Στο 66,2% ήταν τελικά η συμμετοχή στις χθεσινές «βουλευτικές εκλογές» μειωμένη μόνο κατά 3,4% σε σύγκριση με τη συμμετοχή στην αντίστοιχη ψηφοφορία του 2013.
Του Αλέκου Μιχαηλίδη
Σύμφωνα με τα τελικά ανεπίσημα αποτελέσματα, με καταμετρημένες τις ψήφους σφραγίδας και οριζόντια, που ανακοίνωσε πριν λίγο το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» από την ιστοσελίδα των «εκλογών», λαμβάνουν: Κόμμα Εθνικής Ενότητας 35,58% και 21 έδρες, Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα 20,92% και 12 έδρες, Κόμμα του Λαού 17,08% και 9 έδρες, Δημοκρατικό Κόμμα 7,84% και 3 έδρες, Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας 8,64% και 3 έδρες, Κόμμα Αναγέννησης 7% και 2 έδρες. Εκτός «βουλής» μένουν το Κόμμα Κοινοτικής Σωτηρίας (συνεργασία με το κόμμα Ενωμένη Κύπρος) με 2,68% και το Κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας με 0,13%.
Από κει και έπειτα, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας δεν έλαβε την απαιτούμενη αυτοδυναμία και αναμένεται να σχηματίσει «κυβέρνηση» με το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς και το Κόμμα Αναγέννησης (των εποίκων), συγκεντρώνοντας έτσι τις 26 «έδρες» στην ψευδοβουλή.
Αυτός ο σχηματισμός «κυβέρνησης» εμπεριέχει πολλούς κινδύνους. Η ισχνή πλειοψηφία δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε νέες «εκλογές» το καλοκαίρι.
Εν τω μεταξύ, εντυπωσιακή είναι η πτώση της Αριστεράς. Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα παρουσίασε πτώση 17% (!) από τις «βουλευτικές» του 2013, ενώ το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας, από το οποίο προέρχεται και ο Μουσταφά Ακιντζί, κατέλαβε μόλις 3 «έδρες» στη νέα ψευδοβουλή.
Ρόλο ρυθμιστή στη διαμόρφωση της ατζέντας φαίνεται να λαμβάνει το πρωτοεμφανιζόμενο Κόμμα του Λαού του Κουντρέτ Οζερσάι, το οποίο τερμάτισε τρίτο με ποσοστό 17,08%. Πάντως, ο κ. Οζερσάι ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι μέρος «αυτού του καθεστώτος».
Εν πάση περιπτώσει, την ημερήσια διάταξη στα κατεχόμενα καθορίζει η ίδια η Άγκυρα. Όπως απεδείχθη οι «πρωθυπουργοί», «βουλευτές» και «πρόεδροι» δυσκολεύονται να αρθρώσουν λόγο ενάντια στο τουρκικό καθεστώς και είτε διαλλακτικοί είτε αδιάλλακτοι υποβοηθούν την εμπλοκή στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.
Η συντριπτική ήττα της Αριστεράς κρούει τον κώδωνα στους ίδιους τους χαράκτες πολιτικής στα κατεχόμενα. Ο ίδιος ο κατοχικός ηγέτης, ο οποίος «εξελέγη» με περγαμηνές προοδευτισμού και διαλλακτικότητας ενεπλάκη στο παιχνίδι του Ερντογάν και της Άγκυρας, επιρρίπτοντας ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για το αδιέξοδο στις συνομιλίες. Όπως ακριβώς έγινε με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, του οποίου το κόμμα καταποντίστηκε στις «εκλογές» της 7ης Ιανουαρίου.
Ως εκ τούτου, ο Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, με σαφή προσανατολισμό στο σχέδιο β’ και στη λύση εκτός παραμέτρων του ΟΗΕ, κυριάρχησε στις «βουλευτικές» και αναμένεται να σχηματίσει «κυβέρνηση» με τα πιο σκληροπυρηνικά κομμάτια της πολιτικής σκηνής των κατεχομένων.
Ως συνήθως, όμως, η γραμμή θα χαραχτεί από το Παλάτι του Ταγίπ Ερντογάν στην τουρκική πρωτεύουσα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: «Βουλή» έξι κομμάτων και κυριαρχία της δεξιάς
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Η επόμενη μέρα των «εκλογών» στα Κατεχόμενα – Το κλειδί στην Άγκυρα για το Κυπριακό
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις