ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιμένει ο Ακιντζί - Τα είπε όλα στη διακαναλική του

Επιμένει ο Ακιντζί - Τα είπε όλα στη διακαναλική του

Οι παράμετροι των ΗΕ δεν μπορούν να πεταχτούν στα σκουπίδια, αυτό δεν μπορεί να γίνει, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αλλάξει η μεθοδολογία, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνει μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ώστε να συζητήσουν πρόσωπο με πρόσωπο το πώς θα προχωρήσουν.

Στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη (1/3) στα κατεχόμενα και μιλώντας στο δεύτερο μέρος της συζήτησης για το Κυπριακό, ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε και στο φυσικό αέριο, λέγοντας πως η δημιουργία μιας κοινής επιτροπής για το θέμα είναι το καλύτερο Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μέχρι να βρεθεί μια λύση στο Κυπριακό. «Η δημιουργία μιας επιτροπής για το φυσικό αέριο θα μπορούσε να είναι ένα πολύ ισχυρό και δυνατό ΜΟΕ. Δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί η ε/κ πλευρά δεν θέλει να το κάνει αυτό».

Ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα στείλει κάποιον στην Κύπρο για να μιλήσει με τις δύο πλευρές. Στη συνάντησή του, ανέφερε, με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, της είπε πως δεν αρκεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να λέει τα ίδια, αλλά να αποδείξει (ότι άλλαξε νοοτροπία), ενώ μίλησε για μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις από τον Ε/κ ηγέτη.

«Πρέπει να κάνουμε μια πολύ ειλικρινή κατ’ ιδίαν συνάντηση. Όχι για τις διαπραγματεύσεις, πρέπει να συζητήσουμε ανοικτά τι σκέφτεται για το από δω και πέρα. Θα μου πει αυτός, θα του πω και εγώ, θα με ρωτήσει, θα τον ρωτήσω. Αυτό είναι ιστορική μας υποχρέωση». Εάν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια περιφερειακή συνεργασία, δεν θα χάσουν μόνοι οι Τ/κ, θα χάσουν και οι Ε/κ, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί. «Δεν θα μπορέσουν να επωφεληθούν μόνοι τους από τις φυσικές πηγές στην ανατολική Μεσόγειο». Το ψευδοκράτος και η Τουρκία, είπε, είναι αποφασισμένες σε αυτό το θέμα.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι εάν υπάρξει μια διαδικασία διαπραγμάτευσης δεν θα είναι όπως η προηγούμενη, να πηγαίνουν στη νεκρή ζώνη και να συζητούν γύρω από το ίδιο θέμα και μετά να το συζητούν τρεις μέρες και τρεις μέρες οι διαπραγματευτές, αυτό διήρκισε 50 χρόνια. «Εάν αυτό είναι προϋπόθεση, δεν είναι του Ακιντζί είναι του ΓΓ. Δέστε την τελευταία του έκθεση. Λέει ότι μια διαδικασία από δω και πέρα πρέπει να είναι με την προσέγγιση ενός πακέτου για να προκύψει μια στρατηγική συμφωνία. Το Σεπτέμβριο συναντήθηκα με το ΓΓ του ΟΗΕ, ούτε ο ίδιος είναι έτοιμος να μπει σε μια διαδικασία ανοικτού τέλους».

Κατά τον Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσπαθεί και πάλι να διαχωρίσει τα θέματα, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να συζητήσει τα εσωτερικά ζητήματα μέχρι να προετοιμαστεί καλά το κεφάλαιο της ασφάλειας και εγγυήσεων, ενώ ο ΓΓ μιλά για προσέγγιση ενός πακέτου. Υποστήριξε ότι η προσέγγιση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι να συζητήσουν τα εσωτερικά θέματα, να συνεχίζονται οι συνομιλίες και να συνεχίζονται και οι σχεδιασμοί της ε/κ πλευράς στη θάλασσα. «Αυτό το βλέπουν όλοι, κανείς δεν τα τρώει αυτά. Αυτή η στρατηγική δεν μπορεί να προχωρήσει».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σε ουδέτερο έδαφος οι συναντήσεις Ολγκίν με Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Κανένα σημάδι για πρόοδο στο Κυπριακό

Τιμές καυσίμων: Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των επαρχιών - Περαιτέρω αυξήσεις στον ορίζοντα - Πίνακες

Θεραπεία με το… σταγονόμετρο: Σοβαρές ελλείψεις σε καινοτόμο φάρμακο - Πότε θα είναι ξανά διαθέσιμο

Ανατροπή στο σοβαρό τροχαίο στην Πάφο: Ανταλλάξαν θέση ο οδηγός με τον συνοδηγό – Η κατάσταση της υγείας του 25χρονου μοτοσικλετιστή

Έκανε ψευδή καταγγελία στον συγκάτοικό του ότι τον μαχαίρωσε στην πλάτη - Κατηγορήθηκε 29χρονος

Πυρκαγιά στην Αραδίππου: Ομολόγησε 27χρονος τον εμπρησμό - Επιτέθηκε και σε αστυνομικό



Φόνος στην Ορμήδεια: Ψάχνουν ακόμη τον δράστη - Δεν ζητήθηκε η βοήθεια της Αστυνομίας - Δείτε φωτογραφίες από τη σκηνή

Φόνος στην Ορμήδεια: Ψάχνουν ακόμη τον δράστη - Δεν ζητήθηκε η βοήθεια της Αστυνομίας - Δείτε φωτογραφίες από τη σκηνή

Συνεχείς είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράση, αναφορικά με τον φόνο έξω από την κοινότητα της Ορμήδειας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top