'Λευκός Καπνός΄ από τις Βρυξέλλες: Τα θεμέλια για το Brexit μπήκαν

'Λευκός Καπνός΄ από τις Βρυξέλλες: Τα θεμέλια για το Brexit μπήκαν

Σε προκαταρκτική συμφωνία για το Brexit κατέληξαν Τερέζα Μέι και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για το δεύτερο γύρο των συνομιλιών ανέμεσα στο Λονδίνο και την ΕΕ.

Ύστερα από μία εβδομάδα σκληρών διαπραγματεύσεων, οι δύο πλευρές φέρονται να έχουν καταλήξει σε μία αρχική συμφωνία για το 'λογαριασμό' που θα κληθεί να πληρώσει η Βρετανία, το κόστος του οποίο εκτιμάται ότι θα ανέλθει περί τα 60 δισ. ευρώ.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας αναχώρησε εσπευσμένα για τις Βρυξέλλες τα ξημερώματα, μαζί με τον αρμόδιο υπουργό για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, ύστερα από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις.

Την είδηση για το "λευκό καπνό" στις Βρυξέλλες διέρρευσε με tweet συνεργάτης του Γιούνκερ.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι κατά την άποψή του έχει επιτευχθεί η πρόοδος που ήταν απαραίτητη στις συνομιλίες για το Brexit, τονίζοντας ότι η συμφωνία με την Βρετανία, αποτελεί έναν συμβιβασμό.

Ο ίδιος, τόνισε ότι ήταν μία δύσκολη διαπραγμάτευση τόσο για την ΕΕ, όσο και για την Βρετανία, ενώ έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος για το τελικό διαζύγιο.

Ο Γιούνκερ, είπε επίσης, ότι οι συνομιλίες θα εισέλθουν στην δεύτερη φάση, εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ θα την ενεργοποιήσουν.

Η Tερέζα Μέι από τη πλευρά δήλωσε ότι επιθυμεί μία βαθιά και ειδική σχέση με την ΕΕ, τονίζοντας επίσης, ότι τα βρετανικά δικαστήρια θα ενισχύσουν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η οικονομική ρύθμιση για το Brexit, είναι δίκαιη για τον Βρετανό φορολογούμενο.
Η ίδια, εγγυήθηκε επίσης, ότι δεν θα υπάρξει ένα “σκληρό σύνορο” με την Ιρλανδία, ενώ έχει διαφυλαχθεί η οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα της Βρετανίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Πενταμερής: Η ώρα της Νέας Υόρκης - Τα σενάρια - Η απουσία της ΕΕ και οι χαμηλές προσδοκίες

Πενταμερής: Η ώρα της Νέας Υόρκης - Τα σενάρια - Η απουσία της ΕΕ και οι χαμηλές προσδοκίες

Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπου την Τετάρτη αναμένεται ακόμα μια κρίσιμη συνάντηση, για το κυπριακό. Η δεύτερη άτυπη πενταμερής διάσκεψη πραγματοποιείται υπό το φως της τουρκικής αδιαλλαξίας και των απαράδεκτων αξιώσεων για λύση δύο κρατών.

BEST OF TOTHEMAONLINE