Το Κολέγιο των Επιτρόπων συζήτησε σήμερα (7/3) συγκεκριμένες μεθόδους αντίδρασης της ΕΕ στην διαφαινόμενη απόφαση Τραμπ να επιβάλει περιοριστικούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου προς τις ΗΠΑ από τον υπόλοιπο κόσμο, περιλαμβανομένης της ΕΕ.
Ενημερώνοντας για την απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, η αρμόδια Επίτροπος Μάλμστρομ, σημείωσε ότι το Κολέγιο θα ενημερώσει τα Κράτη Μέλη και με τη σύμφωνη γνώμη τους θα αντιδράσει προσφεύγοντας κατά της απόφασης Τραμπ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και θα επιβάλει ανάλογους περιοριστικούς δασμούς σε αμερικάνικες εισαγωγές κατ΄αναλογία με την ζημιά που θα προκληθεί στην ΕΕ από την αμερικάνικη απόφαση.
Η Επίτροπος Μάλμστρομ, παρουσιάζοντας την απόφαση του Κολεγίου στον Τύπο στις Βρυξέλλες ότι αν εφαρμοστεί η απόφαση Τραμπ τότε 50 εκατομμύρια τόνοι ευρωπαϊκού χάλυβα και αλουμινίου θα ξεμείνουν στην ΕΕ και χιλιάδες θέσεις εργασίας θα τεθούν εν αμφιβόλω.
Παρουσιάζοντας την απόφαση η Σεσίλια Μάλμστομ επεσήμανε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Πρόεδρος Τραμπ θα επιβάλει δασμούς 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο, επικαλούμενος διάταξη του 1962 για την εθνική ασφάλεια. Η ΕΕ αμφισβητεί την αμερικάνικη δικαιολογία καθώς οι χώρες της ΕΕ είναι σύμμαχοι με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Προειδοποίησε δε ότι η απόφαση θα βλάψει τις διατλαντικές σχέσεις και ζήτησε από τις ΗΠΑ "να το ξανασκεφτούν" και να εξαιρέσουν την ΕΕ από την απόφαση.
"Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τις αμερικανικές αρχές για να τους πείσουμε να το ξανασκεφτούμε", σημείωσε. "Η ΕΕ ως εταίρος των ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας πρέπει να εξαιρεθούν από την απόφαση", την οποία η Κομισιόν θεωρεί "κοροϊδία", ως προς το σκέλος της επίκλησης της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, καθώς όπως επεσήμανε η Επίτροπος ο ευρωπαϊκός χάλυβας δεν αποτελεί την πλειοψηφία των εισαγωγών των ΗΠΑ και συνήθως είναι υψηλής ποιότητας και τεχνολογίας και τον χρειάζεται η αμερικάνικη βιομηχανία.
Η Επίτροπος σημείωσε ότι μια συγκεκριμένη λίστα με προϊόντα στα οποία θα μπορούσαν να επιβληθούν δασμοί (μπέρμπον, ουίσκι, φυστικοβούτυρο, τζινς κτλ) θα περιαχθεί στα Κράτη Μέλη προς έγκριση και τα μέτρα θα ετοιμαστούν προς άμεση χρήση.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ρίζα του προβλήματος είναι η υπερπαραγωγή με κρατικές ενισχύσεις σε χώρες που δεν λειτουργούν ως οικονομίες της αγοράς. "Η εσωστρέφεια και ο προστατευτισμός δεν είναι η απάντηση", σημείωσε η Μάλμστρομ. Εξήγησε δε ότι 2 εκατομμύρια ευρωπαϊκά αυτοκίνητα παράγονται στις ΗΠΑ με αμερικάνικες θέσεις εργασίας και αντίστοιχη συνεισφορά στο αμερικάνικο ΑΕΠ και πως οι απειλές Τραμπ για το θέμα δεν έχουν πραγματική βάση.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις