ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Στέλνει ηλεκτρισμό στην Ευρώπη μέσω Κύπρου

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Στέλνει ηλεκτρισμό στην Ευρώπη μέσω Κύπρου

Κύπρος και Αίγυπτος συμφώνησαν για την τελική διαδρομή της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAfrica Interconnector. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της εταιρείας, έχει εισέλθει στο τελικό προκατασκευαστικό στάδιο, το μήκους 1707 χιλιομέτρων υποθαλάσσιο καλώδιο EuroAfrica Interconnector, που θα ενώνει τα ηλεκτρικά δίκτυα Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας με την Ευρώπη. Ο θεμέλιος λίθος του έργου αναμένεται να τοποθετηθεί περί τα μέσα του 2018.

Σύμφωνα με το δελτίου Τύπου, η αιγυπτιακή κυβέρνηση δίνει την αμέριστη της υποστήριξη στο έργο, που μετατρέπει την Αίγυπτο σε κόμβο ηλεκτρικής ενέργειας, και συμφωνεί με τη διαδρομή του καλωδίου, το σημείο προσαιγιάλωσης και την τοποθεσία του σταθμού μετατροπής HVDC.

Μετά τη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Abdel Fattah El-Sisi και του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου του έργου EuroAfrica Interconnector Νάσου Κτωρίδη στη Λευκωσία στις 21 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμης Ενέργειας Mohamed Shaker και του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου του έργου. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η διαδρομή που θα ακολουθήσει το καλώδιο EuroAfrica Interconnector καθώς και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Στη διάρκεια της συνάντησης, στην οποίαν συμμετείχαν όλοι οι ανώτεροι αξιωματούχοι του Υπουργείου Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμης Ενέργειας, εγκρίθηκε η ακριβής διαδρομή του καλωδίου μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, καθώς και το σημείο προσαιγιάλωσης στην Αίγυπτο, το οποίο βρίσκεται 100 χιλιόμετρα δυτικά της Δαμιέτα.

Η απόφαση για την έναρξη της υλοποίησης της «λεωφόρου ηλεκτρικής ενέργειας» μεταξύ της Αφρικής και της ΕΕ πάρθηκε στο Κάιρο το Φεβρουάριο του 2017 κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής μεταξύ του Gaber Dessouki Moustafa, Προέδρου της Αιγυπτιακής Εταιρείας Ηλεκτρισμού και του Διευθύνοντα Συμβούλου του έργου Νάσου Κτωρίδη, στην παρουσία του Υπουργού Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμης Ενέργειας, καθώς και των πρέσβεων Κύπρου και Ελλάδας στο Κάιρο.

«Η τελετή υπογραφής στο Κάιρο στις 6 Φεβρουαρίου 2017, επιβεβαιώνει πώς η αιγυπτιακή Κυβέρνηση συμμερίζεται το όραμα μας να δούμε την Αίγυπτο και την Ευρώπη να ενώνονται με μια ‘λεωφόρο ηλεκτρικής ενέργειας’ μέσω Κύπρου, πράγμα που θα οδηγήσει στην ενεργειακή ασφάλεια και ευημερία», δήλωσε ο Νάσος Κτωρίδης.

Πρόσθεσε ότι η εμπνευσμένη συνεργασία μπορεί να αποφέρει μόνο οφέλη για τα τρία κράτη που συμμετέχουν στο έργο. Όπως είπε, η Κύπρος μετατρέπεται σε κόμβο ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας και η Αίγυπτος θα μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο για την Αφρική και μεταφορέα ηλεκτρικής ενέργειας για την ευρωπαϊκή ήπειρο.

«Με τη στρατηγική μας συνεργασία, και μετά την υποστήριξη και τα θερμά λόγια του Προέδρου Abdel Fattah El-Sisi που μου μετέφερε προσωπικά στη Λευκωσία, το EuroAfrica Interconnector έχει αρχίσει να παίρνει μορφή. Μάλιστα, αναμένεται πως περί τα μέσα του 2018 θα τοποθετηθεί και ο θεμέλιος λίθος του έργου», πρόσθεσε ο κ. Κτωρίδης.

Ο Υπουργός Mohamed Shaker επαναβεβαίωσε τη δέσμευση απέναντι στο έργο όπως εκφράστηκε στις 21 Νοεμβρίου 2017 από τον Πρόεδρο Abdel Fattah El-Sisi, ο οποίος είχε ζητήσει να έχει εβδομαδιαία ενημέρωση σε σχέση με την πρόοδο του σχεδίου βάσει χρονοδιαγράμματος.

«Είμαι πλήρως αφοσιωμένος στο έργο, μέχρι και τη στιγμή την οποία θα πατήσω το κουμπί λειτουργίας του EuroAfrica Interconnector», δήλωσε ο Υπουργός Shaker στο πλαίσιο της συνάντησης.

Το καλώδιο ισχύς 2,000 μεγαβάτ (MW) θα ενωθεί από την Αίγυπτο με την ηπειρωτική Ευρώπη μέσω της Κύπρου, μετατρέποντας την Αίγυπτο σε ενεργειακό κόμβο για την Αφρική και μεταφορέα ηλεκτρικής ενέργειας από και προς την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Τα δυο στάδια του EuroAfrica Interconnector – που θα ενώσουν το καλώδιο από την Αίγυπτο με την Κύπρο, από την Κύπρο στην Κρήτη, και μετά από την Κρήτη στην Αττική της Ελλάδας – θα έχουν ισχύ 1,000 μεγαβάτ το καθένα.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Abdel Fattah al-Sisi, και ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αλέξης Τσίπρας, σε κοινή τους δήλωση μετά την ολοκλήρωση της 5ης Τριμερής Συνόδου στη Λευκωσία στις 21 Νοεμβρίου 2017, εξέφρασαν τη σταθερή τους δέσμευση για ενίσχυση της τριμερής συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας και χαιρέτισαν το ισχύος 2,000 μεγαβάτ καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAfrica Interconnector που θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια και στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι πρόσφατες ανακαλύψεις μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο οικόπεδο ‘Ζορ’ εντός της Αιγυπτιακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), τοποθετούν την Αίγυπτο στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη ως ένα κρίσιμο κόμβο παραγωγής και μεταφοράς για τις επόμενες δεκαετίες.

Η ηλεκτρική ενέργεια που μεταδίδεται από το EuroAfrica Interconnector μπορεί να αξιοποιήσει τους τεράστιους πόρους ενέργειας της Αιγύπτου που παράγονται από φυσικό αέριο, καθώς και από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Από ΚΥΠΕ

*Φωτογραφία αρχείου

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε

• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο

• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»

• Μαρινέλλα: H επίσκεψη του Αντώνη Ρέμου στο νοσοκομείο και τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας της



Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και συντονισμένη επιχείρηση μελών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας, της Μ.Μ.Α.Δ. και της Υ.Δ.Α.Π. εντοπίστηκε, γύρω στις 2 μ.μ. και συνελήφθη ο 49χρονος καταζητούμενος, ο οποίος απέδρασε ενώ βρισκόταν υπό φρούρηση σε ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top