Συνεχίζουν να μην ικανοποιείται το αίτημα των 40 με 50 οικογενειών ιδιοκτητών γης στην αρχαία Αμαθούντα για αποζημίωση των περιουσιών τους που δεσμεύτηκαν για απαλλοτρίωση εδώ και 53 χρόνια.
Το ζήτημα συζητήθηκε την Δευτέρα 4/12 εκ νέου στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών να εκφράζουν την απογοήτευσή τους από το κράτος και να προχωρούν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το χώρο της Βουλής.
Ο Πρόεδρος των ιδιοκτητών γης στην Αρχαία Αμαθούντα Τάκης Ονησιφόρου, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία εξέφρασε απογοήτευση για τις υπηρεσίες του κράτους, Τμήμα Αρχαιοτήτων, Τμήμα Πολεοδομίας και Κτηματολόγιο, καθώς μετά από τρεις συνεδρίες της Βουλής δεν πήραν τελική πρόταση για επίλυση του προβλήματος. Πρόσθεσε πως οι ιδιοκτήτες θα συνεχίσουν τον αγώνα τους με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή και το Υπουργείο Οικονομικών.
Όπως εξήγησε ο κ. Ονησιφόρου, έχουν μείνει για καταβολή αποζημιώσεων 80 σκάλες στην περιοχή, οι οποίες ανήκουν σε 40-50 οικογένειες, με το ρυθμό που εντάσσονται στον προϋπολογισμό για απαλλοτριώσεις ενδεχομένως να περάσουν ακόμη 30-40 χρόνια. Η περιοχή, εξήγησε, έχει καθοριστεί ως αρχαιολογική ζώνη από το 1964.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ονησιφόρου είπε πως αρχικά είχαν ενταχθεί μέσα στην αρχαιολογική ζώνη 600 σκάλες και οι απαλλοτριώσεις ξεκίνησαν το 1964 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Οι επηρεαζόμενες οικογένειες ήταν γύρω στις 300 και σήμερα έχουν μείνει 40-50 οικογένειες, οι οποίες περιμένουν να αποζημιωθούν εδώ και 53 χρόνια. Ο κ. Ονησιφόρου είπε πως σήμερα αναμένουν μια πρόταση για αποζημιώσεις ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό το οποίο δεν είναι ικανοποιητικό, αποτελεί ωστόσο μια αρχή. Πρόσθεσε πως οι εκτιμήσεις των κατοίκων για την αξία των περιουσιών τους ανέρχεται στα 16 εκ.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε πως δυστυχώς το κράτος για σειρά ετών συνεχίζει να εμπαίζει και να αφήνει απροστάτευτους τους ιδιοκτήτες γης στην περιοχή της αρχαιολογικής ζώνης, έχοντας δεσμευμένες τις περιουσίες τους χωρίς να προχωρά στην καταβολή των αποζημιώσεων. Όπως είπε, κατά την προηγούμενη συνεδρία η Επιτροπή πρότεινε στις υπηρεσίες του κράτους να βρουν τον τρόπο άμεσης ικανοποίησης των αιτημάτων αυτών. «Δυστυχώς, η απαξίωση και ο εμπαιγμός συνεχίζονται και επαναλαμβάνονται οι ίδιες υποσχέσεις από την Κυβέρνηση και το κράτος ότι θα δοθούν αποζημιώσεις και θα εγκριθεί σχετικό κονδύλι τις επόμενες μέρες», είπε.
Ο κ. Λεωνίδου είπε πως θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία με τις γνωστοποιήσεις και τα διατάγματα απαλλοτρίωσης με στόχο να καταβληθούν οι αποζημιώσεις και από την άλλη να υπάρξει ικανοποίηση των απαλλοτριώσεων που έχουν γίνει στο παρελθόν με όρους ετεροβαρείς για τους ιδιοκτήτες με αποζημιώσεις που δεν ανταποκρίνονταν στις πραγματικότητες. Σημείωσε επίσης το γεγονός ότι έχουν δοθεί άδειες οικοδομής πάνω σε αρχαιολογικούς χώρους, κάτι που αποτελεί σχήμα οξύμωρο καθώς την ίδια ώρα κάποιων άλλων οι περιουσίες τους έχουν δεσμευτεί χωρίς να αποζημιωθούν.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει
• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές
• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»
• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»
• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις