ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Παράδοση εικόνων αρχιεπισκόπου Κυπριανού από τη μονή Μαχαιρά στους ναούς Χρυσελεούσης Στροβόλου και Φανερωμένης Λευκωσίας

Παράδοση εικόνων αρχιεπισκόπου Κυπριανού από τη μονή Μαχαιρά στους  ναούς Χρυσελεούσης Στροβόλου και Φανερωμένης Λευκωσίας

Σε σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου 2021 στο καθολικό της ιεράς βασιλικής και σταυροπηγιακής μονής της Παναγίας Μαχαιρά ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Λήδρας και καθηγούμενος της μονής κ. Επιφάνιος δώρισε στους ναούς της Παναγίας Χρυσελεούσης - Αγίας Σοφίας Στροβόλου και Παναγίας Φανερωμένης εικόνες του αρχιεπισκόπου Κύπρου (1810-1821) Κυπριανού του Μαχαιριώτη.

 

Στην τελετή παρέστησαν ιερείς και μέλη των εκκλησιαστικών επιτροπών των δύο ναών.
Τις εικόνες παρέλαβαν οι ιερατικώς προϊστάμενοι των ναών Αγίας Σοφίας π. Μαρίνος Παπαχριστοδούλου και Φανερωμένης αρχιμανδρίτης Βενέδικτος Ιωάννου και οι πρόεδροι των εκκλησιαστικών επιτροπών Γιάγκος Ευθυμιάδης και Νίκος Λακούφης αντίστοιχα, οι οποίοι πρόφεραν στον θεοφιλέστατο αναμνηστικά δώρα.
Οι εικόνες ιστορήθηκαν από την αγιογράφο Χρυσάνθη Μαυράτσα και είναι βυζαντινής τεχνοτροπίας. Απεικονίζουν επάνω σε χρυσό βάθος τον αρχιεπίσκοπο Κυπριανό ως εθνάρχη, να φορεί τον πορφυρό μανδύα, να κρατεί το αρχιεπισκοπικό σκήπτρο των προνομίων και να ευλογεί με το δεξί χέρι.
Η εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα συμβολική, αφού ο αρχιεπίσκοπος Κυπριανός ξεκίνησε την πορεία του ως μοναχός της μονής Μαχαιρά. Γεννήθηκε στον Στρόβολο το 1756 και όταν έγινε αρχιεπίσκοπος εξωράισε το 1817 τον ναό της Παναγία Χρυσελεούσης στη γενέτειρά του, ώστε να θεωρείται δεύτερος κτήτοράς του. Ως αρχιεπίσκοπος ο Κυπριανός έτρεφε ιδιαίτερα ευλάβεια στην εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία, όπως φαίνεται από τα κειμήλια που αφιέρωσε σε αυτή. Στο κοιμητήριο άλλωστε που υπήρχε γύρω από τον παλαιό ναό, έμελλε να βρει τόπο αναπαύσεως το μαρτυρικό λείψανο του μετά τον απαγχονισμό του από τους Τούρκους στις 9 Ιουλίου 1821.


Με την τελετή στη μονή Μαχαιρά άρχισαν οι εορτασμοί των ναών Χρυσελούσης και Φανερωμένης για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και από το μαρτύριο των Ελλήνων Κυπρίων τον Ιούλιο του 1821.

Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top