ΑΟΖ: «Δεν είναι περικυκλωμένο το γεωτρύπανο» - Στην Κύπρο εκπρόσωπος της ΕΝΙ

ΑΟΖ: «Δεν είναι περικυκλωμένο το γεωτρύπανο» - Στην Κύπρο εκπρόσωπος της ΕΝΙ

Ακινητοποιημένο παραμένει το γεωτρύπανο Saipem 12.000, 25 ναυτικά μίλια μακριά από τον στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Από την Παρασκευή (9/2) τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμποδίζουν την πορεία του γεωτρύπανου που μετά την ανακάλυψη κοιτασμάτων στον στόχο «Καλυψώ» πορευόταν για νέα γεώτρηση.

Η «δικαιολογία» των τουρκικών πολεμικών είναι η παράνομη Navtex και η διενέργεια άσκησης με πραγματικά πυρά στην περιοχή.

Με την ίδια δικαιολογία έδιωξαν την Κυριακή ένα πλοίο από την Αλεξάνδρεια και ένα ρωσικό που ξεκίνησε από το Ταρτούς της Συρίας με προορισμό τη Ρωσία.

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο «Πρωινό δρομολόγιο» του κρατικού ραδιοφώνου κράτησε χαμηλούς τόνους.

Εξηγώντας ότι υπάρχει έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, επέμεινε ότι γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για να προχωρήσει το Saipem 12.000 στο τεμάχιο 3.

Υπογράμμισε ότι το γεωτρύπανο της ιταλικής ΕΝΙ «δεν είναι περικυκλωμένο» και ότι ο εκπρόσωπος της εταιρείας δεν φτάνει στην Κύπρο –είτε σήμερα είτε αύριο– επί τούτου, αλλά είναι καθιερωμένη η επίσκεψή του.

Παράλληλα, τόνισε ότι αυτή η εξέλιξη περιπλέκει και την επανέναρξη των συνομιλιών, όμως θα γίνει η συνάντηση με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ προς το τέλος της εβδομάδας.

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Θλίψη για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου – Τι σηματοδοτεί η περίοδος «κενής έδρας» στο Βατικανό

Θλίψη για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου – Τι σηματοδοτεί η περίοδος «κενής έδρας» στο Βατικανό

Σε ηλικία 88 ετών, ο Πάπας Φραγκίσκος έφυγε σήμερα από τη ζωή, λίγες ώρες αφότου απευθύνθηκε για τελευταία φορά στους χιλιάδες πιστούς Καθολικούς, που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ανήμερα το Πάσχα.

BEST OF TOTHEMAONLINE