Στην Κύπρο εντοπίζονται ετησίως περίπου 30 νέα περιστατικά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ενώ από το 2010 μέχρι το 2014 σημειώνονταν λιγότεροι από 10 θάνατοι το χρόνο (μέσος όρος 8) από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος σημείωσε πως για το 2015 και 2016 έχουν καταγραφεί 14 και 13 θάνατοι αντίστοιχα.
Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, με την ευκαιρία της 12ης Ευρωπαϊκής εβδομάδας πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε πως «ο Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας εξακολουθεί να αποτελεί παγκοσμίως τον τέταρτο σε συχνότητα καρκίνο στις γυναίκες με 500.000 νέα περιστατικά ετήσια σε παγκόσμια κλίμακα.
Όπως σημείωσε, «στην Ευρώπη περίπου 60.000 αναπτύσσουν αυτή τη μορφή καρκίνου και δυστυχώς περίπου οι μισές εξ αυτών πεθαίνουν κάθε χρόνο», για να προσθέσει πως «αυτό σημαίνει ότι κάθε 18 λεπτά μια γυναίκα χάνεται στην Ευρώπη εξαιτίας του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας».
Ο κ. Παμπορίδης ανέφερε πως παρόλα αυτά, σχεδόν κάθε περιστατικό αυτού του είδους του καρκίνου μπορεί να προληφθεί, να αντιμετωπιστεί και να νικηθεί, αρκεί η κάθε γυναίκα ξεχωριστά να αφιερώνει λίγο από τον χρόνο της στον ετήσιο προληπτικό έλεγχό, κάνοντας το τεστ Παπανικολάου.
«Τα λίγα λεπτά που διαρκεί το τεστ Παπανικολάου είναι αρκετά για την κάθε γυναίκα για να προστατεύσει τη ζωή της», είπε.
Είπε ακόμα πως «το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων παρατηρείται στις γυναίκες που ανήκουν στην αναπαραγωγική ομάδα των 35 με 50 ετών», για να σημειώσει πως στόχος του Υπουργείου του είναι αυτός ο αριθμός να μειωθεί, ή ακόμα και να απαλειφθεί.
«Προς τούτο τον στόχο, το Υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει στην εφαρμογή επιπλέον προληπτικών προγραμμάτων. Μεταξύ άλλων, έχει εντάξει το εμβόλιο κατά του ιού HPV στο πρόγραμμα εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας. Ο εμβολιασμός ξεκίνησε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2016-2017. Κατά τη σχολική χρονιά 2016-2017 εμβολιάστηκαν με σειρά δύο εμβολίων 5,000 κορίτσια της 1ης και 2ης τάξης του Γυμνασίου τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτικά σχολεία, ενώ φέτος χορηγήθηκε η 1η δόση του εμβολίου σε 2,500 κορίτσια της 1ης Γυμνασίου σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία», είπε.
Ανέφερε ότι πρόθεση του Υπουργείου Υγείας είναι όπως στο μέλλον οι εμβολιασμοί επεκταθούν και στα αγόρια, καθώς και σε άλλες ηλικιακές ομάδες, ενώ σημείωσε ότι προσδοκία μετά τον καθολικό εμβολιασμό, αλλά και με την προληπτική εξέταση με τεστ Παπανικολάου, είναι να μπορέσουμε να μειώσουμε δραστικά τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε βάθος δεκαετίας.
Επιπλέον, είπε πως το Υπουργείο Υγείας, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα με τις λίστες αναμονής απέστειλε στον ιδιωτικό τομέα δωρεάν με τη μορφή κουπονιού 2,924 γυναίκες για τέστ Παπανικολάου το 2016 και 5,216 το 2017, ώστε οι γυναίκες δικαιούχοι δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης να μπορέσουν έγκαιρα να κάνουν την προληπτική αυτή εξέταση.
Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των πιλοτικών προγραμμάτων με την παροχή δωρεάν τεστ Παπανικολάου, τα οποία παρουσίασε η Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών (ΚΟΓΕΕ), Μαίρη Παπαδοπούλου, η οποία αναφερόμενη στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, είπε πως αυτή είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση για ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, αλλά και για εμπέδωση της αναγκαιότητας πρόληψης.
«Άλλωστε οι αριθμοί», όπως τόνισε, «είναι χαρακτηριστικοί, αφού μόνο στην Ευρώπη κάθε 18 λεπτά μια γυναίκα πεθαίνει από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενώ ημερησίως ο αριθμός αυτός αγγίζει τις ογδόντα».
Ωστόσο, πρόσθεσε πως οι αριθμοί αυτοί μπορούν να αλλάξουν, εάν αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών που ενημερώνονται, προκειμένου να κάνουν προληπτικές εξετάσεις.
Αναφέρθηκε ακολούθως στο έργο που η ίδια η ΚΟΓΕΕ έχει επιτελέσει τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο της ενημέρωσης και πρόληψης της ασθένειας και συγκεκριμένα, όπως είπε, πριν από οκτώ χρόνια ξεκίνησε με πρωτοβουλία της ΚΟΓΕΕ, η εκστρατεία ενημέρωσης κάτω από το σύνθημα " Προφυλάξου -Ενημερώσου", κατά την οποία καλύφθηκαν συνολικά 115 αγροτικές κοινότητες, ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ιδιωτικές εταιρείες.
Εξάλλου, ανέφερε πως τον Σεπτέμβριο του 2012 ξεκίνησε με τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας, η πρώτη φάση ενός πιλοτικού προγράμματος με την παροχή δωρεάν εξέτασης του τεστ Παπανικολάου στο Κέντρο Υγείας Ευρύχου για τις γυναίκες των κοινοτήτων Σολέας, ηλικίας 25 έως 65 ετών, ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων.
Επίσης, είπε πως η β` φάση του πιλοτικού προγράμματος συνεχίστηκε στο κέντρο υγείας Τσερίου και Κλήρου με τη στήριξη πέραν του Υπουργείου Υγείας, και της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής, μιας Μητρόπολης στην οποία, όπως σημείωσε η Πρόεδρος της ΚΟΓΕΕ, ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής και αποτελεί τον κυριότερο πυλώνα κοινωνικής προσφοράς.
«Από τον Μάρτιο του 2017 ξεκίνησε και συνεχίζεται η Γ´ φάση του πιλοτικού προγράμματος στο Κέντρο Υγείας Παλαιχωρίου για τις γυναίκες των κοινοτήτων Πιτσιλιάς. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 2264 τεστ Παπανικολάου, από τα οποία ανιχνεύθηκαν σε 21 περιπτώσεις προκαρκινικές ή πιο προχωρημένες αλλοιώσεις, και οι οποίες παραπέμφθηκαν για περαιτέρω έλεγχο. Σώθηκαν ουσιαστικά, όπως είπε η κα Παπαδοπούλου, 21 ζωές, ενώ αλλά 229 περιστατικά έλαβαν φαρμακευτική αγωγή.
Το πιλοτικό πρόγραμμα συνεχίζεται για τις κοινότητες Πιτσιλιάς στο ιατρικό κέντρο Παλαιχωρίου», είπε.
Ακολούθως, η κ. Παπαδοπούλου αναφέρθηκε στο Δ´ πιλοτικό πρόγραμμα που θα διενεργηθεί με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στα Κέντρα Υγείας Ορμήδειας για τις κοινότητες Αυγορου, Βρυσούλες, Δασάκι Αχνας, Λιοπέτρι Ξυλοτύμπου, Ξυλοφάγου και Ορμήδεια στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου και στο Κέντρο Υγείας Πάχνας για τις κοινότητες των Κρασοχωριών.
Από πλευράς του, ο Αναπληρωτής Κοσμήτορας για Ακαδημαϊκά Θέματα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Άδωνις Ιωαννίδης, είπε πως οι γυναικολόγοι της Ιατρικής Σχολής, συνοδευόμενοι από φοιτητές της Σχολής, θα επισκέπτονται τα Ιατρικά Κέντρα Ορμήδειας και Πάχνας μία φορά το μήνα, από τον Φεβρουάριο 2018, και θα παρέχουν δωρεάν τεστ Παπανικολάου με στόχο να εξεταστούν όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες ηλικίας 25 έως 65 ετών στις δύο περιοχές.
Ο Δρ Ιωαννίδης επιβεβαίωσε τις ημερομηνίες των εξετάσεων μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.
Στο Ιατρικό Κέντρο Ορμήδειας η εξέταση θα προσφερθεί την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου (10:00-13:00), την Τετάρτη 21 Μαρτίου (16:00-19:00), την Κυριακή 15 Απριλίου (10:00-13:00), την Τετάρτη 17 Μαΐου (16:00-19:00) και την Κυριακή 10 Ιουνίου (10:00-13:00). Στο Ιατρικό Κέντρο Πάχνας η εξέταση θα προσφερθεί την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου (16:00-19:00), την Κυριακή 11 Μαρτίου (10:00-13:00), την Τετάρτη 18 Απριλίου (16:00-19:00), την Κυριακή 20 Μαΐου (10:00-13:00) και την Τετάρτη 06 Ιουνίου (16:00-19:00).
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει
• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές
• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»
• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»
• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις