ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βελτιωμένο το οικονομικό κλίμα, τον Οκτώβριο - Χαμηλές ωστόσο οι προσδοκίες των καταναλωτών

Βελτιωμένο το οικονομικό κλίμα, τον Οκτώβριο - Χαμηλές ωστόσο οι προσδοκίες των καταναλωτών

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος καταγράφηκε τον Οκτώβριο 2021, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστήμιου Κύπρου.


«Τον Οκτώβριο 2021, το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 2,5 μονάδες σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου.
 
Η άνοδος του ΔΟΣ αποδίδεται στην ενδυνάμωση του επιχειρηματικού κλίματος σε όλους τους τομείς. Αντίθετα, το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές κατέγραψε μικρή υποχώρηση.
 
Στις υπηρεσίες το κλίμα σημείωσε άνοδο λόγω καλυτέρευσης της τρέχουσας κατάστασης και προς τα πάνω αναθεώρησης των εκτιμήσεων για τον κύκλο εργασιών του επόμενου τριμήνου.
 
Στο λιανικό εμπόριο το κλίμα βελτιώθηκε ελαφρώς, καθώς οι επιχειρήσεις αξιολόγησαν ευνοϊκότερα την τρέχουσα κατάστασή τους (πρόσφατες πωλήσεις, αποθέματα).
 
Στις κατασκευές οι επιχειρήσεις αξιολόγησαν λιγότερο δυσμενώς τα υπό εξέλιξη έργα τους και εμφανίστηκαν πιο αισιόδοξες σε σχέση με τον αριθμό των εργαζομένων τους κατά το επόμενο τρίμηνο, με αποτέλεσμα την καλυτέρευση του κλίματος στον τομέα.
 
Το κλίμα στη μεταποίηση ενισχύθηκε οριακά, κυρίως λόγω βελτιωμένων αξιολογήσεων για τις τρέχουσες παραγγελίες.
 
Τον Οκτώβριο το καταναλωτικό κλίμα σημείωσε μικρή κάμψη. Συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο, οι καταναλωτές αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προσδοκίες τους για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και της Κύπρου, και εμφανίστηκαν πιο διστακτικοί σε σχέση με μελλοντικές δαπάνες για μεγάλες αγορές.
 
(ΚΥΠΕ/ΚΔ/ΗΦ)

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top