ΚΟΙΝΩΝΙΑ

1η Δεκεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

1η Δεκεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Σαράντα χρόνια από τη μέρα που έχουν αναφερθεί τα πρώτα κρούσματα του HIV, ο ιός εξακολουθεί να αποτελεί ένα μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας.

«Η ενέσιμη χρήση παράνομων ουσιών εξακολουθεί να είναι σημαντική οδός μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, μεταξύ άλλων των ιών του HIV και της Ηπατίτιδας Γ.», αναφέρει η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου.

Με βάση τα στοιχεία του Τμήματος Παρακολούθησης (ΕΚΤΕΠΝ) της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), το 2020 αναφέρθηκαν δύο θετικά κρούσματα HIV, με βάση επιβεβαιωμένες εργαστηριακές αναλύσεις. Με βάση όμως τις αυτοαναφορές, εννέα χρήστες ενέσιμων ουσιών ανέφεραν ότι είναι θετικοί στον HIV. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι εξ’ αυτών, 6 από τις περιπτώσεις θετικών στον HIV αφορούσαν χρήστες οπιοειδών, 2 χρήστες μεθαμφεταμίνης και ένα χρήστη κάνναβης.

Ωστόσο, η πραγματική αναλογία των ατόμων που κάνουν ενέσιμη χρήση και εκτιμάται ότι είναι θετικοί στο HIV αναμένεται να είναι ακόμα ψηλότερη, αφού μεγάλος αριθμός αυτών των ατόμων δεν εξετάζεται.

Στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων 2021- 2028, η ΑΑΕΚ προωθεί πολλές δράσεις με στόχο την πρόληψη της εξάπλωσης των λοιμωδών νοσημάτων, όπως για παράδειγμα, τη διάθεση σε όλα τα θεραπευτικά προγράμματα ειδικών διαγνωστικών τεστ για τα λοιμώδη νοσήματα (rapid tests), με σκοπό την αύξηση της διαθεσιμότητας των διαγνωστικών τεστ σε όλα τα ενδιαφερόμενα άτομα που αποτείνονται για θεραπεία.

Παράλληλα, έχουν τοποθετηθεί μηχανές αυτόματης διάθεσης συριγγών (μία ανά επαρχία) με στόχο την αύξηση της πρόσβασης των χρηστών ενέσιμων ουσιών σε αποστειρωμένα εργαλεία και τη μείωση της μετάδοσης των λοιμωδών νοσημάτων.

Επίσης, η Κινητή Μονάδα Μείωσης της Βλάβης “Care Zone” στοχεύει στη διασφάλιση εύκολης πρόσβασης των ατόμων με πρόβλημα ουσιοεξάρτησης στην πληροφόρηση σχετικά με την μείωση της βλάβης από τη χρήση, στη διενέργεια ειδικών διαγνωστικών τεστ για λοιμώδη νοσήματα (HIV, HCV, HBV) καθώς και στην παροχή ειδών προσωπικής υγιεινής και προφυλακτικών.

Γνωρίζουμε πλέον ότι η αντιρετροϊκή θεραπεία επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη του νοσήματος και μειώνει σε μεγάλο βαθμό τη θνητότητα, ώστε η HIV λοίμωξη να θεωρείται χρόνια νόσος, υπό την προϋπόθεση ότι ο/η ασθενής λαμβάνει συστηματικά τη θεραπεία του.

Με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου τονίζει τους στόχους 90-90-90 του UNAIDS, οι οποίοι μπορούν να επιτευχθούν: να υπάρχει έγκαιρη διάγνωση στο 90% των φορέων, να χορηγείται θεραπεία στο 90% και να μην ανιχνεύεται ιικό φορτίο στο 90% των ατόμων που λαμβάνουν σωστά τη θεραπεία τους.

Στόχος της Αρχής είναι η έγκαιρη διάγνωση και η στήριξη των ατόμων που κάνουν χρήση ουσιών ώστε να επιτυγχάνεται η απρόσκοπτη πρόσβαση τους στη θεραπεία που ενδεχομένως χρειάζονται. Εξάλλου, το δικαίωμα στην υγεία είναι θεμελιώδης δικαίωμα και η Πολιτεία έχει την κύρια ευθύνη της προστασίας της δημόσιας υγείας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top