ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακιντζί: Ίσως μας 'κάνει τη χάρη' για κοινωνική συνάντηση

Ακιντζί: Ίσως μας 'κάνει τη χάρη' για κοινωνική συνάντηση

Αξιολόγηση μέσα στις επόμενες μέρες, για το πότε και αν είναι κατάλληλο να πραγματοποιηθεί κοινωνική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, θα πραγματοποιήσει η τ/κ πλευρά.

Τις επόμενες ημέρες θα αξιολογήσουν την πιθανότητα και το πότε είναι κατάλληλο να πραγματοποιηθεί μια κοινωνική συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι αυτή η δυνατότητα υπάρχει, αλλά «το σημαντικό εδώ που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι εμείς ως τ/κ πλευρά ξεκάθαρα δεν έχουμε την πρόθεση να μπούμε και πάλι σε καταστάσεις που με μια μη επικεντρωμένη νέα στο όνομα, αλλά με την παλιά μεθοδολογία, κατάσταση θα οδηγήσει στα ίδια αποτελέσματα».

Ο Τ/κ ηγέτης,που μιλούσε στους δημοσιογράφους μετά την σύσκεψη 2,5 ωρών με τους πολιτικούς αρχηγούς της «συγκυβέρνησης», επανέλαβε ότι δεν έχει δει μέχρι σήμερα, ούτε προεκλογικά, ούτε μετεκλογικά, την αλλαγή νοοτροπίας στην ε/κ πλευρά. «Τα συζητήσαμε, τα συζητάμε αυτά με την κα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Είναι εφικτή μια συνάντηση, έστω και κοινωνικού περιεχομένου; Ναι είναι εφικτή. Θα το αξιολογήσουμε αυτό κατά τις προσεχείς ημέρες. Αλλά επαναλαμβάνω, το σημαντικό εδώ και αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι το εξής: Οι Τ/κ δεν προτίθενται πλέον να εισέλθουν σε μια κατάσταση αναποτελεσματική, ανοικτού τέλους, που δεν θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, που έχει το όνομα νέα, αλλά διεξάγεται με παλιές μεθόδους και στο ίδιο πλαίσιο που θα παραγάγει τα ίδια αποτελέσματα, δηλαδή την αναποτελεσματικότητα».

«Εμείς δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα για να μην συναντηθούμε, να μην συνομιλήσουμε, να μην βρεθούμε. Άλλωστε αυτό το είπα προ πολλού. Θα συναντηθούμε, θα πιούμε καφέ και θα φάμε αν χρειαστεί. Θα το κάνουμε αυτό. Αλλά αυτό που στην ουσία είναι σημαντικό είναι να μην ξεχνάμε το θέμα που πρέπει να μας οδηγήσει κάπου και αυτό είναι ότι χρειάζεται πολύ σοβαρή αλλαγή νοοτροπίας στην ε/κ πλευρά», πρόσθεσε.


Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για τις επιθέσεις εναντίον Τ/κ τον Νοέμβριο του 2015, ο κ. Ακιντζί εξέφρασε ικανοποίηση γι’ αυτό, ακόμα και αν η απόφαση αυτή άργησε. Πάντοτε υποστήριζε, είπε, ότι σε τέτοιου είδους ενέργειες οι υπαίτιοι δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητοι αλλά να τους επιβληθεί η μεγαλύτερη δυνατή ποινή προς αποτροπή άλλων. Δεν γνωρίζει, πρόσθεσε, τις λεπτομέρειες για τις επιβαλλόμενες ποινές αλλά όταν αυτό γίνει θα κάνει μια πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση.

Φυσικό αέριο

Κληθείς να σχολιάσει την περίληψη στα συμπεράσματα της Συνόδου της ΕΕ στις Βρυξέλλες για παρεμπόδιση των εργασιών για το φυσικό αέριο από την Τουρκία και την διεξαγωγή ερευνών από την Exxon mobil, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι είναι λάθος οι Ε/κ να προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την ένταξή τους στην Ένωση ώστε να λαμβάνει αποφάσεις κατά της Τουρκίας.

«Από την άλλη, υπάρχει μια ε/κ πλευρά που μόνο ρητορικά λέει ότι έχουν και οι Τ/κ δικαιώματα στον πλούτο που θα εξορυχτεί αλλά στην πράξη δεν προσπαθεί να εκπληρώσει ό,τι χρειάζεται γι’ αυτό. Πρέπει να είναι γνωστό το εξής: Αν θέλουμε στην Κύπρο μια εξέλιξη στην οποία θα βγουν κερδισμένες όλες οι πλευρές και θα διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα, μέσα σε αυτή την εξέλιξη πρέπει βρίσκονται τόσο οι Τ/κ όσο και η Τουρκία. Και αυτό το γεγονός πρέπει να αξιοποιηθεί θετικά και στις δύο πλευρές».

Όπως είπε ο Μουσταφά Ακιντζί, οι Τ/κ είναι ούτως ή άλλως (συν)ιδιοκτήτες, εάν υπάρχει τέτοια πρόθεση στην ε/κ πλευρά, εννοώντας την λύση του Κυπριακού και το καθεστώς σε μια ομοσπονδιακή λύση, προσθέτοντας ότι οι Τ/κ είναι και συνέταιροι στον φυσικό πλούτο. Επανέλαβε την θέση του ότι η Τουρκία είναι η πιο κατάλληλη δίοδος μεταφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

«Τώρα, μπορείτε να προσεγγίσετε το θέμα με δύο τρόπους. Είτε θα εξαιρέσετε τους Τ/κ και την Τουρκία από αυτή την εξίσωση και θα προσπαθήσετε να επωφεληθείτε μόνοι σας από αυτό τον πλούτο - κάτι που φαίνεται πως είναι η εικόνα αυτή την στιγμή, αυτό προσπαθεί να κάνει η ε/κ πλευρά – και τότε προκαλείτε μαζί με αυτό και εντάσεις, υποδαυλίζετε την κουλτούρα της σύγκρουσης και από την άλλη προσπαθείτε να χρησιμοποιήσετε την Ευρώπη σε αυτό». Είτε, συνέχισε, «δίδετε στους Τ/κ τα δικαιώματά τους από την αρχή κιόλας της υπόθεσης (του φυσικού αερίου), τους συμπεριλαμβάνετε αρχίζοντας από τον σχεδιασμό και προγραμματίζετε την πορεία σε αυτό τον πιο φθηνό, πιο κατάλληλο, πιο σύντομο δρόμο, δηλαδή βάζετε την Τουρκία εντός της εξίσωσης».

Αυτός, κατά τον κ. Ακιντζί, είναι ο δρόμος της λογικής, της ειρήνης, της σταθερότητας, της ηρεμίας. «Η επιλογή είναι δική τους. Εμείς τους λέμε αυτό να επιλέξετε. Επιλέξετε το σωστό, την ειρήνη, την σταθερότητα, το σμίξιμο, το να είστε δίκαιοι και το να κτίσετε γέφυρα για την ειρήνη. Εκείνοι, όμως, σχεδιάζουν διαφορετική πορεία. Είναι λάθος αυτή η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Οδοφράγματα

Εχει την ίδια άποψη με την «κυβέρνηση», ανέφερε, και θα προχωρήσουν με ταχύτητα για την ολοκλήρωση των εργασιών για άνοιγμα και των δύο οδοφραγμάτων. «Δεν έχουμε καμιά αντίρρηση για το θέμα των οδοφραγμάτων. Σίγουρα θα φέρουμε εις πέρας αυτό που μας αναλογεί στο πλαίσιο της απόφασης που είχε ληφθεί τον Μάιο του 2015». Ξέρετε από προέρχονται οι καθυστερήσεις αλλά δεν θέλω να γίνει ζήτημα επίρριψης ευθυνών το συγκεκριμένο, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί απευθύνοντας έκκληση στην ε/κ πλευρά να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση και να προχωρήσουν με καλή θέληση προς το στόχο.


Ο Τ/κ ηγέτης είπε επίσης ότι όσον αφορά την απόφαση που λήφθηκε πέρυσι το καλοκαίρι για την επιστροφή των Μαρωνιτών, σημείωσε ότι έγιναν οι απαραίτητες συσκέψεις των αρμοδίων από πλευράς «κυβέρνησης» και «προεδρικού» αλλά και των άλλων φορέων, βγήκαν κάποια αποτελέσματα και τώρα, μετά την έγκριση του προϋπολογισμού, «θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί». Ίσως σε πολιτικό επίπεδο, πρόσθεσε, χρειαστεί άλλη μια συνάντηση, αλλά οι προϋποθέσεις και τα στοιχεία υπάρχουν για να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις. Αυτή η σύσκεψη θα γίνει το συντομότερο, σημείωσε.

Στην αρχική του δήλωση, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι σήμερα λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων στη σύσκεψη δεν συμμετείχε ο «υπουργός δημοσιονομικών» και πρόεδρος του ΔΚ, Σερντάρ Ντενκτάς, αλλά θα συμμετέχει κανονικά στην επόμενη σύσκεψή τους.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top