ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κίτρινη κάρτα» ΔΗΣΥ στον Χριστοδουλίδη- Συσπειρώνονται γύρω από τον Αβέρωφ πρωτοκλασάτα στελέχη

«Κίτρινη κάρτα» ΔΗΣΥ στον Χριστοδουλίδη- Συσπειρώνονται γύρω από τον Αβέρωφ πρωτοκλασάτα στελέχη

Το πρώτο επεισόδιο ενός πολιτικού θρίλερ του οποίου το τέλος κανένας δεν γνωρίζει, παίζεται από χθες το απόγευμα, με πρωταγωνιστές τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, με φόντο την προεδρία της Δημοκρατίας. Το διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, τράβηξε τις γραμμές γύρω από το γήπεδο και καλεί τον Χριστοδουλίδη εάν θέλει να «τρέξει» στις εκλογές να μπει στον κομματικό στίβο, σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί απέναντι από την παράταξη.

Η τελευταία παράγραφος της απόφασης του Πολιτικού Γραφείου δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας: «Απευθύνουμε κάλεσμα σε κάθε ενδιαφερόμενο που ανήκει στον χώρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Το πολιτικό γραφείο, ακόμη, αποφάσισε ομόφωνα να αποκλείσει τη στήριξη προσώπου που θα επιλέξει να λειτουργήσει εκτός των δημοκρατικών του διαδικασιών». Η παράγραφος-προειδοποίηση έχει πολλούς αποδέκτες, με πρώτο τον υπουργό Εξωτερικών, του οποίου η απόφαση να μην παραστεί στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, από κορυφαία στελέχη του κόμματος, ιδιαίτερα του υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ουσιαστικά έμεινε μόνος του, αφού το Πολιτικό Γραφείο δεν έδειξε να ασπάζεται το επιχείρημά του ότι η συζήτηση των προεδρικών εκλογών είναι πρόωρη και θα προκαλέσει ζημιά στην κυβέρνηση και το κόμμα. Με ομόφωνη απόφαση το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ καθόρισε ως ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων την 10η Ιανουαρίου 2022 για την εκλογική διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί στο Ανώτατο Συμβούλιο στις 12 Μαρτίου 2022, για την επιλογή του προσώπου που θα στηρίξει ο Δημοκρατικός Συναγερμός στις προεδρικές.

«Παρέχεται έτσι πολύς χρόνος τόσο για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, όσο και για την επικοινωνία με τους 1800 και πλέον σύνεδρους, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εκπροσώπους από όλες τις επαρχίες, τη νεολαία, την τοπική αυτοδιοίκηση και το σύνολο των νυν και πρώην πολιτειακών αξιωματούχων που προέρχονται από την παράταξη» αναφέρει η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου, το οποίο επί της ουσίας, επιβεβαίωσε ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου ελέγχει απόλυτα το εσωκομματικό παιχνίδι.

Σε κλοιό ο Χριστοδουλίδης

Η απόφαση του πολιτικού γραφείου αφαιρεί πολύτιμο πολιτικό οξυγόνο από τον υπουργό Εξωτερικών, όχι μόνο σε σχέση με τις όποιες φιλοδοξίες του για το ύπατο αξίωμα της δημοκρατίας αλλά και γενικότερα για το πολιτικό του μέλλον. Με την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου ο Νίκος Χριστοδουλίδης υποχρεώνεται να διαλέξει το δρόμο που θα ακολουθήσει. Είναι, πλέον, προφανές ότι ο κομματικός δρόμος όχι μόνον έγινε ανηφορικός αλλά ενδεχομένως να είναι και ριψοκίνδυνος για τον ίδιο. Με τη χθεσινή απόφαση πολλαπλασιάζεται η πίεση που δέχεται το τελευταίο διάστημα για να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Και με πολύ απλά λόγια, μέρα με τη μέρα λιγοστεύει ο χρόνος παραμονής του στο κυβερνητικό σχήμα.

Ως εκ τούτου, λοιπόν, οι επόμενες μέρες αναμένεται να είναι καθοριστικές για τις εξελίξεις, αφού η πίεση του Πολιτικού Γραφείου, εκ των πραγμάτων μεταφέρεται και στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος όσο πολύτιμο συνεργάτη κι αν θεωρεί τον Νίκο Χριστοδουλίδη, θα πρέπει να του υποδείξει την έξοδο από τη στιγμή που ακολουθήσει ένα δρόμο διαφορετικό από εκείνο της παράταξης. Γνώστες του παρασκηνίου που μίλησαν στο themaonline, τονίζουν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δηλώνει ξεκάθαρα σε συνομιλητές του ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα επιτρέψει να επαναληφθεί το σενάριο του 2003 (με την ανεξάρτητη υποψηφιότητα Αλέκου Μαρκίδη κόντρα στον τότε Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη), που θα βάλει σε περιπέτειες τη συνοχή του κόμματος.

Το ίδιο μήνυμα έστειλαν κατά τη σύνοδο του Πολιτικού Γραφείου, όλα τα στελέχη που πήραν τον λόγο, με πρώτο τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τις προεδρικές εκλογές, αλλά υπέδειξε την ανάγκη το κόμμα να κερδίσει και αυτή τη μεγάλη εκλογική μάχη.

SMS και συναντήσεις...

Την ίδια ώρα που ο Υπουργός Εξωτερικών -δηλώνει μέσω της επιστολής του- ότι θεωρεί πρόωρες τις όποιες συζητήσεις για τις Προεδρικές, πολλές συζητήσεις προκάλεσε ένα γραπτό μήνυμα σε πολίτες, που καλούνται σε γραφεία εταιρείας στην Πάφο, να γνωρίσουν και να συνομιλήσουν με τον ίδιο. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top