ΕΛΛΑΔΑ: «Όχι» στην έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών

ΕΛΛΑΔΑ: «Όχι» στην έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών

Είχε προηγηθεί η αρνητική εισήγηση της εισαγγελέως που είχε τονίσει ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη και ότι υπάρχει ο κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια αν εκδοθούν στην Τουρκία

Την απόρριψη του αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών που έφτασαν στην χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική χώρα το καλοκαίρι του 2016 αποφάσισε το μεσημέρι της Πέμπτης (16/3) το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών.

Είχε προηγηθεί και η αρνητική εισήγηση της εισαγγελέως η οποία στην αγόρευσή της τόνισε ότι από το τρίτο κατά σειρά αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση των 8 στρατιωτικών, δεν προκύπτει κανένα νέο στοιχείο που να επιτρέπει την έκδοση τους. Παράλληλα, η εισαγγελέας τόνισε ότι δεν υπάρχουν τα εχέγγυα εκείνα που θα τους εξασφαλίσουν μια δίκαιη δίκη, επισημαίνοντας ακόμη ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να υποστούν βασανιστήρια. 

Όπως τόνισε η κυρία Κυβέλου, σχετικά με  τις νέες αξιόποινες πράξεις που περιλαμβάνονται στο τρίτο αίτημα των τουρκικών αρχών, στο σχετικό φάκελο δεν περιγράφεται ο ρόλος των κατηγορουμένων ούτε προσδιορίζεται ο χρόνος και ο τόπος των αξιόποινων πράξεων που η Τουρκία τους αποδίδει.  

Με την έναρξη της διαδικασίας για την εξέταση του τρίτου αιτήματος των τουρκικών αρχών, στο συμβούλιο Εφετών εξετάστηκαν ώς μάρτυρες ο πρώην Γενικός Γραμματεάς του υπουργείου Δικαιοσύνης και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Γιαννης Ιωαννίδης και ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης. 

Από Protothema.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Κυπριακό: Μετά το Πάσχα εξελίξεις για διορισμό Προσωπικού Απεσταλμένου

Κυπριακό: Μετά το Πάσχα εξελίξεις για διορισμό Προσωπικού Απεσταλμένου

Για μετά το Πάσχα τοποθετούνται οι όποιες εξελίξεις σχετικά με τον διορισμό Προσωπικού Απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ανέφεραν τη Μεγάλη Παρασκευή στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές.