Κυπριακό, τουρκική επιθετικότητα και ενεργειακά στις επαφές Χριστοδουλίδη στη Ρώμη

Κυπριακό, τουρκική επιθετικότητα και ενεργειακά στις επαφές Χριστοδουλίδη στη Ρώμη

Την ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως έχει ήδη διαβιβαστεί στον ίδιο τον ΓΓ των ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα επαναλάβει στον Αντόνιο Γκουτέρες δια ζώσης ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη συνάντηση που θα έχουν την Πέμπτη 15/3, στη Ρώμη, ανέφεραν στο ΚΥΠΕ κυβερνητικές πηγές.
 

Ο Υπουργός θα βρεθεί στην ιταλική πρωτεύουσα  για να λάβει μέρος σε δύο διασκέψεις των ΗΕ για την οργάνωση του διεθνούς οργανισμού για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA, και για τον Λίβανο.
 
Πηγές από την κυβέρνηση ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα θέσει στον Αντόνιο Γκουτέρες τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ οι οποίες δεν είναι εποικοδομητικές, επαναλαμβάνοντας ότι η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την προϋπόθεση ότι θα τερματιστούν οι τουρκικές ενέργειες.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα διευκρινίσει επίσης τη θέση της ε/κ πλευράς ότι θα συνεχιστεί η πρωτοβουλία των ΗΕ, στο πλαίσιο των παραμέτρων του διεθνούς οργανισμού και με δεδομένο το πλαίσιο που κατέθεσε ο κ. Γκουτέρες.
 
Ενδέχεται επίσης να συζητηθούν και οι προοπτικές, το πότε και το πώς μπορεί να επαναρχίσει ο διάλογος με την τ/κ πλευρά.
 
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Υπουργός Εξωτερικών θα επαναλάβει ότι ο Πρόεδρος καταβάλλει προσπάθειες για διενέργεια προκαταρκτικής συνάντησης με τον Τ/κ ηγέτη στη Λευκωσία.
 
Στο περιθώριο των δύο διασκέψεων, ο κ. Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί και με τον Ιταλό ομόλογό του Αντζελίνο Αλφάνο με τον οποίο θα συζητηθούν διμερή θέματα και κυρίως η συνεργασία στα ενεργειακά.
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντήσει και άλλους ομολόγους του, καθώς οι δύο διασκέψεις των ΗΕ πραγματοποιούνται σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.
 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Απηύθυνε πρόσκληση στον Ερντογάν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - «Δεν είναι η Κύπρος που δεν αναγνωρίζει την Τουρκία»

Απηύθυνε πρόσκληση στον Ερντογάν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - «Δεν είναι η Κύπρος που δεν αναγνωρίζει την Τουρκία»

H Γαλλία μπορεί και οφείλει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, δηλώνει στην "Le Figaro" ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος σημειώνει ότι αυτό είναι κάτι που συζητά εδώ και καιρό με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. 

BEST OF TOTHEMAONLINE