ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άντρος Κυπριανού: Η τελευταία του συνέντευξη ως Γ.Γ. του ΑΚΕΛ - «Ήρθε η ώρα να αναλάβουν τη σκυτάλη πιο νέοι άνθρωποι»

Άντρος Κυπριανού: Η τελευταία του συνέντευξη ως Γ.Γ. του ΑΚΕΛ - «Ήρθε η ώρα να αναλάβουν τη σκυτάλη πιο νέοι άνθρωποι»

Την τελευταία του συνέντευξη μια μέρα πριν την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής και τον νέο Γενικό Γραματέα του ΑΚΕΛ, έδωσε ο Άντρος Κυπριανού.

Σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Alpha Ενημέρωση», ο Άντρος Κυπριανού, έκανε μια ανασκόπηση όλης αυτής της πορείας των 12μιση χρόνων.

Δείτε αυτούσια την συνέντευξη:

Η απόφαση μη επαναδιεκδίκησης

Ο Άντρος Κυπριανού ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι η απόφαση του να μην επαναδιεκδικήσει τη θέση του ΓΓ είχε προηγηθεί του εκλογικού αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών και συγκεκριμένα είχε εκφράσει την πρόθεση του μετά τις ευρωεκλογές του 2019.

«Έχουμε μια πρόνοια στο καταστατικό η οποία λέει ότι συμπληρώνοντας το 65ο έτος της ηλικίας πρέπει να αποδεσμεύεσαι από τον επαγγελματικό μηχανισμό. Εγώ τότε συμπλήρωνα τα 64 αλλά έκρινα ότι επειδή θα ακολουθούσαν αμέσως μετά τη συμπλήρωση των 65 μου και του συνεδρίου ότι θα ήταν καλύτερα να φύγω από τα 64 να έχει ο νέος ΓΓ περίπου 2-2μιση χρόνια να προετοιμαστεί για τις βουλευτικές εκλογές. Μου ζητήθηκε τότε από τη γραμματεία να συνεχίσω μέχρι τις βουλευτικές εκλογές, αποδέχθηκα, συνέχισα και τώρα ήρθε η ώρα να αναλάβουν τη σκυτάλη πιο νέοι άνθρωποι. Έχουμε ικανά στελέχη στο ΑΚΕΛ και θεωρώ ότι μπορούν επάξια να συνεχίσουν από το πόστο του ΓΓ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο διάδοχος του στη θέση του Γενικού Γραμματέα
Χωρίς να θέλει να πάρει θέση ή να προκαταβάλει τις αποφάσεις της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για τον διάδοχο του, ο Άντρος Κυπριανού αρκέστηκε να πει πως περισσότερα από ένα στελέχη έχουν τα προσόντα για να αναλάβουν τη θέση. Τόνισε πως όποιος θα αναλάβει τα δύσκολα αυτά καθήκοντα, για να πετύχει θα πρέπει να έχει τη στήριξη της Κεντρικής Επιτροπής αλλά και των Επαρχιακών Επιτροπών του κόμματος. Έκανε λόγο για ένα δύσκολο πόστο, που για τον ίδιο σήμαινε πως δεν έβρισκε ούτε στιγμή για να ανασάνει ή μερικά λεπτά για να περάσει ξέγνοιαστες στιγμές.

Θα μπορούσε να ήταν γυναίκα;
Ρωτήθηκε κατά πόσο θα μπορούσαμε να δούμε γυναίκα Γενική Γραμματέα του ΑΚΕΛ.

«Όταν υπάρξει το κατάλληλο άτομο γιατί όχι. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή έχουν προβάδισμα κάποιοι άλλοι», είπε χαρακτηριστικά.

Η μείωση των ποσοστών του ΑΚΕΛ

Ερωτηθείς για τη συρρίκνωση των ποσοστών του κόμματος τα τελευταία χρόνια, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το ίδιο φαινόμενο υπάρχει σε όλα τα μεγάλα κόμματα.

«Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση εκείνο που είχε τη μικρότερη συρρίκνωση ήταν στο 9% των ποσοστών του, το ΑΚΕΛ ήταν δεύτερο με 11% άλλα κόμματα ήταν 20% και άλλο 50%.  Διερωτούμαι γιατί συζητούμε μόνο τη μείωση του ΑΚΕΛ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράπονα για τον ρόλο των ΜΜΕ
Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο των ΜΜΕ όσο αφορά την προβολή των θέσεων του κόμματος, λέγοντας ότι ακόμα και σε στιγμές που κάποιες εφημερίδες ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση, ασκούσαν ταυτόχρονα πιο σκληρή κριτική στο ΑΚΕΛ για το γεγονός ότι αδυνατούσε να πείσει τους ψηφοφόρους.

«Κατά την άποψη μου δεν μπορείς να πείσεις κάποιους που δεν πείθονται με τίποτα σε θέματα όπως αυτό της διαφθοράς και διαπλοκής ή για το μεταναστευτικό. Το ΑΚΕΛ παίρνει ξεκάθαρες θέσεις και δεν πρόκειται επειδή ιδιαίτερα αυτή την περίοδο λόγω της οικονομικής κρίσης να αρνηθεί τον εαυτό του είτε στο κυπριακό είτε στο μεταναστευτικό ή άλλα ζητήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έχουμε αρκετά προβλήματα στο ΑΚΕΛ
Παραδεχόμενος πως υπάρχουν αρκετά προβλήματα στο ΑΚΕΛ, εστίασε στο ζήτημα των διαδικασιών με τις οποίες διεξάγονται οι συζητήσεις εντός του κόμματος, λέγοντας ότι φτάνουν στο όριο της γραφειοκρατίας. Είπε επίσης ότι υπάρχει και επικοινωνιακό ζήτημα γιατί δεν παρουσιάζονται ορθά οι πολιτικές θέσεις του κόμματος, αλλά αποσπασματικά.

«Όταν ο κόσμος λέει ότι το ΑΚΕΛ είναι παλιομοδίτικο, θεωρούμε ότι μας αδικεί αλλά πρέπει να δούμε πως θα το αλλάξουμε αυτό.  Ένα πράμα το τι είσαι και άλλο πράμα τι νομίζει ο άλλος ότι είσαι», είπε.

Το κεφάλαιο Ειρήνη Χαραλαμπίδου

Ερωτηθείς για το θέμα της Ειρήνης Χαραλαμπίδου και το γεγονός ότι ήρθε πρώτη σε σταυρούς σε βουλευτικές εκλογές ανέφερε ότι αυτό δεν λέει τίποτα για έναν βουλευτή. Έφερε ως παράδειγμα τον εαυτό του.

«Η Ειρήνη είναι πολύ αποτελεσματική στη δουλειά της και της το αναγνωρίζω αυτό το πράγμα. Απ’ εκεί και πέρα εγώ έχω άποψη διαχρονικά και την είπα όταν είχα εκλεγεί για πρώτη φορά στην Βουλή με τους δεύτερους περισσότερους σταυρούς και την επόμενη φορά είχα εκλεγεί με τους περισσότερους σταυρούς απ’ όλα τα κόμματα σε παγκύπρια κλίμακα. Όταν με ρώτησαν πως τα κατάφερες απάντησα ότι δεν είναι κατ’ ανάγκη ο καλύτερος που παίρνει τους περισσότερους σταυρούς. Είναι ανάλογα με το πόσο προβεβλημένος είναι ανάλογα με τη δυνατότητα που έχει να επικοινωνήσει με τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ απέρριψε κατηγορηματικά τα παράπονα υποψηφίων του ΑΚΕΛ που δεν εκλέγηκαν ότι δεν είχαν επαρκή προβολή.

Μετεξέλιξη;

Ο Άντρος Κυπριανού όταν ερωτήθηκε κατά πόσο θα μπορούσε το ΑΚΕΛ να μετεξελίξει τις θέσεις του για παράδειγμα στο κυπριακό, απάντησε ότι οι θέσεις του ΑΚΕΛ χαρακτηρίζονται με συνέπεια και όλα όσα προειδοποιούσε τα προηγούμενα χρόνια για τους χειρισμούς που γίνονταν στο κυπριακό, σήμερα επιβεβαιώνονται.

Δείτε εδώ το βίντεο:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top