Αρχίζει την Τρίτη (13/3) στο Στρασβούργο η τριήμερη συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να εξεταστούν και τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν τη συμμόρφωση της Τουρκίας με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).
Μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν υπό το μικροσκόπιο των αντιπροσώπων των κρατών μελών, μεταξύ 13 και 15 Μαρτίου, είναι και το ζήτημα των περιουσιακών δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων, καθώς η σχετική αποζημίωση, ύψους €60 εκ., που αποφάσισε το Δικαστήριο τον Μάιο του 2014 δεν έχει ακόμη καταβληθεί.
Η Λευκωσία με υπόμνημά της την περασμένη εβδομάδα ζήτησε από το Συμβούλιο της Ευρώπης να δοθεί διορία στην Άγκυρα μέχρι την 1η Ιουνίου του 2018, ώστε να αποδείξει την υποτιθέμενη συμμόρφωσή της στο θέμα. Ακολούθως ζητά να εξεταστεί εκ νέου το ζήτημα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών που είναι ορισμένη για τον Σεπτέμβριο του 2018. Στη συνεδρίαση αυτή είναι ήδη προγραμματισμένο να συζητηθούν τα περιουσιακά δικαιώματα των εκτοπισμένων.
Από την πλευρά της η Άγκυρα λέει ότι η απόφαση του 2014 δεν σχετίζεται με το θέμα των περιουσιακών δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων ή των κληρονόμων τους (αν και αποφεύγει τη χρήση του όρου «εγκλωβισμένοι», κάνοντας αντ’ αυτού αναφορά σε «κατοίκους της Καρπασίας») και ζητά από το ΣτΕ το κλείσιμο της εξέτασης του θέματος.
Επιστολή προς τη Γραμματεία του ΣτΕ έστειλε ενόψει της συνεδρίασης στο Στρασβούργο και ο καθηγητής Ανδρέας Ορφανίδης, ζητώντας πιο δραστικά και αποτελεσματικά μέτρα από την Επιτροπή Υπουργών για υλοποίηση της απόφασης «Ορφανίδης κατά Τουρκίας», μέρος της ομάδας αποφάσεων «Ξενίδη-Αρέστη».
Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι η απόφαση του Δικαστηρίου για αποζημίωση εκδόθηκε πριν από επτά και πλέον χρόνια, με την Τουρκία να μην έχει καταβάλει ακόμη τα χρήματα, παρά τις επανειλημμένες αποφάσεις του ΣτΕ αλλά και μιας επιστολής, που όπως λέει, έστειλε ο ίδιος στο Πρόεδρο της Τουρκίας, επισυνάπτοντας και έναν υπολογισμό των οφειλόμενων ποσών.
Τέλος, ο καθηγητής Ορφανίδης λέει ότι έχει πάνω από 8 χρόνια που εκδόθηκε η απόφαση επί της ουσίας της υπόθεσης και επαναλαμβάνει ότι μεταξύ των ατομικών μέτρων που αξιώνει είναι η αποκατάσταση της περιουσίας του.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις