ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Δέκα συλλήψεις για την επιστολή-«πραξικόπημα» των απόστρατων ναυάρχων

Τουρκία: Δέκα συλλήψεις για την επιστολή-«πραξικόπημα» των απόστρατων ναυάρχων

Με το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία, αλλά και με κουρδικές οργανώσεις, συνδέουν φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ μερίδα των 104 απόστρατων ναυάρχων που υπέγραψαν την επίμαχη ανακοίνωση που στρέφεται ουσιαστικά κατά του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εισαγγελίας Άγκυρας έχει ξεκινήσει «αυτεπάγγελτη έρευνα για το έγκλημα» και αποφασίστηκε η σύλληψη 10 υπόπτων προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων, ενώ για άλλους 4 αποφασίστηκε να κληθούν να καταθέσουν εντός 3 ημερών χωρίς να τεθούν υπό κράτηση, λόγω προχωρημένης ηλικίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση έχουν συλληφθεί όλοι οι ύποπτοι.

Η εφημερίδα Σαμπάχ, δημοσιοποιεί τη λίστα των 104 απόστρατων, σχολιάζοντας πως ανάμεσά τους υπάρχουν πρόσωπα που είδαν με «συμπάθεια» το επιχειρούμενο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016, ενώ κατηγορεί άλλους πως εκφράστηκαν με «συμπάθεια» για τη δράση του κουρδικού κόμματος PYD, που δρα στη Βόρεια Συρία κατά των τουρκικών σχεδιασμών.

Ειδική αναφορά γίνεται από την εφημερίδα, στους απόστρατους ναυάρχους Bulent Bostanoglu, Mesut Ozel, Turker Erturk, Deniz Cora και Ramazan Gem Gurdeniz (θιασώτης της «Γαλάζιας Πατρίδας»), δημοσιοποιώντας μάλιστα και φωτογραφίες τους.

Σύμφωνα με την Σαμπάχ, ο Bostanoglu το 2016 ήταν διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων. Κατά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15/7/2016 ο ίδιος με τη σύζυγό του παρευρίσκονταν σε μία γαμήλια τελετή και δεν συνελήφθη από τους πραξικοπηματίες όπως συνέβη με άλλους αξιωματικούς.

Όσον αφορά τον Ozel, αφήνονται αιχμές πως ο διοικητής της Ναυτικής Ακαδημίας το 2016, έλαβε τηλεφώνημα από συνάδελφό του που είχε συλληφθεί από τους πραξικοπηματίες και μετά από παρέμβασή του αφέθηκε ελεύθερος στη συνέχεια.

O Erturk μπήκε στο στόχαστρο γιατί το 2019 φέρεται να δήλωσε για την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» και την τουρκική εισβολή στη Βόρεια Συρία, πως: «Είναι καλύτερο να έχουμε Κούρδους (PKK / PYD) στην ομοσπονδιακή δομή σε αυτήν την περιοχή».

Για τον Cora επισημαίνει πως στο παρελθόν κατηγορήθηκε για σχέσεις με τη μυστική, κοσμική και υπερεθνικιστική οργάνωση Εργκένεκον, καθώς και για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 αλλά «αθωώθηκε σε αυτές τις υποθέσεις» σύμφωνα με τη Σαμπάχ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top