Eρευνα για να αξιολογηθούν οι ανάγκες των οικογενειών των αγνοουμένων σε ολόκληρη την Κύπρο αρχίζει η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων.
Ο Εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ Νέστορας Νέστορος δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η έρευνα θα επικεντρωθεί στις παρεχόμενες υπηρεσίες από τη ΔΕΑ προς τους συγγενείς, από τη στιγμή που χάθηκαν οι δικοί τους άνθρωποι μέχρι σήμερα. Αντίστοιχα, θα εξεταστούν και οι υπηρεσίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τις οικογένειες των αγνοουμένων.
«Πρώτη φορά γίνεται, δεν έχει ξαναγίνει παρόμοια έρευνα» ούτε από τη ΔΕΑ, αλλά ούτε και από τον Ερυθρό Σταυρό, είπε ο κ. Νέστορος.
Είπε ακόμη ότι η έρευνα θα εξετάσει σε πρώτη φάση τις περιπτώσεις οικογενειών στις οποίες υπήρξε ταυτοποίηση του αγνοούμενου προσώπου, ενώ ακολούθως θα εξεταστούν και οι περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει ακόμη ταυτοποίηση, με τον κ. Νέστορος να σημειώνει ότι αυτές οι δύο κατηγορίες βιώνουν διαφορετικά την κατάσταση.
Για τον σκοπό αυτό, πρόσθεσε, η ΔΕΑ υπογράφει σύντομα συμφωνία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για την έρευνα που θα διεξαχθεί στις ελεύθερες περιοχές, ενώ ανάλογη έρευνα θα γίνει και στις κατεχόμενες περιοχές.
Προσδοκία είναι να αξιολογηθούν τα πορίσματα της έρευνας για να αξιοποιηθούν στο μέλλον, τόσο από τη ΔΕΑ, όσο και από τις αρμόδιες αρχές, κατέληξε ο κ. Νέστορος.
Στο Μπουένος Άιρες τα τρία μέλη της ΔΕΑ
Τα τρία μέλη της ΔΕΑ μεταβαίνουν εξάλλου στο Μπουένος Άιρες για να συμμετάσχουν την επόμενη εβδομάδα στο «Διεθνές Συνέδριο για τα Αρχεία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα: Μια ατζέντα για ενίσχυση της δημοκρατίας». Το συνέδριο, που πραγματοποιείται μεταξύ 14 και 16 Μαρτίου, διοργανώνεται από το Διεθνές Κέντρο για την Προώθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αργεντινής, σε συνεργασία με το ερευνητικό ινστιτούτο Swisspeace της Ελβετίας και το Κέντρο Εθνικής Μνήμης της Κολομβίας.
Οι Πολ-Ανρί Αρνί, Γκιουλντέν Πλουμέρ Κιουτσιούκ και Νέστορας Νέστορος προσκλήθηκαν από τους διοργανωτές να μιλήσουν σε εργαστήριο που θα γίνει στις 15 Μαρτίου, στο πλαίσιο του συνεδρίου, με θέμα «η πρόσβαση και η προσβασιμότητα σε αρχεία ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Όπως είπε ο κ. Νέστορος, θα γίνει μια παρουσίαση του τρόπου διαχείρισης των αρχείων, από το παρελθόν μέχρι σήμερα, τη μεθοδολογία που ακολουθείται και τα επόμενα βήματα.
Επισημαίνοντας την αξία αυτών των αρχείων ο κ. Νέστορος είπε ότι «τα εσωτερικά αρχεία (που προϋπήρχαν της ΔΕΑ) μας βοήθησαν να βρούμε κάτι περισσότερο από τους μισούς» αγνοούμενους, ενώ πρόσθεσε ότι η προσπάθεια επικεντρώνεται τώρα στην αναζήτηση αρχείων από τρίτα μέρη και διεθνείς οργανισμούς, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί χώροι ταφής.
Σύμφωνα εξάλλου με τους διοργανωτές του συνεδρίου, τα αρχεία που σχετίζονται με σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ζωτικής σημασίας για περιόδους πολιτικής μετάβασης, την εδραίωση της δημοκρατίας και τον χειρισμό θεμάτων του παρελθόντος.
Τέτοια αρχεία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ιχνηλάτηση του βίαιου παρελθόντος, είτε ως αποδεικτικά στοιχεία σε δικαστικές διαδικασίες για να αποφευχθεί η ατιμωρησία, είτε ως μαρτυρίες, προστίθεται.
Το συνέδριο αποσκοπεί στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, ενώ θα παραβρεθούν εκπρόσωποι εθνικών και διεθνών οργανισμών και άτομα που σχετίζονται με τον τομέα της αρχειοθέτησης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αντιμετώπισης δραματικών καταστάσεων του παρελθόντος.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις