ΥΓΕΙΑ

Μια νέα μέθοδος λεύκανσης δοντιών αλλάζει τα δεδομένα στον χώρο της αισθητικής οδοντιατρικής

Μια νέα μέθοδος λεύκανσης δοντιών αλλάζει τα δεδομένα στον χώρο της αισθητικής οδοντιατρικής

Τι είναι η λεύκανση δοντιών;

Η λεύκανση δοντιών είναι μια διαδικασία, την οποία εφαρμόζει ο οδοντίατρος με σκοπό να βελτιώσει το χρώμα των δοντιών και να αυξήσει τη φωτεινότητα τους. Χάρη στη διαδικασία αυτή, άτομα με κίτρινα ή δυσχρωμικά δόντια έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την εμφάνιση των δοντιών τους και να αποκτήσουν ένα υγιές και λαμπερό χαμόγελο.

Πώς γίνεται η λεύκανση δοντιών;

Για τη διαδικασία της λεύκανσης τοποθετείται πάνω στα δόντια μία λευκαντική ουσία σε μορφή ζελέ, η οποία απελευθερώνει οξυγόνο. Το οξυγόνο με τη σειρά του εξουδετερώνει τις χρωστικές ουσίες και κατά συνέπεια τα δόντια γίνονται πιο λευκά και πιο φωτεινά.

Ποιες είναι οι μέχρι σήμερα γνωστές τεχνικές λεύκανσης;

Πώς εφαρμόζονται και ποιες οι αδυναμίες τους;

Γνωστές μέχρι σήμερα είναι 3 τεχνικές λεύκανσης:

Ø Λεύκανση στο οδοντιατρείο. Η λεύκανση στο ιατρείο γίνεται υπό την επιτήρηση του οδοντιάτρου. Αυστηρή προϋπόθεση είναι σε αυτή την τεχνική η απομόνωση των ούλων με ειδικό υλικό προστασίας ώστε το λευκαντικό υλικό να μην έρθει σε επαφή με τα ούλα και να τα ερεθίσει. Αμέσως μετά τοποθετείται η λευκαντική ουσία στα δόντια. Το υλικό ελέγχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και όποτε υπάρχει ανάγκη ανανεώνεται. Παραμένει πάνω στα δόντια συνήθως 45-60 λεπτά με την όλη διαδικασία να διαρκεί συνολικά πάνω από μια ώρα. Η λεύκανση στο ιατρείο απαιτεί 2 – 3 συνεδρίες διάρκειας μίας και πλέον ώρας η καθεμία, ώστε το χρώμα των δοντιών να αλλάξει ικανοποιητικά. Η δράση των λευκαντικών παραγόντων μπορεί να ενισχυθεί με την εφαρμογή ειδικών λαμπών λεύκανσης.

Αδυναμίες της τεχνικής αυτής είναι το υψηλό κόστος αφού απαιτεί περισσότερο χρόνο στην οδοντιατρική έδρα και πιο ακριβά υλικά (υλικό για την απομόνωση των ούλων). Επίσης, κάποιες φορές δημιουργούνται ανεπιθύμητες ευαισθησίες που μπορεί να μην διαρκούν για πολύ αλλά δεν παύουν να μας περιορίζουν στην καθημερινότητα μας.

Ø Λεύκανση στο σπίτι. Η λεύκανση στο σπίτι πραγματοποιείται μετά από οδηγίες του οδοντιάτρου από τον ίδιο τον ασθενή, με ειδικά εξατομικευμένα μασελάκια λεύκανσης τα οποία γεμίζει με λευκαντικό υλικό. Ανάλογα με το επιλεγμένο λευκαντικό υλικό ο ασθενής φορά το μασελάκι με τη λευκαντική ουσία 4-8 ώρες τη μέρα για 7 – 15 μέρες. Όσον αφορά το χρονικό διάστημα που πρέπει να φορά ο ασθενής το μασελάκι εξαρτάται αρκετά από την αρχική κατάσταση και το πόσο λευκά θα ήθελε να γίνουν τα δόντια του. Είναι σημαντικό ότι ο ασθενής θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός όταν τοποθετεί το υλικό μέσα στο μασελάκι, γιατί δεν πρέπει να υπερχειλίζει αλλά ούτε και να είναι λίγο. Στη μία περίπτωση υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει ερεθισμό στα ούλα από το υλικό που θα έρθει σε επαφή με αυτά κατά λάθος και στην άλλη περίπτωση δεν

θα έχει ομοιόμορφο αποτέλεσμα λεύκανσης σε όλα τα δόντια αφού δεν θα πάει αρκετό υλικό στην επιφάνεια των δοντιών. Η λεύκανση στο σπίτι διαρκεί 3 – 4 εβδομάδες στη διάρκεια των οποίων ο ασθενής πρέπει να επισκέπτεται τακτικά τον οδοντίατρο για τον έλεγχο του αποτελέσματος και ανεφοδιασμό λευκαντικού υλικού.

Αδυναμίες της τεχνικής αυτής είναι το επιπλέον κόστος του οδοντοτεχνίτη που κατασκευάζει τα μασελάκια της λεύκανσης, η εξάρτηση του αποτελέσματος από την δεξιοτεχνία του ασθενούς με τη χρήση του υλικού και ο χρόνος (4-8 ώρες για 15 μέρες) που χρειάζεται μέχρι την εμφάνιση αισθητού αποτελέσματος.

Ø Συνδυασμός λεύκανσης στο οδοντιατρείο και στο σπίτι. Οι απαιτήσεις των ασθενών για ένα πιο άμεσο αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει στον συνδυασμό των δύο παραπάνω τεχνικών. Δηλαδή πρώτα εκτελείται μία συνεδρία λεύκανσης στο ιατρείο όπως έχει περιγραφή πιο πάνω και ο ασθενής συνεχίζει τη λεύκανση στο σπίτι για 7 – 10 μέρες ή αντίστροφα. Με το συνδυασμό αυτό έχουν εξαλειφθεί οι πιθανές ευαισθησίες που μπορεί να προκληθούν από τις συνεχείς συνεδρίες της λεύκανσης στο ιατρείο και έχει μειωθεί αρκετά ο χρόνος εφαρμογής της λεύκανσης στο σπίτι.

Οι μόνες αδυναμίες που παραμένουν είναι το υψηλό κόστος (μασελάκια και επιπλέον υλικά) και η εξάρτηση του αποτελέσματος της θεραπείας από τη δεξιοτεχνία του ασθενούς κατά την εφαρμογή του υλικού στο σπίτι. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι με τη συγκεκριμένη τεχνική ο ασθενής μέχρι σήμερα είχε το καλύτερο και πιο σταθερό αποτέλεσμα που θα μπορούσε να αποκτήσει.

Εδώ ακριβώς έρχεται η νέα πιο σύγχρονη τεχνική που αλλάζει τα δεδομένα στον τρόπο λεύκανσης.

Με την δυνατότητα εφαρμογής της σε συνδυασμό με όλες τις παραπάνω τεχνικές αυξάνει τις επιλογές και μηδενίζει τις αδυναμίες τους μειώνοντας αισθητά το κόστος.

Μίνι Λεύκανση Η πρόσφατη αυτή εξέλιξη στο χώρο της αισθητικής οδοντιατρικής και των λευκάνσεων ειδικότερα επιτρέπει στον οδοντίατρο την εφαρμογή του λευκαντικού υλικού χωρίς προστασία των ούλων για 10-20 λεπτά. Η δράση των λευκαντικών παραγόντων μπορεί να ενισχυθεί με την εφαρμογή ειδικών λαμπών λεύκανσης.

Από μόνη της σε συνεχόμενες συνεδρίες των 15-20 λεπτών μπορεί να εφαρμοστεί ως θεραπεία μέχρι την επιτυχία του θεμιτού αποτελέσματος χωρίς κανένα πρόβλημα. Μπορεί να λειτουργήσει ως συντήρηση του αποτελέσματος 1-2 φορές το χρόνο (συστήνεται μετά από τον καθαρισμό του εξαμήνου). Έχει τη δυνατότητα σε “δύσκολα” σε χρώμα δόντια να συνδυαστεί με την κλασσική λεύκανση στο ιατρείο αλλά και με τα μασελάκια κατ’ επιλογήν.

Με την τεχνική αυτή μειώνεται αισθητά το κόστος που προκύπτει από τη χρήση επιπρόσθετων ακριβών υλικών και του οδοντοτεχνίτη. Μειώνεται και ο χρόνος στην οδοντιατρική έδρα και συνεπώς το επιπλέον κόστος. Η μίνι λεύκανση μπορεί να λειτουργήσει ως εναλλακτική επιλογή για τα μασελάκια γεγονός που μηδενίζει στις περισσότερες περιπτώσεις τη χρήση και το κόστος τους.

Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται τα τελευταία δύο χρόνια στο ιατρείο μας και δεν παρουσίασε καθόλου ευαισθησίες στα δόντια. Τα πλεονεκτήματα αυτής της νέας τεχνικής ενθαρρύνουν όλο και περισσότερους ασθενείς να την προτιμούν ως πρώτη τους επιλογή για να αποκτήσουν λαμπρότερο και λευκότερο χαμόγελο.

 

*Κυριάκος Ρουσσουνίδης
Χειρουργός οδοντίατρος με εξειδίκευση στην αισθητική οδοντιατρική και τα εμφυτεύματα.
Βιογραφικό
Ο οδοντίατρος Δρ. Κυριάκος Ρουσουνίδης ηγείται της ομάδας μας και αναλαμβάνει την θεραπεία των ασθενών από την αρχή μέχρι την αποπεράτωση του πλάνου εργασίας τους.
Είναι άριστα καταρτισμένος και έτοιμος να αναλάβει δύσκολα χειρουργικά περιστατικά με εξαγωγές και τοποθέτηση εμφυτευμάτων όπως και την τοποθέτηση της τελικής προσθετικής εργασίας.
Σπούδασε και εκπαιδεύτηκε στην Γερμανία, στην Αυστρία και στο Λονδίνο. Εργάστηκε ως οδοντίατρος στην πανεπιστημιακή κλινική του Κίελου στο Αμβούργο, παράλληλα με τις σπουδές του. Στο ενεργητικό του έχει πολλές ώρες εργασίας στην γενική χειρουργική, στην περιοδοντολογία, στην εμφυτευματολογία και στην αισθητική Οδοντιατρική.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top