ο νόμος απαγορεύει στα πολωνικά δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένης της πειθαρχικής διαδικασίας, να εφαρμόζουν άμεσα ορισμένες διατάξεις του δικαίου της ΕΕ που προστατεύουν τη δικαστική ανεξαρτησία και να υποβάλλουν στο ΔΕΕ αναφορές για την έκδοση προδικαστικών αποφάσεων.

Επιπλέον, η Κομισιόν θεωρεί ότι η Πολωνία παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ, επιτρέποντας στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου - η ανεξαρτησία του οποίου δεν είναι εγγυημένη - να λαμβάνει αποφάσεις που έχουν άμεσο αντίκτυπο στους δικαστές και τον τρόπο με τον οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους.

Στα θέματα αυτά περιλαμβάνονται περιπτώσεις άρσης της ασυλίας των δικαστών με σκοπό την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους ή την κράτηση τους, καθώς και την επακόλουθη προσωρινή αναστολή των καθηκόντων τους και τη μείωση του μισθού τους.

Η προοπτική των δικαστών να πρέπει να προσφύγουν ενώπιον ενός οργάνου του οποίου η ανεξαρτησία δεν είναι εγγυημένη δημιουργεί ένα `ψυχρό αποτέλεσμα` για τους δικαστές και μπορεί να επηρεάσει την ανεξαρτησία τους.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι αυτό υπονομεύει σοβαρά τη δικαστική ανεξαρτησία και την υποχρέωση εξασφάλισης αποτελεσματικής νομικής προστασίας, και συνεπώς της έννομης τάξης της ΕΕ στο σύνολό της.

Σε ό,τι αφορά τα προσωρινά μέτρα η Κομισιόν τα ζητά για να αποφευχθεί η επιδείνωση σοβαρών και ανεπανόρθωτων βλαβών που προκαλούνται στη δικαστική ανεξαρτησία και στην έννομη τάξη της ΕΕ. Συγκεκριμένα αυτά περιλαμβάνουν:

- να αναστείλει τις διατάξεις που εξουσιοδοτούν το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου να αποφασίζει σχετικά με αιτήματα άρσης της δικαστικής ασυλίας, καθώς και για θέματα απασχόλησης, κοινωνικής ασφάλισης και συνταξιοδότησης δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου,

- να αναστείλει τα αποτελέσματα των αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί από το Πειθαρχικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην άρση της δικαστικής ασυλίας και

- να αναστείλει τις διατάξεις που εμποδίζουν τους Πολωνούς δικαστές να εφαρμόζουν άμεσα ορισμένες διατάξεις του δικαίου της ΕΕ που προστατεύουν τη δικαστική ανεξαρτησία και να υποβάλουν στο ΔΕΕ αναφορές για την έκδοση προδικαστικών αποφάσεων σχετικά με αυτά τα ζητήματα, καθώς και τις διατάξεις που επιτρέπουν τη λήψη μέτρων κατά δικαστών για πειθαρχικά αδικήματα.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Καιρός: Θα «πνιγούμε» από τη σκόνη - Πότε αναμένεται να βρέξει - Αναλυτικά η πρόγνωση



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top