ΥΓΕΙΑ

Κίνδυνοι για την ακοή από τα ακουστικά- Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Κίνδυνοι για την ακοή από τα ακουστικά- Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Η Παγκόσμια Ημέρα Ακοής είναι μια ετήσια εκδήλωση υποστήριξης που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 3 Μαρτίου υπό την αιγίδα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η Παγκόσμια Ημέρα Ακοής 2018 έχει κεντρικό θέμα “Άκου το μέλλον” (Hear the future). Αυτό έχει ως στόχο να επιστήσει την προσοχή στον οικονομικό αντίκτυπο της απώλειας ακοής για τον ασθενή, αλλά και το οικονομικό όφελος που μπορεί συνολικά η κοινωνία να αποκομίσει από τις προτεινόμενες, συντονισμένες παρεμβάσεις, για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Επιπλέον, όσοι έχουν απώλεια ακοής μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά από την έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και τις κατάλληλες και έγκαιρες επεμβάσεις.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ακοής θεσπίστηκε στο πρώτο διεθνές συνέδριο για την Πρόληψη και την Αποκατάσταση Προβλημάτων Ακοής που έγινε στο Πεκίνο το 2007. Είναι μια ημέρα που αποσκοπεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού για τη φροντίδα της ακοής.

 

Από τι κινδυνεύετε αν φοράτε ακουστικά για μουσική


Η μουσική είναι ένα τέτοιο πρόβλημα για την ακοή μας, που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόσο κακό είναι. Με τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα να είναι πλέον και συσκευές για μουσική, οι περισσότεροι χρησιμοποιούν ακουστικά πολλές ώρες την ημέρα.

Το πρόβλημα με τα αυτά τα ακουστικά είναι ότι η πηγή του ήχου είναι πολύ κοντά στο τύμπανο του αυτιού, το οποίο σημαίνει και ότι προκαλεί μεγαλύτερη βλάβη.

Η απώλεια της ακοής μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, όπως είναι η έκθεση σε πολύ δυνατούς θορύβους, λοιμώξεις, η έκθεση σε δυνατή μουσική για παρατεταμένες και επαναλαμβανόμενες περιόδους κ.α.

Μόλις αρχίσετε να χάνετε την ακοή σας δεν μπορείτε να την ξανακερδίσετε. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν λεπτές τρίχες στο αυτί σας που λαμβάνουν τις ηχητικές δονήσεις, οι οποίες στη συνέχεια διαβιβάζονται στο τύμπανο του αυτιού σας. Όταν είστε εκτεθειμένοι σε δυνατούς θορύβους και δυνατή μουσική οι τρίχες αυτές φθείρονται και καταστρέφονται. Όταν συμβεί αυτό, δεν υπάρχει τίποτα για να “πιάσει” τις ηχητικές δονήσεις από το περιβάλλον.

Γι' αυτό πρέπει να περιορίσετε την έκθεσή σας σε δυνατούς θορύβους, να αφαιρείτε το “κερί” του αυτιού με ασφάλεια και να επικοινωνείτε άμεσα με το γιατρό σας σε περίπτωση λοίμωξης.

Από onmed.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ

• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



  Βατί: Πέραν των 1000 τα φυσίγγια που εντοπίστηκαν σε σακούλα

Βατί: Πέραν των 1000 τα φυσίγγια που εντοπίστηκαν σε σακούλα

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές στη Λεμεσό το απόγευμα της Παρασκευής, μετά από την ανεύρεση φυσιγγίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top