ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απαντά ο Β. Παπαδόπουλος στον Νικόλα: «Δυστυχώς, η παραγωγή fake news έχει γίνει αθεράπευτη συνήθεια για κάποιους»

Απαντά ο Β. Παπαδόπουλος στον Νικόλα: «Δυστυχώς, η παραγωγή fake news έχει γίνει αθεράπευτη συνήθεια για κάποιους»

Γραπτή απάντηση στον Νικόλα Παπαδόπουλο, το επιτελείο του και το ΔΗΚΟ , εξέδωσε το πρωί της Κυριακης 17/12, το προεδρικό δια μέσου του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Όπως αναφέρει ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος, «είμαστε υποχρεωμένοι για πολλοστή φορά να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους βάση σε σχέση με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν μεταξύ της 16ης και 19ης Μαρτίου 2013 γιατί κάποιοι συνειδητά κακοποιούν την αλήθεια».

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Μετά την απόφαση της 16ης Μαρτίου 2013 στο Γιούρογκρουπ για την επιβολή εφάπαξ τέλους (φορολογίας) οριζόντια σε όλες τις καταθέσεις που ισοδυναμούσαν με τόκους 18 μέχρι 24 μηνών ώστε να σωθεί το τραπεζικό σύστημα, τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013 - όπως εδώ και ένα χρόνο υποδεικνύαμε συνεχώς σε όσους ψευδώς ισχυρίζονται ότι η πρώτη απόφαση του Γιούρογκρουπ είχε αναιρεθεί - το Γιούρογκρουπ συνεδρίασε ξανά μέσω τηλεδιάσκεψης κατά την οποία όχι μόνο δεν αναίρεσε την απόφαση του αλλά επιβεβαιώνοντας την ξανά καλούσε τη Βουλή των Αντιπροσώπων να την υπερψηφίσει.

Συγκεκριμένα, με δήλωσή του στις Βρυξέλλες στις 18 Μαρτίου 2013 την οποία μετέδωσε στις 23:32 το ΚΥΠΕ και την επομένη έγινε πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες, ο Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ, έλεγε τα ακόλουθα:

«Υπενθυμίζω την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 16 Μαρτίου επί των βασικών σημείων του προγράμματος προσαρμογής και του οικονομικού φακέλου για την Κύπρο. Επαναλαμβάνω ότι το τέλος σταθερότητας επί των καταθέσεων είναι εφάπαξ (δηλαδή μια και μόνη φορά).

Αυτό το μέτρο σε συνδυασμό με την οικονομική βοήθεια θα χρησιμοποιηθεί για να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και κατά συνέπεια θα διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα στην Κύπρο.

Εν τη απουσία αυτού του μέτρου η Κύπρος θα είχε να αντιμετωπίσει σενάρια που θα άφηναν τους καταθέτες σε χειρότερη κατάσταση».

Σε αυτή την τηλεδιάσκεψη του Γιούρογκρουπ οι Ευρωπαίοι εταίροι μας μάς προέτρεψαν να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά και πιο προοδευτικά την εφάπαξ φορολογία σε σχέση με τις καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ.

Ουδέποτε όμως ζητήθηκε να εξαιρεθούν οι πρώτες 100 χιλιάδες γεγονός που αντανακλάται στην ίδια ανακοίνωση – δήλωση του Προέδρου του Γιούρογκρουπ στις 18 Μαρτίου 2013, ο οποίος έλεγε τα ακόλουθα:

«Το Γιούρογκρουπ θα συνεχίσει να έχει την άποψη ότι οι μικροί καταθέτες θα πρέπει να τύχουν διαφορετικής μεταχείρισης από τους μεγάλους καταθέτες…

Οι κυπριακές Αρχές θα πρέπει να εισάγουν πιο προοδευτικά το εφάπαξ τέλος σε σχέση με αυτό που συμφωνήθηκε στις 16 Μαρτίου».

Η παρότρυνση αυτή του Γιούρογκρουπ έδωσε την ευκαιρία στην Κυβέρνηση να επιφέρει το ίδιο βράδυ τροποποίηση στο νομοσχέδιο που είχε ήδη κατατεθεί στη Βουλή μετά τις 16 Μαρτίου, με τρεις σημαντικές αλλαγές.

Η πρώτη διαφοροποίηση ήταν ότι εξαιρούνταν από τη φορολογία οι πρώτες 20 χιλιάδες ευρώ κάθε καταθέτη, ενώ για τις υπόλοιπες καταθέσεις θα παρέμεναν οι ίδιοι συντελεστές.

Επιπρόσθετα μια άλλη τροποποίηση στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση προνοούσε ότι η τιμή αποτίμησης των μετοχών που θα δίδονταν ως αντάλλαγμα για τη φορολογία στις καταθέσεις θα ήταν η ίδια τιμή στην οποία και το κράτος θα αγόραζε μετοχές από τα πιστωτικά ιδρύματα. Επίσης, οι μετοχές που θα δίδονταν θα διασυνδέονταν με κρατικά ομόλογα και θα είχαν σχέση με τα έσοδα που θα προέρχονταν από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, ενώ θα διδόταν και η επιλογή στους καταθέτες που θα άφηναν τις καταθέσεις τους στις τράπεζες της Κύπρου για τα επόμενα δύο έτη να αντάλλαζαν τις μετοχές τους σε ισόποσα ομόλογα μετά το πέρας των δύο ετών.

Την επομένη, 19 Μαρτίου 2013, η Κυβέρνηση κατέθεσε τις τροποποιήσεις αυτές στη Βουλή των Αντιπροσώπων βάσει και της παρότρυνσης που έγινε στην τηλεδιάσκεψη του Γιούρογκρουπ την προηγούμενη οι οποίες συζητήθηκαν σε πολύωρη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής υπό την προεδρία του τότε Προέδρου της Επιτροπής κ. Νικόλα Παπαδόπουλου και στην παρουσία του τότε Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Πανίκου Δημητριάδη.

Μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής έγιναν δηλώσεις τόσο από τον κ. Δημητριάδη όσο και από τον κ. Παπαδόπουλο που μετέδωσε το ΚΥΠΕ στις 16.14 της 19ης Μαρτίου 2013.

Στις δηλώσεις του ο κ. Δημητριάδης υποστήριξε ότι θα έπρεπε το τέλος να επιβληθεί μόνο στις καταθέσεις πάνω από 100 χιλιάδες με συντελεστή 16%.

Στη συνέχεια δηλώσεις έκανε και ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος, αφού εξήγησε λεπτομερώς τις τροποποιήσεις που είχε στείλει στη Βουλή η Κυβέρνηση το πρωί της ίδιας μέρας, επιχειρηματολόγησε υπέρ της επιβολής της φορολογίας και στις καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ λέγοντας επί λέξει τα εξής: «Η θέση της Κυβέρνησης σε αυτό το στάδιο είναι διαφορετική (εννοώντας από αυτή του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας) και θεωρούν ότι θα πρέπει να σταθμιστούν και άλλοι παράγοντες στην απόφαση διαμόρφωσης των τελικών συντελεστών επιβολής του τέλους διότι είναι γνωστό πως θα πληγούν επιχειρήσεις και καταθέτες από συγκεκριμένες χώρες οι οποίες είναι φίλιες προς την Κύπρο και ήδη γνωρίζουμε ότι η Ρωσία που είναι χώρα η οποία στο παρελθόν έχει στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία τόσο οικονομικώς όσο και στο εθνικό θέμα έχει διαμηνύσει τη δική της απογοήτευση…

Το μήνυμα που θα στείλει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ότι εμείς τα κάναμε θάλασσα, δεν θα συμμετάσχουν οι Κύπριοι στο σχέδιο διάσωσης των κυπριακών τραπεζών και θα τα πληρώσουν όλα οι Ρώσοι και από τη δική τους σκοπιά αυτό είναι απαράδεκτο και το κατανοούμε».

Συνεπώς, καμιά παραπλάνηση δεν έγινε στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αντίθετα, τα πάντα μετά την τηλεδιάσκεψη της 18ης Μαρτίου συζητήθηκαν ενώπιον της Βουλής υπό το φως και των τροποποιήσεων στο νομοσχέδιο που είχε καταθέσει η Κυβέρνηση ως απόρροια της τηλεδιάσκεψης.

 Κατανοούμε τις τύψεις που διακατέχουν αυτούς που αρνήθηκαν την πρώτη και κατά την κρίση του κυπριακού λαού καλύτερη απόφαση που εξασφάλισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το Γιούρογκρουπ, αλλά θεωρούμε τραγικό το γεγονός ότι ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος, που διεκδικεί την ψήφο του λαού για την Προεδρία της Δημοκρατίας, προσποιείται ότι δεν γνώριζε για όλα τα τεκταινόμενα την ώρα που ο ίδιος προήδρευσε πολύωρης συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής στις 19 Μαρτίου 2013 και προέβη και σε δηλώσεις.

Τα fake news που στον πανικό τους κάποιοι επιστρατεύουν στον προεκλογικό αγώνα τελικώς επιστρέφουν στους ίδιους ως μπούμερανγκ".

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Στην αναμονή για το e-kalathi: Έτσι θα επιλεχθούν τα προϊόντα – Η σημασία του γραμμικού κώδικα και η ανησυχία

• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»

• Αρχίζει από σήμερα η 48ωρη απεργία των γιατρών - Πώς θα λειτουργούν τα ΤΑΕΠ και τι θα γίνει με τα ραντεβού

• Καιρός: Πότε θα υποχωρήσει το τσουχτερό κρύο - Σε ποιες περιοχές αναμένονται βροχές - Αναλυτικά η πρόγνωση



ΔΗΚΟ: Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Στην ατζέντα Κυπριακό και καταστατικό συνέδριο

ΔΗΚΟ: Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Στην ατζέντα Κυπριακό και καταστατικό συνέδριο

Ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ που συγκάλεσε για σήμερα στις 4.30 το απόγευμα ο Πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό, αλλά και το καταστατικό συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα συγκληθεί τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2025.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top