ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκτενής αναφορά στον τ/κ Τύπο σε δηλώσεις Τ/κ πολιτικών για την άτυπη σύνοδο

Εκτενής αναφορά στον τ/κ Τύπο σε δηλώσεις Τ/κ πολιτικών για την άτυπη σύνοδο

Τα σημερινά πρωτοσέλιδα των τ/κ ΜΜΕ κάνουν εκτενή αναφορά στην άτυπη σύνοδο στην Γενεύη με αναφορές στις δηλώσεις Τουρκοκύπριων πολιτικών.

 
Ο ηγέτης του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ ανέφερε ότι η άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη μπορεί να είναι καθοριστική για την κατεύθυνση της πορείας του μέλλοντος της Κύπρου, γράφει η «Βατάν».
 
Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο κ. Όζγιγιτ είπε, όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ότι είτε θα προχωρήσουν προς πιθανά μοντέλα λύσης, είτε θα ακολουθήσουν λανθάνοντα σενάρια  στις υφιστάμενες συγκυρίες, που θα παγιώσουν περισσότερο τη διχοτόμηση. Σημείωσε ότι οι διαδικασίες, που θα χρονοτριβούν, δεν θα ωφελήσουν τους Κύπριους.
 
Διατυπώνοντας εκ νέου τη θέση του κόμματός του, ο Όζγιγιτ είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν να ενωθούν πια με τον κόσμο εντός του διεθνούς δικαίου, προσθέτοντας ότι θεωρούν ότι η λύση στη βάση της ομοσπονδίας είναι ο πιο ρεαλιστικός δρόμος.
 
Ισχυρίστηκε ακόμα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δημιούργησε σύγχυση μετά τις δηλώσεις του για διαφορετικά μοντέλα λύσης μετά την αποτυχία των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά και ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέγραψε στη διάσκεψη στο Βερολίνο το 2019, το κείμενο, που περιέχει τη λύση ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένων την αποτελεσματική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων καθώς και την εκ περιτροπής προεδρία.
 
Εξάλλου σε δηλώσεις του στον δημοσιογράφο Ουλάς Μπαρίς της «Κίπρις Ποστασί» ο «πρωθυπουργός» Ερσάν Σανέρ είπε ότι συμφωνία χωρίς κυριαρχικά δικαιώματα δεν είναι εφικτή.
 
Ο κ. Σανέρ ανάφερε ακόμα ότι το πακέτο προτάσεων που υπέβαλλε η τουρκοκυπριακή πλευρά στα Ηνωμένα Έθνη αντανακλά πώς πρέπει να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, προσθέτοντας «Δεν είναι δυνατόν να υπογράψουμε μια συμφωνία, που δεν περιέχει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
 
Είπε ότι το εν λόγω πακέτο προτάσεων δεν ήταν έκπληξη, υποστηρίζοντας ότι εάν αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες ανάμεσα στις πλευρές, το πακέτο με τις έξι προτάσεις έχει διαμορφώσει ποιες πρέπει να είναι οι παράμετροι.
 
Κληθείς να σχολιάσει εάν θα υπάρξουν εδαφικές παραχωρήσεις, ο Σανέρ είπε ότι γίνεται αναφορά στο πακέτο προτάσεων για τις ρυθμίσεις των «συνόρων», αλλά δεν σημαίνει παραχώρηση εδάφους.

«Σε περίπτωση, που θα υπάρξουν συνομιλίες και συμφωνία, θα υπάρξει η διαδικασία πάρε-δώσε σε συγκεκριμένα σημεία», σημείωσε ο Σανέρ.
 
Σχολιάζοντας τον ισχυρισμό ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρότεινε αποκεντρωμένη ομοσπονδία, ο Ερσάν Σανέρ είπε ότι αν υπάρχει τέτοια πρόταση, φυσικά και θα τη συζητήσουν και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top