ΑΟΖ: Δίχως τέλος η τουρκική πειρατεία – Νέες Navtex περικυκλώνουν την Κύπρο

ΑΟΖ: Δίχως τέλος η τουρκική πειρατεία – Νέες Navtex περικυκλώνουν την Κύπρο

Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (10/3) τελειώνει η τουρκική Navtex με τη δικαιολογία της οποίας εμποδίστηκε το Saipem 12.000 να προχωρήσει σε γεώτρηση στον στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου 3 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ωστόσο, χωρίς διάθεση να αναγνωρίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι Τούρκοι «δεσμεύουν» εκ νέου περιοχές, εκδίδοντας δύο Navtex αυτή τη φορά.

Η πρώτη αρχίζει από την Κυριακή 11 Μαρτίου και ολοκληρώνεται στις 18 Μαρτίου, ενώ η δεύτερη ξεκινά στις 22 Μαρτίου –μαζί με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ– και ολοκληρώνεται στις 29 του μηνός.

Πάντως, όπως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει δεσμευτεί, η ευρωτουρκικής σύνοδος κορυφής στη Βάρνα τίθεται εν αμφιβόλω, ειδικά μετά την έκδοση των νέων τουρκικών Navtex.

Οι τουρκικές οδηγίες προς ναυτιλομένους αφορούν υποβρύχιες ασκήσεις και ουσιαστικά περικυκλώνουν την Κύπρο, ενώ «δεσμεύουν» και περιοχή που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για τις έρευνες της ExxonMobil στο τεμάχιο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Να σημειωθεί ότι το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης εξέδωσε Αντι-Navtex εν αναμονή κιόλας των δύο ερευνητικών σκαφών της αμερικανικής ExxonMobil που έρχονται από Χάιφα και Λαύριο.

Αλέκος Μιχαηλίδης

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΠτΔ: Προανήγγειλε αξιοποίηση φυσικού αερίου εντός 2027 - Προτεραιότητα για προσέλκυση επενδύσεων από Ινδία, ΗΠΑ και Καζακστάν

ΠτΔ: Προανήγγειλε αξιοποίηση φυσικού αερίου εντός 2027 - Προτεραιότητα για προσέλκυση επενδύσεων από Ινδία, ΗΠΑ και Καζακστάν

Στο ενεργειακό κόστος ως βασική πρόκληση για την Κυβέρνηση, στις προσπάθειες αξιοποίησης του φυσικού αερίου, καθώς και στις διεθνείς επαφές για προώθηση της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού, αναφέρθηκε τη Μ.Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου στο 16ο Nicosia Economic Congress, σημειώνοντας ότι θα γίνουν συζητήσεις με την ΕΝΙ και την TOTAL ούτως ώστε πριν το τέλος Απριλίου να υπάρξει συμφωνία για αξιοποίηση του κυπριακού φυσικού αερίου εντός του 2027.

BEST OF TOTHEMAONLINE