ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Σύσταση ΠΟΥ για ιβερμεκτίνη, η κατάσταση με τον κορωνοϊό διεθνώς

Σύσταση ΠΟΥ για ιβερμεκτίνη, η κατάσταση με τον κορωνοϊό διεθνώς

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε σήμερα να μην χρησιμοποιείται η ιβερμεκτίνη σε ασθενείς που πάσχουν από Covid-19, παρά μόνο σε κλινικές δοκιμές. Η ιβερμεκτίνη είναι ένα αντιπαρασιτικό σκεύασμα που χρησιμοποιείται ευρέως και προωθείται αυτήν την περίοδο μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.


Σύμφωνα ωστόσο με την επιτροπή ειδικών του ΠΟΥ τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές για την αποτελεσματικότητά του δεν έχουν δώσει πειστικά αποτελέσματα. "Η σύστασή μας είναι να μην χρησιμοποιείται η ιβερμεκτίνη για τους ασθενείς που πάσχουν από Covid-19. Αυτό ισχύει όποια και αν είναι η σοβαρότητα ή η διάρκεια των συμπτωμάτων", εξήγησε η Τζάνετ Ντίας, η υπεύθυνη της ομάδας κλινικών μελετών του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της Covid-19, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η Ντίας εξήγησε ότι από τη σύσταση αυτή, που βασίζεται στην τρέχουσα εξέλιξη των μελετών, εξαιρούνται μόνο οι κλινικές δοκιμές.

Οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ βάσισαν τα συμπεράσματά τους σε 16 τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, σε δείγμα 2.400 ασθενών. λνα μέρος αυτών των δοκιμών αφορούσε τη σύγκριση της ιβερμεκτίνης με άλλα φάρμακα. Ο αριθμός των μελετών στις οποίες συγκρίνεται η ιβερμεκτίνη με κάποιο ψευδοφάρμακο είναι "πολύ πιο περιορισμένος", είπε ο Δρ Μπραμ Ρότσβεργκ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ του Καναδά και μέλος της επιτροπής του ΠΟΥ.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν συνιστά τη χρήση της ιβερμεκτίνης παρά μόνο σε κλινικές δοκιμές ενώ και η αμερικανική υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA) στον ιστότοπό της συμβουλεύει να μην χρησιμοποιείται το σκεύασμα αυτό λόγω έλλειψης δεδομένων για την αποτελεσματικότητά του. Η σύσταση του ΠΟΥ εκτιμάται ότι θα προκαλέσει σκεπτικισμό και αντιδράσεις από τους πολλούς υποστηρικτές του φαρμάκου αυτού το οποίο χρησιμοποιείται σε ζώα και ανθρώπους για την αντιμετώπιση της ψώρας και διαφόρων παρασίτων.

Την άνοιξη του 2020 δημοσιεύτηκε μια μελέτη Αυστραλών επιστημόνων οι οποίοι παρατήρησαν ότι το φάρμακο ήταν αποτελεσματικό in vitro, δηλαδή στο εργαστήριο, απέναντι στον SARS-CoV-2, τον κορονοϊό που προκαλεί την Covid-19. Είναι ένα φτηνό φάρμακο, που ήδη χρησιμοποιείται σε ορισμένες χώρες, ιδίως στη Λατινική Αμερική και παρουσιάζει κοινά στοιχεία με την υδροξυχλωροκίνη, το σκεύασμα που προώθησαν πολλοί γιατροί και πολιτικοί μολονότι η αποτελεσματικότητά του δεν αποδείχτηκε.

Συχνά, τόσο για την ιβερμεκτίνη όσο και για την υδροξυχλωροκίνη διατυπώνονται θεωρίες που παραπέμπουν σε συνωμοσιολογίες, όπως ότι οι αρχές αγνοούν σκοπίμως τα φάρμακα αυτά επειδή δεν είναι επικερδή για τις φαρμακοβιομηχανίες. Τις τελευταίες ημέρες, στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης είναι σε εξέλιξη μια ευρεία εκστρατεία προώθησης του φαρμάκου (με το χάσταγκ #BeBraveWHO, δηλαδή "ΠΟΥ, δείξε γενναιότητα") με την οποία ζητείται από τον ΠΟΥ να εγκρίνει τη χρήση της ιβερμεκτίνης για την Covid-19. Οι υποστηρικτές του φαρμάκου, όπως και εκείνοι που προωθούσαν την υδροξυχλωροκίνη, τονίζουν συχνά το γεγονός ότι η ιβερμεκτίνη χρησιμοποιείται ευρέως σε όλον τον κόσμο, αν και για διαφορετικές παθήσεις, και επομένως δεν υπάρχει κανένας φόβος. Ο Δρ Ρότσβεργκ είπε όμως ότι "οι δόσεις και η αγωγή που δίνεται για τη θεραπεία των ανθρώπων που πάσχουν από Covid δεν είναι οι ίδιες με εκείνες για άλλες παθήσεις και κατά συνέπεια, μολονότι πρόκειται για ένα σχετικά ασφαλές φάρμακο, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να αποδειχθεί επικίνδυνο" υπό αυτές τις συνθήκες.

Εξάλλου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ερευνά 62 περιπτώσεις θρομβοεμβολών που έχουν αναφερθεί παγκοσμίως και οδήγησαν ορισμένες χώρες να περιορίσουν τη χρήση του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca για την Covid-19, ανακοίνωσε η επικεφαλής του ΕΜΑ.

Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται 44 περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, από τα συνολικά 9,2 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο. Η Κουκ διευκρίνισε όμως ότι στον συνολικό αριθμό που ανέφερε ο ΕΜΑ δεν περιλαμβάνονται όλες οι περιπτώσεις αυτής της σπάνιας πάθησης, της θρόμβωσης εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST), που έχουν καταγραφεί στη Γερμανία.

Την ίδια ώρα, η εταιρεία CureVac εκτιμά ότι το εμβόλιό της κατά της Covid-19 θα διατίθεται στην αγορά τον Ιούνιο, έχοντας λάβει τη σχετική άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της, Φραντς-Βέρνερ Χάας.

Αυστρία

Στην αυστριακή πρωτεύουσα δεν παρατείνεται μόνον η ισχύς του "σκληρού lockdown" μέχρι την 11η Απριλίου, αλλά από αύριο, Πέμπτη 1η Απριλίου, θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας τύπου FFP2 σε έξι πολυσύχναστα σημεία -κυρίως σε πλατείες, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Μίχαελ Λούντβιγκ, ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της Βιέννης, η οποία είναι συγχρόνως και ένα από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας. Πρόκειται για τις Πλατείες Αγίου Στεφάνου (Stephansplatz), Σουηδίας (Schwedenplatz), Καρόλου (Karlsplatz) με το παρακείμενο Πάρκο Ρέσελ (Resselpark), την Πλατεία Μαρίας-Θηρεσίας (Maria-Theresien-Platz) ανάμεσα στα ξακουστά Μουσεία Ιστορίας της Τέχνης και Φυσικής Ιστορίας, όπως επίσης τις όχθες στο τμήμα του Καναλιού του Δούναβη που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Εξάλλου,  "βρισκόμαστε στα τελευταία μέτρα, και μία παραγγελία του εμβολίου Sputnik μπορεί πιθανόν να γίνει ήδη την ερχόμενη εβδομάδα", δήλωσε το απόγευμα στη Βιέννη ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αυστρία Ντμίτρι Λιουμπίνσκι.

Είναι πολύ χαρούμενος για τη δεσμευτική υπόσχεση παράδοσης, καθώς μία "πολύ γρήγορη παράδοση" θα ήταν δυνατή, ανέφερε ο Σεμπάστιαν Κουρτς σημειώνοντας ότι έπειτα από εβδομάδες συνομιλιών, αυτή την στιγμή γίνεται συντονισμός στις λεπτομέρειες.

"Εάν παραγγείλουμε το Sputnik, θα λάβουμε 300.000 δόσεις του εμβολίου τον Απρίλιο, 500.000 δόσεις τον Μάιο και 200.000 δόσεις στις αρχές Ιουνίου", παρατήρησε, ανακοινώνοντας ότι έχει δημιουργηθεί ένας χώρος δεδομένων και αυτή την στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας, του υπουργείου Υγείας και της Οικονομικής Υπηρεσίας με τη ρωσική πλευρά.

Γαλλία

Τα μέτρα που ισχύουν σήμερα τοπικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα επεκταθούν από το Σάββατο σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του. Οι περιορισμοί θα ισχύσουν για τουλάχιστον έναν μήνα.

"Θα χάσουμε τον έλεγχο αν δεν ενεργήσουμε τώρα", προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος. Τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, που παρέμεναν ανοιχτά, θα κλείσουν για τρεις εβδομάδες, αντί για δύο που είναι κανονικά το διάστημα των εαρινών διακοπών. Η Γαλλία είχε κλείσει τα σχολεία για δύο μήνες κατά τη διάρκεια του πρώτου λοκντάουν, την περασμένη άνοιξη, όμως δεν έκανε το ίδιο και τον Νοέμβριο, επιβάλλοντας μόνο ορισμένους περιορισμούς στον αριθμό των μαθητών ανά τάξη. "Είναι η καλύτερη λύση για να επιβραδύνουμε τον ιό", διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Μακρόν.

Ιταλία

Σήμερα στην Ιταλία καταγράφηκαν 23.904 κρούσματα κορωνοϊού, με 467 θανάτους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 351.000 διαγνωστικά τεστ, το 6,8% από τα οποία προέκυψε θετικά. Από την αρχή της πανδημίας μολύνθηκαν 3.584.899 άνθρωποι και 109.346 έχασαν την ζωή τους. Σε σχέση με χθες, στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας βρίσκονται 6 λιγότεροι ασθενείς από χθες, αλλά και στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 51 λιγότεροι. Είναι η δεύτερη ημέρα κατά την οποία καταγράφεται μείωση των ασθενών στις ΜΕΘ.

Ρωσία

 Η απειλή του τρίτου κύματος της πανδημίας υπάρχει και είναι νωρίς να μιλάμε για πλήρη νίκη επί του κορωνοϊού, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. "Φυσικά κανείς δεν μιλάει και δεν μπορεί να λέει ότι νικήσαμε τον κορωνοϊό. Οχι, η απειλή όμως υπάρχει", δήλωσε ο Πεσκόφ απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο η διεύθυνση της προεδρίας θεωρεί ρεαλιστική την απειλή ενός τρίτου κύματος της πανδημίας.


Γερμανία

 Ορισμένα ομοσπονδιακά κρατίδια διαφοροποιούν την στάση τους για το εμβόλιο της Astrazeneca. Αλλα προτιμούν να τηρήσουν στάση αναμονής πριν επιτρέψουν γενικά σε άτομα άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν με το εμβόλιο αυτό, άλλα θα συνεχίσουν να εμβολιάζουν με το εμβόλιο της Astrazeneca, ενώ ένα θα συνεχίσει κανονικά τους εμβολιασμούς όμως με τα σκευάσματα των εταιρειών Biontech και Moderna.

Η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) άλλαξε χθες τη σύστασή της για το βρετανο-σουηδικό εμβόλιο. Σύμφωνα με την σύσταση αυτή, το εν λόγω παρασκεύασμα θα πρέπει να χρησιμοποιείται κατά κανόνα μόνο σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Τα κρατίδια Βάδη-Βυρτεμβέργη και Σαξονία-Ανχαλτ ανακοίνωσαν όμως ότι καταρχάς δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση της δυνατότητας αυτής. Ο αριθμός των μη εμβολιασμένων ηλικιωμένων ατόμων άνω των 70 ετών εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλος, αναφέρουν πανομοιότυπα στην ανακοίνωσή τους.

Φινλανδία

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας απέσυρε την πρότασή της, με βάση την οποία οι πολίτες σε πολλές μεγάλες πόλεις θα υποχρεώνονταν να κλειστούν στα σπίτια τους για να σταματήσει η εξάπλωση της Covid-19, ανακοίνωσε μέσω του Twitter η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν.

Η απόφαση αυτή ελήφθη αφού νωρίτερα μια συνταγματική επιτροπή έκρινε την πρόταση υπερβολικά αόριστη και μη σύμφωνη με το Σύνταγμα της χώρας. "Λόγω της ανακοίνωσης της επιτροπής, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι πρέπει να αποσύρουμε την πρόταση" εξήγησε η Μάριν.

Κατάρ 

Το υπουργικό συμβούλιο του Κατάρ διέταξε σήμερα να ανασταλούν όλες οι μη επείγουσες ιατρικές πράξεις σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, αρχής γενομένης από τις 2 Απριλίου, καθώς τα κρούσματα της Covid-19 αυξάνονται στη χώρα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων QNA. Νωρίτερα σήμερα το Κατάρ ανακοίνωσε 780 νέα κρούσματα της Covid-19, ενώ τον Δεκέμβριο οι μολύνσεις δεν ξεπερνούσαν τις 200 καθημερινά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top