ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποδεσμεύσεις κονδυλίων για σχέδιο οπτικοακουστικής βιομηχανίας και συνεργάτη Προέδρου στην Επ. Οικονομικών

Αποδεσμεύσεις κονδυλίων για σχέδιο οπτικοακουστικής βιομηχανίας και συνεργάτη Προέδρου στην Επ. Οικονομικών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών συζήτησε στη σημερινή της συνεδρία συγκεκριμένες αποδεσμεύσεις κονδυλίων οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων το σχέδιο προώθησης οπτικοακουστικής βιομηχανίας και την πρόσληψη Συμβούλου στο Προεδρικό. 


Η πρώτη αποδέσμευση αφορά ποσό ύψους €234.731 για κάλυψη των αναγκών της παραγωγής Tel Aviv Beirut AVC LTD”.

Βουλευτές του ΑΚΕΛ αμφισβήτησαν τη χρησιμότητα του συγκεκριμένου προγράμματος οπτικοακουστικής βιομηχανίας. Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, ανέφερε ότι γύρω από το πρόγραμμα σημειώνονται «πράγματα και θαύματα» σύμφωνα και με Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή και είπε ότι θα μελετήσουν σοβαρά τη συγκεκριμένη περίπτωση πριν προχωρήσουν στην αποδέσμευση οποιουδήποτε κονδυλίου.

Από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε ότι υπήρξε συμμόρφωση με όλες τις υποδείξεις του Γενικού Ελεγκτή και δεν αναμένεται άλλη εξέταση από τον Γενικό Ελεγκτή για το πρόγραμμα. Επισημάνθηκε ότι μέχρι τώρα πληρώθηκε μόνο μια ταινία, ενώ άλλες δύο απορρίφθηκαν και έχουν προβεί σε αγωγή εναντίον της Δημοκρατίας.

Ανέφερε επίσης ότι η εν λόγω παραγωγή παρόλο που έγινε με το παλιό σχέδιο πριν ανανεωθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν παρουσιάζει προβλήματα που παρουσίασαν οι ταινίες με το παλιό καθεστώς και απορρίφθηκαν.

Ο κ. Χριστοφίδης διερωτήθηκε κατά πόσο με σημερινή απόφαση επικυρώνεται μια παρανομία επειδή άλλο σχέδιο ήταν εγκεκριμένο από το Υπουργικό Συμβούλιο και άλλο εφαρμόστηκε.

Η Εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ, ανέφερε ότι τον Φεβρουάριο του 2020 εγκρίθηκε το νέο σχέδιο από το Υπ. Συμβούλιο και η εν λόγω εταιρεία υπέβαλε την ταινία στις 30/7/2020 άρα δεν εγκρίθηκε με το σχέδιο που δεν βρισκόταν σε ισχύ. Είπε επίσης ότι έχουν ολοκληρωθεί η έλεγχοι, γυρίστηκε η ταινία και έγιναν τα έξοδα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού επεσήμανε ότι η εν λόγω εταιρεία συστάθηκε τον ίδιο μήνα, λίγες μέρες πριν λάβει έγκριση, κάτι που όπως είπε παραπέμπει στο ότι γνώριζαν ότι είχαν προέγκριση.

Παράλληλα η Επιτροπή Οικονομικών εξέτασε αίτημα για αποδέσμευση κονδυλίου €8.250 για διορισμό ως νέου συνεργάτη του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, δημοσιογράφου για την περίοδο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2021.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης διερωτήθηκε ποια η ειδικότητα του συγκεκριμένου προσώπου, αφού πρόκειται για ακόμα έναν δημοσιογράφο και ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος του στη διεξαγωγή ερευνών, μελετών και σημειωμάτων και για τον Υπουργό Υγείας. Είπε επίσης ότι είναι πρωτότυπο να προσλαμβάνει το Προεδρικό συνεργάτη για να βοηθά Υπουργό.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΚ Ανδρέας Καυκαλιάς, διερωτήθηκε αν ενώ για όλα τα Υπουργεία υπάρχει η πολιτική των οροφών ως προς τις προσλήψεις, κάτι τέτοιο έχει καταργηθεί για το Προεδρικό, αφού όπως είπε, δεν τελειώνει ο κατάλογος αναγκών του Προεδρικού.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου διερωτήθηκε κατά πόσο υπάρχει συνάφεια των προσόντων με τα καθήκοντά του και συγκεκριμένα σε θέματα υγείας.

Εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι προφανώς υπάρχει οροφή στον προϋπολογισμό του Προεδρικού για προσλήψεις που ανέρχεται στις 402 χιλιάδες ευρώ περίπου και δεν έχει ξεπεραστεί για το τρέχον έτος, ενώ δεν ξεπερνιέται ούτε με αυτή την τελευταία πρόσληψη. Ως προς τα προσόντα του συγκεκριμένου συνεργάτη, είπε ότι η έμφαση που δίνεται είναι σε θέματα προβολής για θέματα υγείας και ότι αυτά είναι τα κύρια καθήκοντά του.

Ανέφερε επίσης ότι μπορεί να βοηθά τον Υπουργό Υγείας, όπως έγινε και στην περίπτωση του Βίκτωρα Παπαδόπουλου που είναι στο Προεδρικό αλλά εκτελεί καθήκοντα που του αναθέτει και ο Υπουργός Εξωτερικών. Παράλληλα ανέφερε ότι συνολικά οι συνεργάτες στην Προεδρία είναι 13, 10 στον Πρόεδρο και 3 στον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Διέταξε διοικητική έρευνα για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού η Μαρία Παναγιώτου - Πληροφορίες για ανθρώπινο λάθος με φωτοβολίδα

Διέταξε διοικητική έρευνα για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού η Μαρία Παναγιώτου - Πληροφορίες για ανθρώπινο λάθος με φωτοβολίδα

Διοικητική έρευνα διέταξε η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top