ΑΟΖ: Η θέση του Saipem 12.000 – Δίπλα του και ιταλικά υποστηρικτικά σκάφη - ΧΑΡΤΗΣ

ΑΟΖ: Η θέση του Saipem 12.000 – Δίπλα του και ιταλικά υποστηρικτικά σκάφη - ΧΑΡΤΗΣ

Σε απόσταση 18 ναυτικών μιλίων ανοικτά της Λεμεσού έχει αγκυροβολήσει από χθες βραδύ το γεωτρύπανο της ΕΝΙ Saipem 12000.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, το σκάφος δεν θα προσεγγίσει το αγκυροβόλιο Λεμεσού και θα παραμείνει σε διεθνή χωρικά ύδατα μέχρι την αναχώρηση του για το Μαρόκο.

Δίπλα του έχει αγκυροβολήσει το υποστηρικτικό σκάφος VOS Prudence, που συνόδευε το γεωτρύπανο όλο αυτό το διάστημα. Για να προσεγγίσει το γεωτρύπανο αναχώρησε από την Λεμεσό και δεύτερο υποστηρικτικό σκάφος, το VOS Purpose. Και τα δυο σκάφη είναι υπό ιταλική σημαία.

Αναφορικά με την χθεσινή εξέλιξη, κατά την οποία το γεωτρύπανο εμποδίστηκε από τουρκικά πλοία να προσεγγίσει το στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης παρουσίασε στην στην άτυπη σύνοδο της Ε.Ε. οπτικό υλικό με τις προκλήσεις των Τούρκων στους ευρωπαίους ηγέτες.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, το γεωτρύπανο θα παραμείνει στη θέση του από δυο έως τέσσερις μέρες και ακολούθως θα βάλει πλώρη για το Μαρόκο, όπου έχει προγραμματισμένη γεώτρηση για τις 8 Μαρτίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Πενταμερή Νέας Υόρκης: Η Λευκωσία προετοιμάζεται- Ο Τατάρ προκαλεί - Η «μέση λύση» των ΗΕ

Πενταμερή Νέας Υόρκης: Η Λευκωσία προετοιμάζεται- Ο Τατάρ προκαλεί - Η «μέση λύση» των ΗΕ

Στις 16-17 Ιουλίου, το κυπριακό θα βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο των εξελίξεων, στην έδρα των ΗΕ, όπου θα πραγματοποιηθεί η άτυπη πενταμερής συνάντηση, με την εμπλοκή των εγγυητριών δυνάμεων και της ΕΕ ο ρόλος της οποίας δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα, παρά τον διορισμό του Ειδικού Απεσταλμένου της ΕΕ για το κυπριακό. Ο Γιοχάνες Χαν ωστόσο, δεν αναμένεται να βρίσκεται στον χώρο της διάσκεψης, στις 17 Ιουλίου, λόγω άρνησης της τουρκοκυπριακής πλευράς.