ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η «τέλεια καταιγίδα» χτυπά τις αγορές – Τι προβλέπουν τώρα οι αναλυτές

Η «τέλεια καταιγίδα» χτυπά τις αγορές – Τι προβλέπουν τώρα οι αναλυτές

Σε ένα sell-off που θύμισε τα πρώτα στάδια της επέλασης της πανδημικής κρίσης επιδόθηκαν οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο κατά την χθεσινή ημέρα, μετά και τις ανακοινώσεις και τα περιοριστικά μέτρα που προτίθενται να πάρουν οι χώρες παγκοσμίως λόγω της εμφάνισης της νέας αφρικάνικης μετάλλαξης του κορωνοϊού Omicron.

Η απειλή να αποδειχθούν αναποτελεσματικά τα υπάρχοντα εμβόλια και οι υφιστάμενες θεραπείες απέναντι στις νέες μεταλλάξεις και να επανέλθει το φάσμα των σκληρών μέτρων σε όλες τις οικονομίες διεθνώς έριξε βαριά τη σκιά της στις αγορές που καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη πλήγμα, μετά την εκτόξευση των τιμών σε ενέργεια και μεταφορές αλλά και την απειλή του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή αυτή επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, σε σύγκριση με τις άλλες «παραλλαγές ανησυχίας». Τα κρούσματα της Omicron φαίνεται ότι αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις επαρχίες της Νότιας Αφρικής. Η συγκεκριμένη αφρικανική παραλλαγή θεωρείται ιδιαίτερα μολυσματική γιατί ενσωματώνει στο εσωτερικό της 32 μεταλλάξεις.

Έτσι, η χθεσινή Παρασκευή ήταν μια από τις χειρότερες ημέρες για όλες τις αγορές, του Χρηματιστηρίου Αθηνών συμπεριλαμβανομένου που έκλεισε στο -4,55%, στον απόηχο των νέων περιοριστικών μέτρων που επιβάλλονται από πολλές κυβερνήσεις για τον έλεγχο της διασποράς της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού και της ταχείας εξάπλωσής της. Ο NIKKEI 225 νωρίς το πρωί είχε ολοκληρώσει τις συναλλαγές με πτώση 2,53% και ακολούθησαν οι ευρωαγορές με τον Stoxx 600 να υποχωρεί σε ποσοστό 3,67% (στις 464,05 μονάδες), τον Stoxx 50 να καταγράφει πτώση 4,74% (στις 4.089,58 μονάδες), ενώ ο DAX κατρακύλησε κατά 4,15% (στις 15,257,04 μονάδες), ο FTSE-100 υποχώρησε σε ποσοστό 3,64% (στις 7.044,03 μονάδες) και ο CAC-40 έχασε 4,75% (στις 6.739,73 μονάδες). Μεγάλη ήταν, φυσιολογικά, η βουτιά για τις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών και του τουριστικού κλάδου.

Οι φόβοι για τη νέα αφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού Omicron έπληξε και τους βασικούς δείκτες της Wall Street την Παρασκευή μετά την αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών, με την αμερικανική αγορά να βυθίζεται και αυτή.

Αποστροφή ρίσκου
Τα διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια φάνηκαν σε πολλές περιπτώσεις να προχωρούν σε επιθετικές πωλήσεις. Όπως εξηγούν χρηματιστές, την περίοδο αυτή κλείνουν τα βιβλία των θεσμικών επενδυτών και η διάθεση για risk-οff κυριάρχησε. Επιπρόσθετα, το έργο αυτό έχει επαναληφθεί στις αγορές και ουδείς φαίνεται διατεθειμένος να ρισκάρει τις καλές αποδόσεις που είχαν καταγραφεί το προηγούμενο διάστημα, καθώς σε γενικές γραμμές ήταν ευρεία η εντύπωση μέχρι σχετικά πρόσφατα πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είχε επέλθει μια νέα κανονικότητα.

Επιπλέον, θεωρείται ότι η εορταστική περίοδος, η οποία είναι τόσο σημαντική για πολλούς κλάδους της οικονομίας, θα επηρεαστεί από τις τελευταίες εξελίξεις, με άμεση επίπτωση σε όλο το φάσμα της οικονομίας, ενώ ουδείς γνωρίζει εάν υπάρξουν μέτρα περιορισμού της πανδημίας και το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

Πλέον, αναφέρουν οι αναλυτές, το επενδυτικό περιβάλλον επιβαρύνεται ξανά και συνεχίζει να καθορίζεται ανάλογα με τις υγειονομικές εξελίξεις. Ως αποτέλεσμα, η ορατότητα έχει μειωθεί ξανά και να μειώνεται η διάθεση ανάληψης ρίσκου, παρότι είναι νωρίς να ειπωθεί εάν ξεκινά μια νέα επιδημιολογική κρίση.

«Η αβεβαιότητα και ο φόβος επέστρεψαν με ορμή στο επενδυτικό τοπίο, για να σβήσουν την πρόοδο που έχει συντελεστεί ως τώρα στην καταπολέμηση της πανδημίας. Ο φόβος άλλωστε είναι ένα συναίσθημα πολύ πιο έντονο και μεταδοτικό, ειδικά όταν πρόκειται για αγορές. Η ηρεμία θα επιστρέψει στο σύστημα όταν θα υπάρξουν περισσότερα στοιχεία, που θα επιτρέψουν την αντιμετώπιση της νέας μετάλλαξης, ή θα καθησυχάσουν τις ανησυχίες που υπάρχουν αυτή την στιγμή στο προσκήνιο», τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης της BETA ΑΧΕΠΕΥ.

Παράλληλα σημειώνει πως ο λόγος που οι ρευστοποιήσεις είναι έντονες και αφορούν τους πάντες, συνδέεται και με την κόπωση των πολλών μηνών, από μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης η οποία δεν φαίνεται να μπορεί να αποκλιμακωθεί. Η αίσθηση ότι η ανθρωπότητα όδευε προς ένα τέλος αυτής της κατάστασης, ή μια αποτελεσματικότερη διαχείριση που θα οδηγούσε σε μια κανονικότητα μπήκε σε αναθεώρηση χωρίς, επί του παρόντος, να μπορεί να προσδιοριστεί αν ξαναγυρίζουμε στην αρχή, ή στην μέση της πορείας των τελευταίων δύο ετών, καταλήγει.

Τι λέει η Morgan Stanley
Την ίδια στιγμή, οι αγορές δεν καλούνται να αντιμετωπίζουν μόνο την νέα απειλή της πανδημίας. Το ενεργειακό κόστος παραμένει υψηλό, ενώ ο φόβος του πληθωρισμού δεν έχει εκτονωθεί. Η διελκυστίνδα της αγοράς σχετικά με τη διάρκεια του πληθωρισμού και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τους επενδυτές παραμένει στο προσκήνιο, επισημαίνει η Λίζα Σάλετ, Chief Investment Officer, Wealth Management της Morgan Stanley.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα διατηρεί την άποψή της ότι οι αυξήσεις των τιμών οφείλονται σε διαταραχές της αλυσίδας προσφοράς και θα αποδειχθούν παροδικές. Ωστόσο, ο πληθωρισμός δείχνει κάποια αντοχή και φαίνεται υψηλός με βάση μια σειρά από μέτρα, είτε τα στοιχεία υπολογίζονται από κυβερνητικές υπηρεσίες είτε εκτιμώνται από την ίδια τη Fed. Στις αγορές, τα επιτόκια breakeven του αμερικανικού Δημοσίου, ένα μέτρο του αναμενόμενου πληθωρισμού, αυξάνονται καθώς οι traders ομολόγων επιταχύνουν τις εκτιμήσεις για το πότε η Fed θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Τέτοιες διαφορετικές απόψεις των επενδυτών είναι η φύση των αγορών, αλλά δεδομένης της σημερινής δυναμικής, η Morgan Stanley ανησυχεί όλο και περισσότερο ότι αναπτύσσεται ένα αξιοσημείωτο χάσμα μεταξύ της Wall Street και της Main Street.

Στη Wall Street, οι επενδυτές μετοχών φαίνεται να κατοικούν στον «ονομαστικό» κόσμο, όπου τα αναφερόμενα έσοδα και κέρδη αποτελούν την πρωταρχική εστίαση και η αυξανόμενη δαγκωματιά του πληθωρισμού δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί πλήρως. Οι αποτιμήσεις των μετοχών, ιδίως για τις μεγάλες εταιρείες, εξακολουθούν να επωφελούνται από τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια, ενώ πολλοί επενδυτές φαίνεται να μην ανησυχούν ότι οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες είναι έτοιμες να περιοριστούν και οι ρυθμοί αύξησης των κερδών είναι πιθανό να επιβραδυνθούν σημαντικά.

Εν τω μεταξύ, στον «πραγματικό» κόσμο της Main Street, ο πληθωρισμός λαμβάνεται πλήρως υπόψη και τόσο οι καταναλωτές όσο και οι επιχειρήσεις εμφανίζονται πολύ λιγότερο αισιόδοξοι:

Ο τελευταίος δείκτης καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών. Οι συμμετέχοντες σημείωσαν μειωμένες προσδοκίες τόσο για την παρούσα κατάστασή τους όσο και για το μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Αυτή την προοπτική συμμερίζονται όλο και περισσότερο οι μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν τα δύο τρίτα του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ και οδηγούν ένα παρόμοιο μερίδιο της αύξησης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ). Τον Οκτώβριο, μια έρευνα της Εθνικής Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων (National Federation of Independent Business) σε ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων διαπίστωσε ότι η συνολική αισιοδοξία για τις τρέχουσες συνθήκες μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα λόγω της απογοήτευσης από τον πληθωρισμό, τα ζητήματα της αλυσίδας εφοδιασμού και τη δυσκολία προσλήψεων.

Πηγή: Newmoney

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top