Με επαναπροσδιορισμό της οργανωτικής λειτουργίας και παραγωγής πολιτικής του, αλλά και με μια προσπάθεια να δοθεί ένας πιο σημαντικός ρόλος στις μονάδες που είναι γνωστές ως «νέες δυνάμεις» και να γίνει ένα ευρύτερο άνοιγμα του προς την κοινωνία, προχωράει το ΑΚΕΛ όπως ανακοίνωσε ο ΓΓ του Άντρος Κυπριανού.
Μιλώντας στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου που παραχώρησε και απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Κυπριανού ξεκαθάρισε ότι «δεν συζητούμε αλλαγή της ιδεολογικής φυσιογνωμίας και χαρακτήρα του κόμματος». Έδωσε το παράδειγμα του γραφείου οικονομικών μελετών του ΑΚΕΛ το οποίο είναι υπεύθυνο για να παράγει την οικονομική πολιτική του κόμματος, σημειώνοντας ότι σ’ αυτό συμμετέχουν και άτομα που δεν είναι μέλη του κόμματος.
«Θέλουμε και αυτόν τον τομέα να τον ενδυναμώσουμε, δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι να συμμετέχουν στα αυτά τα βοηθητικά γραφεία να μας βοηθούν με τις εξειδικευμένες τους γνώσεις για να καταλήγουμε σε πιο ολοκληρωμένες προσεγγίσεις», είπε. Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, «το ΑΚΕΛ θα αποφασίζει στη βάση τις γενικότερες εξελίξεις που υπάρχουν στην κοινωνία και στη βάση της φιλοσοφίας που το καθοδηγεί».
Σε ερώτηση αν παρόλο που έχει πει ότι αυτή θα είναι η τελευταία του θητεία υπάρχει περίπτωση να αναθεωρήσει απάντησε ότι «εγώ ό,τι είχα να πω το είπα». «Από εκεί και πέρα θα το συζητήσουμε συλλογικά στα σώματα του κόμματος και συλλογικά θα πάρουμε αποφάσεις», είπε. Πρόσθεσε ότι «το ΑΚΕΛ έχει καταστατικές πρόνοιες και ο πρώτος κατά την άποψή μου που πρέπει να τις τηρεί είναι ο ΓΓ για να της τηρούν και οι υπόλοιποι κατ’ αναλογία».
Σε ερώτηση για το ρόλο του Νίκου Κατσουρίδη στο ΑΚΕΛ απάντησε ότι «έχουμε πει προεκλογικά ότι θα μας απασχολήσει μετεκλογικά και θα μας απασχολήσει σύντομα».
Απόφαση για επεξεργασία θεμάτων για να προχωρήσει το κόμμα μπροστά με δυναμισμό
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι η απόφαση για την επεξεργασία σειράς θεμάτων πάρθηκε μετά από συζητήσεις που έγιναν σε επίπεδο Πολιτικού Γραφείου και Κεντρικής Επιτροπής με στόχο να δοθεί η δυνατότητα στο κόμμα να προχωρήσει μπροστά με δυναμισμό.
Οι επεξεργασίες θα κινηθούν προς τρεις κατευθύνσεις, είπε, «την βελτίωση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας του κόμματος, την πιο έγκαιρη, συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη παραγωγή πολιτικών θέσεων για όλα τα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την κυπριακή κοινωνία και το άνοιγμα του κόμματος προς την κοινωνία».
Ενημέρωσε ότι έχουν καθοριστεί χρονοδιαγράμματα στη βάση των οποίων θα γίνουν οι επεξεργασίες και από ποιους θα γίνουν αυτά τα εισηγητικά κείμενα, τα οποία θα απασχολήσουν τα σώματα του κόμματος καθώς και ότι σε κάποιες περιπτώσεις θα ζητηθεί και η βοήθεια ατόμων που διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις τα οποία συνεργάζονται με το ΑΚΕΛ δίχως κατ’ ανάγκη να είναι μέλη του κόμματος.
«Θα ετοιμαστούν τα κείμενα και θα συζητηθούν διαδοχικά στα σώματα του κόμματος. Γραμματεία, Πολιτικό Γραφείο και Κεντρική Επιτροπή», είπε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι «θα επιδιώξουμε να συζητήσουμε τα κείμενα και με ανθρώπους στην κοινωνία οι οποίοι διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις γι αυτά τα ζητήματα», ενώ θα επιδιωχθεί διάλογος και με την κοινωνία ευρύτερα.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ το πρώτο και κύριο που θα τύχει επεξεργασίας θα είναι η οργανωτική λειτουργία του κόμματος. Το δεύτερο κεφάλαιο είναι η λειτουργία των βοηθητικών γραφείων. «Θα παραδεχθώ ότι δεν είναι τόσο αποτελεσματικά και τόσο έγκαιρα όσο θα τα θέλαμε να είναι», ανέφερε. Γι αυτό, πρόσθεσε, «θα προβληματιστούμε τόσο για την σύνθεση, - τίθεται και το θέμα της ονομασίας βέβαια – όσο και για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούν έτσι ώστε να είναι πιο έγκαιροι και πιο αποτελεσματικοί στην παραγωγή πολιτικής αλλά και στην παρέμβασή τους στην κοινωνία».
Επαναπροσδιορισμός του ρόλου των «Νέων Δυνάμεων»
Ο κ. Κυπριανού είπε επίσης ότι «θα μας απασχολήσει και επαναπροσδιορισμός του ρόλου και της οργάνωσης αυτού που ονομάζουμε ‘Νέες Δυνάμεις’».
«Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι συνεργάζονται εδώ και χρόνια μαζί μας, να έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στις συζητήσεις που γίνονται για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων, για τον καθορισμό πολιτικών θέσεων για σημαντικά ζητήματα».
Σε ερώτηση για συμμετοχή τους στα συλλογικά όργανα απάντησε ότι «στα συλλογικά όργανα συμμετέχουν με ρόλο μόνιμο τα μέλη του κόμματος, δεν μπορούν να συμμετέχουν εξωκομματικοί». Ήδη, πρόσθεσε, «πρέπει να πω, σε κάποιες συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής προσκαλούμε άτομα τα οποία δεν είναι μέλη του κόμματος και έχουν εξειδικευμένες γνώσεις για να μας βοηθήσουν». Την ίδια ώρα, συμπλήρωσε, πως όταν συζητούνται ζητήματα που αφορούν την κοινοβουλευτική ομάδα προσκαλούνται στις ολομέλειες της Κεντρικής Επιτροπής οι Βουλευτές οι οποίοι δεν είναι μέλη του κόμματος, κάτι που είχε καθιερωθεί επί ηγεσίας του Δημήτρη Χριστόφια.
«Αν υπάρχει θέμα αλλαγής του ονόματος δεν μπορώ να το προκαθορίσω διότι δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η συγκεκριμένη επεξεργασία», ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση και σημειώνοντας ότι υπάρχουν διάφορες σκέψεις αλλά «το να εκφράζονται κάποιες σκέψεις όταν συζητάς είναι ένα θέμα και είναι άλλο το ποιες αποφάσεις θα ληφθούν τελικά».
«Εκείνο που μας ενδιαφέρει δεν είναι τόσο το όνομα, είναι το πως θα καταφέρουμε σε αυτόν τον κόσμο να δώσουμε τη δυνατότητα να έχει άποψη η οποία να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη όταν το ΑΚΕΛ θα αποφασίζει για σημαντικά ζητήματα», τόνισε.
Συνεχείς οι επαφές με Τουρκοκύπριους - Θα γίνει συζήτηση και για τις προοπτικές στο Κυπριακό
Σε ερώτηση για τις σχέσεις του ΑΚΕΛ με την τουρκοκυπριακή κοινότητα απάντησε αυτές είναι συνεχείς και ανέφερε συγκεκριμένα ότι αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον ίδιο έχει ήδη συναντηθεί με δύο μικρά τουρκοκυπριακά κόμματα, την επόμενη εβδομάδα έχει καθοριστεί συνάντηση με τον επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Ερχουρμάν και την μεθεπόμενη εβδομάδα με τον Πρόεδρο του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Τζεμάλ Οζγκιγίτ.
Σε ερώτηση αν θα συναντηθεί με τον κ. Ακιντζί ανέφερε ότι δεν έχουμε καθορίσει κάτι τέτοιο, ούτε έχουμε ζητήσει. «Θα το δούμε, αν χρειαστεί, σίγουρα θα επιδιώξουμε να έχουμε συνάντηση μαζί του», πρόσθεσε.
Αναφορικά με τον Κυπριακό, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι θα γίνει συζήτηση «υπό το φως των νέων δεδομένων όπως διαμορφώνονται μετά από το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα, την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα η οποία πρέπει να πω ότι αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο, την στάση την άκαμπτη την οποία τηρεί η τουρκοκυπριακή ηγεσία και αναφέρομαι στη στάση τη οποία τηρεί ο κ. Ακιντζί συγκεκριμένα, αλλά και τη στάση την οποία τηρεί η δική μας πλευρά αναφορικά με το θέμα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».
«Θα συζητήσουμε προοπτικές, δυνατότητες οι οποίες υπάρχουν και τρόπους από τη μια για να σπάσει το αδιέξοδο το οποίο τείνει να καθιερωθεί και για το πως θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε προοπτική για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο βέβαια να καταλήξουν σε μια συμφωνία στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου το συντομότερο δυνατόν», είπε.
Μελέτες για ταξική διάρθρωση και οικονομία
Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε μελέτη που θα γίνει για την ταξική διάρθρωση και τη ιδεολογική τοποθέτηση της κοινωνίας. Για την προετοιμασία της θα αναζητηθεί η αξιοποίηση ανθρώπων με εξειδικευμένο υπόβαθρο σε τέτοια ζητήματα με στόχο να έχουμε μια όσο το δυνατόν αντικειμενική μελέτη, είπε.
Πρόσθεσε ότι θα ετοιμαστεί και πρόταση του ΑΚΕΛ για το πως αντιμετωπίζονται τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας και πως δημιουργείται μια προοπτική για να έχουμε μια αντιμετώπιση τους.
Απαντώντας σε ερώτηση για το Συνεργατισμό, ο οποίος επίσης θα αποτελέσει ζήτημα συζήτησης εντός του ΑΚΕΛ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το 2013 ο Συνεργατισμός μετατράπηκε σε κρατικό και από τότε η Κυβέρνηση έχει την ευθύνη για τη διαχείρισή του με τους ανθρώπους τους οποίους έχει διορίσει εκεί βέβαια».
«Εμείς όλα αυτά τα χρόνια διαφωνούσαμε πρώτα και κύρια με τις αποφάσεις τις οποίες λαμβάνονταν από την Κυβέρνηση και προειδοποιούσαμε ότι με τον τρόπο που εξελίσσονταν τα δεδομένα θα φτάναμε μοιραία σ’ αυτό το σημείο. Φτάσαμε», είπε. Δεν θεωρώ λοιπόν, πρόσθεσε, «ότι ήταν πεπρωμένο τα πράγματα να εξελιχθούν με τον συγκεκριμένο τρόπο».
«Τα πάντα καθορίζονται από τις αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται στα διάφορα στάδια και εκείνο είναι το οποίο έκρινε το σημείο στο οποίο έχει φτάσει ο Συνεργατισμός», σημείωσε.
Ο ρόλος της Αριστεράς στην ανάγκη διαμόρφωσης ισχυρού κινήματος ειρήνης
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ακόμη ότι «ο ρόλος της Αριστεράς σε σχέση με την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ισχυρού κινήματος ειρήνης και οργάνωσης αντιφασιστικού μετώπου είναι ένα ζήτημα το οποίο θεωρούμε ότι επιβάλλεται να συζητηθεί πολύ ολοκληρωμένα μέσα στις συνθήκες που διέρχεται σήμερα η ανθρωπότητα, με όλα αυτά τα οποία βλέπουμε να συμβαίνουν στην περιοχή μας, αλλά και σε πολλές χώρες και στην Κύπρο».
«Από εκεί και πέρα θα δούμε κάποια ζητήματα τα οποία θα μας βοηθήσουν σε ότι αφορά τον τομέα παραγωγής πολιτικής, αλλά ταυτόχρονα, θα τα επεξεργαστούμε σε μια προσπάθεια να δούμε πως επαναπροσδιορίζουμε το ρόλο μας σε κάποια σημαντικά θέματα», σημείωσε. Είπε ότι εξέτασης θα τύχει και το θέμα μιας επικοινωνιακής στρατηγικής έχοντας ένα χρονικό ορίζοντα πενταετίας ενώ θα απασχολήσει σοβαρά το θέμα των διεθνών μας σχέσεων και πως αυτές μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έντονα καιρικά φαινόμενα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία την Πάφο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Επικό στο Αλφαμέγα: Οπαδοί άπλωσαν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις