Επίσκεψη στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στης Μόριας, πραγματοποίησε ανήμερα των Χριστουγέννων, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας όπου επιθεώρησε τις υποδομές και μίλησε με εργαζόμενους στις δομές.
Ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε ότι «στη Μόρια υπήρξε περίοδος που ακροβατούσαμε στα όρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Επεσήμανε ότι, πλέον, καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες βελτίωσης και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου η κατάσταση στον καταυλισμό θα τείνει προς το κανονικό.
Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης για τη συνεχή εγκατάσταση οικίσκων στο νησί, ο κ. Μουζάλας σημείωσε: «τα καινούργια σπιτάκια άδειασαν τις σκηνές. Δεν φέραμε καινούργιους ανθρώπους στο νησί. Στις σκηνές υπήρχαν 500 άνθρωποι, αυτοί μπήκαν σε σπιτάκια. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Δεν μιλάμε για επέκταση του καταυλισμού, μιλάμε για βελτίωση των συνθηκών ζωής. Αυτοί που υποκριτικά μέχρι σήμερα μιλάγανε για βελτίωση των συνθηκών ζωής σε πολλές κινήσεις που κάνουμε για να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής στέκονται αντίθετοι. Η αποσυμφόρηση θα συνεχίσει μέσα στα όρια της συμφωνίας Ευρώπης-Τουρκίας. Ειδάλλως δεν έχει κανείς παρά να πει καθαρά να μην υπάρχει η συμφωνία Ευρώπης - Τουρκίας. Αυτό σημαίνει ότι η Μυτιλήνη θα γυρίσει στο 2015 με αφίξεις εφτά χιλιάδων ανθρώπων καθημερινά».
Αναφορικά με την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα και αν αυτή διαφοροποιεί τα μέχρι τώρα δεδομένα στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας, ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι οι κύριοι Τσίπρας και Ερντογάν συζήτησαν ζητήματα βελτίωσης της συνθήκης για τα οποία όμως χρειάζεται χρόνος μέχρι να υλοποιηθούν.
Ο κ. Μουζάλας, τέλος, ήταν ιδιαίτερα έντονος για όσα γράφονται στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ σχετικά με τις συνθήκες στη Μόρια. «Πρέπει να σταματήσει η Ευρώπη την υποκρισία της. Εγώ θα σας πω για τα ασυνόδευτα ανήλικα. Εδώ πέρα στη Μόρια έχουμε ένα πρόβλημα με ασυνόδευτους ανηλίκους πρόσφυγες. Ζητάμε να πάρει η Ευρώπη μέρος από αυτά τα παιδιά. Δεν παίρνει. Το να κάνει κανείς τον εισαγγελέα είναι πάρα πολύ εύκολο. Το να αντιμετωπίζει την κατάσταση σε όφελος των προσφύγων και μεταναστών και όχι σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών είναι το δύσκολο. Και αυτό καλούμαστε να κάνουμε εμείς. Δεν έχει νόημα να κουνάει κανείς το δάκτυλο. Αυτό που έχει νόημα είναι να κουνάει κανείς τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς για να βελτιώνει καταστάσεις και να λύνει προβλήματα. Η εισαγγελική άποψη για κάποιους στην Ευρώπη είναι μια εύκολη άποψη. Είναι αυτή όμως δεν βλέπει ότι γίνονται συνεχείς προσπάθειες. Είναι αυτή που προτιμάει το εύκολο δάκρυ για μια κακή κατάσταση και όχι να δείξει μια τεράστια προσπάθεια που γίνεται για τη βελτίωση των συνθηκών», σημείωσε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις