"Παράθυρο" για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ άφησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και συγκεκριμένα χρησιμοποιώντας της φράση: "εάν η βρετανική κυβέρνηση εμμείνει στην απόφασή της να φύγει, το Brexit θα γίνει πραγματικότητα - με όλες τις αρνητικές συνέπειες - το Μάρτιο του επόμενου έτους - εκτός αν υπάρχει αλλαγή άποψης (change of heart) ανάμεσα στους Βρετανούς φίλους μας".
Ο Ντόναλντ Τουσκ δεν επεκτάθηκε σε σχέση με αυτή την πιθανότητα, όμως επικαλέσθηκε τη φράση του Ντέιβιντ Ντέιβις, επικεφαλής διαπραγματευτή του Ηνωμένου Βασιλείου: "αν μια δημοκρατία δεν μπορεί να αλλάξει γνώμη, παύει να είναι δημοκρατία" και συμπληρώνοντας "εμείς, εδώ στην ήπειρο, δεν αλλάξαμε γνώμη: οι καρδιές μας είναι ακόμα ανοιχτές σε σας".
Σε αυτό έδειξε να συμφωνεί και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που κατά τη δική του αναφορά δήλωσε σε σχέση με το Βrexit, πως η πόρτα της ΕΕ παραμένει ανοικτή και πως ελπίζει αυτό το μήνυμα να φτάσει και στο Λονδίνο.
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου είχε ενημερώσει τους ευρωβουλευτές για τα αποτελέσματα των τριών Συνόδων Κορυφής που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες το Δεκέμβριο (για το brexit, την ΟΝΕ και την τακτική Σύνοδο Κορυφής), σημειώνοντας ότι οι ηγέτες αποφάσισαν ομόφωνα ότι είχε επιτευχθεί επαρκής πρόοδος στην πρώτη φάση "με τα δικαιώματα των πολιτών, την Ιρλανδία και τη χρηματοοικονομική διευθέτηση ως προτεραιότητες". "Κατά συνέπεια, η ΕΕ των 27 υιοθέτησε ένα πρώτο σύνολο κατευθυντήριων γραμμών για την επόμενη φάση των συνομιλιών", τόνισε, διευκρινίζοντας ότι "αυτό δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την ενότητα της ΕΕ των 27, τη σκληρή δουλειά του Μ.Μπαρνιέ και την εποικοδομητική προσπάθεια της πρωθυπουργού Μέι".
"Όσον αφορά τις μελλοντικές μας σχέσεις, αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το όραμα του Ηνωμένου Βασιλείου", συμπλήρωσε. "Μόλις το έχουμε, οι ηγέτες θα συναντηθούν και θα αποφασίσουν για τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ θα δει τη μελλοντική της σχέση της με το Ηνωμένο Βασίλειο ως τρίτη χώρα", είπε. "Η πλέον σκληρή δουλειά είναι ακόμα μπροστά μας και ο χρόνος είναι περιορισμένος", τόνισε. "Πρέπει να διατηρήσουμε την ενότητα της ΕΕ των 27 σε κάθε σενάριο και προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα το κάνουμε", κατέληξε.
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο Τουσκ ενημέρωσε την ολομέλεια ότι κατά τη Σύνοδο, τα κράτη μέλη ανταποκρίθηκαν "καλά και γενναιόδωρα" στο αίτημα αναχρηματοδοτησης του πλάνου της ΕΕ για τη Βόρεια Αφρική και του καταπιστευματικού Ταμείου ΕΕ-Αφρικής. "Ωστόσο, η παράνομη μετανάστευση θα παραμείνει πρόκληση για δεκαετίες, όχι χρόνια, και ως εκ τούτου χρειαζόμαστε μια διαρθρωτική λύση με τη μορφή ενός σταθερού και προβλέψιμου χρηματοδοτικού μέσου της ΕΕ", σημείωσε. "Πρότεινα στους ηγέτες να δημιουργήσουμε έναν μόνιμο χρηματοδοτικό μηχανισμό στο επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, προκειμένου να περιορίσουμε τις ροές παράνομης μετανάστευσης και σήμερα μπορώ να αναφέρω στο Σώμα ότι υπήρξε μονοσήμαντη συμφωνία ως προς την ανάγκη δημιουργίας ενός τέτοιου μηχανισμού. Θα το συζητήσουμε λεπτομερέστερα στη σύνοδο κορυφής του Φεβρουαρίου", διευκρίνισε ο κ.Τουσκ.
"Η εσωτερική διάσταση της συζήτησης για τη μετανάστευση ήταν, όπως αναμενόταν, λιγότερο συναινετική", διευκρίνισε "αν και επιβεβαίωσε την ιεραρχία των στόχων μας", τονίζοντας ότι "η προστασία των συνόρων και η υπόσχεση να μην επιτρέψουμε ξανά την επιστροφή στην κρίση του 2015, έρχονται πρώτα". "Επιπλέον, ενώ όλοι αποδέχονται την ανάγκη αλληλεγγύης, δεν υπάρχει επί του παρόντος συναίνεση ως προς το τι θα έπρεπε να σημαίνει στην πράξη", εξήγησε στου ευρωβουλευτές. "Η πρόκληση τώρα είναι να εκφράσουμε την αρχή της αλληλεγγύης, ώστε όλα τα κράτη μέλη να συμβάλλουν με συγκεκριμένους όρους και με δίκαιο τρόπο. Όλοι οι ηγέτες συμφώνησαν να εργαστούν σκληρά για να βρουν συμβιβασμό μέχρι τον Ιούνιο. Θα αξιολογήσουμε την πρόοδο ήδη τον Μάρτιο", κατέληξε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου.
Επιπλέον ο Πρόεδρος Γιούνκερ συμπλήρωσε για το θέμα ότι "το Συμβούλιο του Δεκεμβρίου μας επέτρεψε μια ειλικρινή συζήτηση για τη μετανάστευση, τα τελευταία χρόνια είχαμε επιτυχίες, ωστόσο δεν έχουμε ολοκληρώσει την πορεία μας". "Μια σφαιρική προσέγγιση είναι η λύση, δεν ασχοληθήκαμε με το παρελθόν το Δεκέμβριο αλλά με το μέλλον για αυτό μιλήσαμε για αλληλεγγύη και υπευθυνότητα", είπε. "Οι χώρες του Βίζεγκραντ συμφώνησαν για τη χρηματοδότηση του ταμείου Αφρικής, έχουμε καταγράψει το 95% των υποψηφίων προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα και την Ιταλία, πήραμε 21.000 από την Ελλάδα, θα πρέπει να ασχοληθούμε με τους ασυνόδευτους ανήλικους στις δύο χώρες", ανέφερε.
"Θα πρέπει να σταματήσουν κάποιοι να γκρινιάζουν για την αποτελεσματικότητα του συστήματος της μετεγκατάστασης. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα συνολικό σύστημα (την αναθεώρηση του Δουβλίνου). Φέτος πρέπει να υπάρξει μια τέτοια συμφωνία υπολογίζουμε στο ΕΚ και θέλουμε από το κράτη μέλη να επιδείξουν θάρρος", δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.
Τέλος όσον αφορά την ΟΝΕ, η Διάσκεψη Κορυφής του ευρώ συζήτησε τρόπους και μέσα για τη μεταρρύθμιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, προκειμένου να λάβει μια πρώτη σειρά αποφάσεων τον Ιούνιο, είπε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ντ.Τουσκ. "Οι ηγέτες συμφώνησαν με την πρότασή μου να επικεντρωθούμε τις προσπάθειες σε ό, τι είναι ρεαλιστικό, συνεχίζοντας τη συζήτηση για τις μακροπρόθεσμες ιδέες", συμπλήρωσε. "Στο πλαίσιο αυτό, τους επόμενους έξι μήνες, οι εργασίες των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας και του Συμβουλίου Ecofin θα επικεντρωθούν σε τομείς στους οποίους η συζήτηση είναι πιο προχωρημένη, συγκεκριμένα στην ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και στην περαιτέρω ανάπτυξη του ΕΜΣ". "Εάν επιτύχουμε αυτούς τους δύο στόχους, θα ενισχύσουμε σημαντικά την ανθεκτικότητα της ΟΝΕ, που είναι ο κύριος στόχος μου"."Οι συζητήσεις, μεταξύ των οποίων και μεταξύ των ηγετών της ζώνης του ευρώ, θα συνεχιστούν και σε εκείνες τις ιδέες που είναι λιγότερο αναπτυγμένες και έχουν μακροπρόθεσμη προοπτική. Γι `αυτό έχω καλέσει τη σύνοδο κορυφής του ευρώ τον Μάρτιο", κατέληξε.
Από την πλευρά του ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συμπλήρωσε ότι η συνάντηση του Δεκεμβρίου ανέδειξε το ό,τι η Ευρώπη όταν έχει βούληση μπορεί να παρακάμψει τις διαφωνίες. "Αυτό πετύχαμε στην άμυνα, όπου πολύ καιρό ήμασταν σε αμηχανία σε σχέση με τη συμπληρωματικότητα με το ΝΑΤΟ", δήλωσε. "Το 2018 είναι το έτος για ισχυρή ΟΝΕ και για αυτό είναι σημαντικό ότι έγινε η πρώτη συζήτηση το Δεκέμβριο. Το ευρώ είναι το νόμισμά μας και όλα τα κράτη μέλη με εξαίρεση το ΗΒ και τη Δανία πρέπει να μπουν", τόνισε.
"Δεν είπα εγώ ποτέ ότι αυτό πρέπει να γίνει αύριο αλλά η συνθήκη αναφέρει ότι εφόσον πληρούν τα κριτήρια όλοι οφείλουν να ενταχθούν. Το νόμισμα μας είναι καλύτερα προστατευμένο σήμερα έναντι ενδεχόμενων μελλοντικών κλυδωνισμών μέσω της τραπεζικής ένωσης και των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν μειωθεί κατά το 1/3 σε σχέση με το 2014. Πρέπει να καταστήσουμε πιο σοβαρή και στιβαρή την ευρωζώνη", σημείωσε. "Ο Τουσκ μίλησε για τον ΕΜΣ και τραπεζική ένωση, συμφωνώ και δεν θα τα επαναλάβω, εμείς θέλουμε το δημοσιονομικό σύμφωνο να ενσωματωθεί στο ευρωπαϊκό δίκαιο και τους επόμενους μήνες θα το επιδιώξουμε", κατέληξε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χριστούγεννα στα κελιά για τον Hans Jonny Uven – Προφυλακίστηκε για εφτά μέρες
• Παιχνίδια Vs ηλεκτρονικά: Η τάση των δώρων φέτος και πότε αναμένεται να ξεκινήσουν τα ξεπουλήματα
• Γλυκά Χριστούγεννα: «Χρυσό» το φλουρί - Πόσα κοστίζει το Christmas cake και η βασιλόπιτα
• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»
• «Τυλίχθηκε» στις φλόγες δομή ανηλίκων στη Λάρνακα - Τρόφιμοι και προσωπικό εκκένωσαν το κτίριο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις