ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ: Σπάει στα δύο και ψάχνει επενδυτές - 'Θετική εξέλιξη'

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ: Σπάει στα δύο και ψάχνει επενδυτές - 'Θετική εξέλιξη'

Η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα ιδιωτικοποιείται και μέχρι το καλοκαίρι ιδιωτικός επενδυτής θα έχει την επιλογή να εξαγοράσει κομμάτι ή το σύνολο του Συνεργατισμού.

Συγκεκριμένα, θα μπορεί να εξαγοράσει είτε την «καλή τράπεζα» που θα περιλαμβάνει τα εξυπηρετούμενα δάνεια είτε την «κακή τράπεζα» που θα περιλαμβάνει τα προβληματικά είτε το σύνολο.

Μέχρι τις 29 Μαρτίου θα είναι στη διάθεση των επενδυτών τα δεδομένα της Συνεργατικής για να υποβληθούν προσφορές για το σύνολο ή στοιχεία του ενεργητικού και των υποχρεώσεων.

Η μία επιλογή βοηθά την άλλη

Η πρώτη επιλογή αφορά στη συμμετοχή της έκδοσης κεφαλαίου, δηλαδή ο επενδυτής θα αποκτήσει μέρος ή το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου, με το μερίδιο του κράτους ως αποτέλεσμα να μειώνεται.

Η δεύτερη επιλογή, δηλαδή της επιλογής για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, θεωρείται ότι βοηθά την πρώτη επιλογή της συμμετοχής στο επενδυτικό κεφάλαιο της εταιρείας.

Αν ένας επενδυτής αγοράσει μέρος των περιουσιακών στοιχείων του Συνεργατισμού, ειδικότερα από το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τότε η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΣΚΤ θα είναι πιο εύκολη, αφού ισολογισμός της τράπεζας απελευθερώνεται από τα βαρίδια των ΜΕΔ και των προβλέψεων που συνεπάγονται.

Να σημειωθεί πως στη διαδικασία όσον αφορά τη δεύτερη επιλογή μπορούν να συμμετάσχουν και κυπριακές εμπορικές τράπεζες, οι οποίες όμως θα εξετάσουν τα δεδομένα στο εικονικό δωμάτιο μέσω επενδυτικών τραπεζών, οι οποίες θα αναλύσουν τα στοιχεία.

Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος από την ΕΚΤ

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά, ο ίδιος αξιωματούχος διευκρίνισε πως δεν είναι άσκηση αποτίμησης περιουσιακών στοιχείων (Asset Quality Review) αλλά ένας συνήθης έλεγχος και συμπλήρωσε με νόημα: Ο έλεγχος «ανέδειξε ότι ένα χαρτοφυλάκιο με τόσες πολλές πρώτες κατοικίες, το οποίο με το υφιστάμενο σύστημα δημιουργεί ένα περαιτέρω βάρος στο θέμα της επίλυσης των ΜΕΔ ή χρειάζεται προβλέψεις».

Σημείωσε δε το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για αντιμετώπιση των ΜΕΔ (αφερεγγυότητα, εκποιήσεις) δημιουργεί πιέσεις για επιμήκυνση του χρόνου ανάκτησης της εξασφάλισης πέραν των 7 χρόνων.

Να σημειωθεί ότι το 2017 ο Συνεργατισμός επέκτεινε την περίοδο ανάκτησης των εξασφαλίσεων στα 7 χρόνια, που στοίχισε €150 εκατ. απορροφώντας τη οργανική του κερδοφορία.

Θετική εξέλιξη για τους καταθέτες και τους δανειολήπτες

Η απόφαση για εξεύρεση επενδυτή στην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα αποτελεί μία πολύ θετική εξέλιξη για τους καταθέτες και τους δανειολήπτες που εξυπηρετούν τα δάνειά τους, δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής της Τράπεζας Γιάννης Σταυρινίδης, τόνιζοντας ότι ο Οργανισμός θα καταστεί πιο υγιής.

Μιλώντας στο Πρωινό Δρομολόγιο του κρατικού ραδιοφώνου, ο κύριος Σταυρινίδης σημείωσε ότι με την απόφαση, δίδονται δύο επιλογές στους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Η πρώτη, είπε, είναι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, προσθέτοντας ότι σε αυτή την περίπτωση, ο επενδυτής θα ελέγχει τον συνολικό ισολογισμό της τράπεζας.

Ο κύριος Σταυρινίδης σημείωσε ότι η δεύτερη επιλογή είναι η χωριστή εξαγορά των κανονικών τραπεζικών εργασιών και του κακού κομματιού της τράπεζας με τα προβληματικά δάνεια.

Αναφερόμενος στο ποσοστό του κράτους στον Συνεργατισμό, ο κύριος Σταυρινίδης τόνισε ότι δεν πρέπει να ξεπερνά το 25% μέχρι το 2020.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα τραγωδία: Έχασε την μάχη ο 52χρονος εγκαυματίας μετά την φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία - Τα στοιχεία του στη δημοσιότητα

• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top