Οι Κύπριοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο κυρίως για την ανάγνωση online εφημερίδων και ειδήσεις - Αύξηση της χρήσης του διαδικτύου

Οι Κύπριοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο κυρίως για την ανάγνωση online εφημερίδων και ειδήσεις - Αύξηση της χρήσης του διαδικτύου

Κατά το 2017 συνεχίστηκε η αύξηση της πρόσβασης στο διαδίκτυο από τα νοικοκυριά, με το ποσοστό να φτάνει στο 79,4% σε σχέση με 74,4% το 2016, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιεί η Στατιστική Υπηρεσία.

Η έρευνα «Χρήση Τεχνολογιών και Πληροφορικής και Ηλεκτρονικό Εμπόριο στα Νοικοκυριά, 2017» κατέδειξε επίσης ότι το ποσοστό των νοικοκυριών που διαθέτει υπολογιστή με οθόνη αφής (tablet) έφθασε το 45,9% το 2017 σε σχέση με 40,3% το 2016. Επίσης, αύξηση παρουσιάζεται στο ποσοστό των νοικοκυριών που διαθέτει φορητό υπολογιστή, από 66,3% το 2016 σε 69,2% το 2017.

Το 94,9% των νοικοκυριών με εξαρτώμενα παιδιά διαθέτει ηλεκτρονικό υπολογιστή ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των νοικοκυριών χωρίς εξαρτώμενα παιδιά ανέρχεται στο 68,5%.

Βάσει των αποτελεσμάτων της Έρευνας, οι κυριότεροι λόγοι της μη πρόσβασης στο διαδίκτυο των νοικοκυριών αφορούν την έλλειψη δεξιοτήτων/ικανοτήτων (63,0% στο σύνολο των νοικοκυριών που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο) και η μη ανάγκη χρήσης του διαδικτύου (62,2%).

Το 79,5% είναι συχνοί χρήστες του διαδικτύου αφού το χρησιμοποιούν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Σχεδόν όλα τα άτομα ηλικίας 16 – 24 (98,2%) χρησιμοποιούν το διαδίκτυο μία φορά την εβδομάδα. Το ποσοστό αυτό μειώνεται σημαντικά με την αύξηση της ηλικίας, το οποίο όμως στα άτομα ηλικίας 65 – 74 που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο έχει αυξηθεί σε 33,9% το 2017 σε σχέση με 26,4% το 2016. Τα άτομα με υψηλό επίπεδο μόρφωσης χρησιμοποιούν το διαδίκτυο συχνότερα (96,8%) από τα άτομα με χαμηλό επίπεδο μόρφωσης (48,8%).

Η χρήση του διαδικτύου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 έφτασε το 80,7% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το 2016 ήταν 75,9%.

Οι πιο δημοφιλείς δραστηριότητες στο διαδίκτυο είναι οι ακόλουθες: η ανάγνωση online ειδήσεων/εφημερίδων/περιοδικών (79,9%), η συμμετοχή σε κοινωνικά δίκτυα (78,1%), η αναζήτηση πληροφοριών για προϊόντα και υπηρεσίες (76,1%), η αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με την υγεία (71,8%) και το τηλεφώνημα μέσω διαδικτύου/τηλεφώνημα με εικόνα (με κάμερα) μέσω Διαδικτύου (70,0% ).

Tο 84,6% των ατόμων που χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 χρησιμοποίησαν κινητό τηλέφωνο ή έξυπνο τηλέφωνο (smart phone) για να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μακριά από το σπίτι ή την εργασία ενώ το 21,2% το φορητό υπολογιστή (laptop) ή υπολογιστή με οθόνη αφής (tablet).

Το ποσοστό των ατόμων που πραγματοποίησαν αγορές μέσω διαδικτύου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 ανήλθε στο 24,4% σε σύγκριση με 22,1% την αντίστοιχη περίοδο του περσινού χρόνου.

Τα κυριότερα προϊόντα ή υπηρεσίες που αγοράστηκαν/παραγγέλθηκαν αφορούσαν τα εξής: είδη ένδυσης και αθλητικά είδη (54,4%), διευθετήσεις για ταξίδια όπως εισιτήρια και ενοικίαση αυτοκινήτου (48,1%) και διαμονή για διακοπές (38,1%).

Ανάμεσα στα άτομα ηλικίας 16 – 74 που παράγγειλαν ή αγόρασαν προϊόντα ή υπηρεσίες κατά την περίοδο Απριλίου 2016 - Μαρτίου 2017 το 82,4% προτιμά πωλητές από χώρες της ΕΕ, 39,4% προτιμά πωλητές από τον υπόλοιπο κόσμο και το 27,3% αγοράζει από ντόπιους πωλητές. Οι περισσότερες αγορές έγιναν για προϊόντα/υπηρεσίες αξίας μεταξύ 100 – 500 ευρώ.

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΔΗΣΥ: Στο Εκτελεστικό Γραφείο οι αποφάσεις για Φαίδωνος και Γυψιώτη - Ανάμεσα στο τεκμήριο αθωότητας και την πολιτική ευθύνη

ΔΗΣΥ: Στο Εκτελεστικό Γραφείο οι αποφάσεις για Φαίδωνος και Γυψιώτη - Ανάμεσα στο τεκμήριο αθωότητας και την πολιτική ευθύνη

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός βρίσκεται σήμερα, αντιμέτωπος με μία κρίσιμη πολιτική πρόκληση. Το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος συνεδριάζει για να εξετάσει τις συνέπειες της αργίας που έχει επιβληθεί στους Δημάρχους Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος, και Λευκονοίκου, Πιερή Γυψιώτη. Οι δύο υποθέσεις ξεπερνούν τον νομικό χαρακτήρα και γίνονται καθαρά πολιτικά ζητήματα για την ηγεσία του ΔΗΣΥ, η οποία καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στο τεκμήριο αθωότητας, την πολιτική ευθύνη και την κοινωνική πίεση.