Η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ), λειτουργώντας ως οιονεί δικαστήριο, θα καλέσει την Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Ελένη Λοϊζίδου να απαντήσει στις εις βάρος της πειθαρχικές κατηγορίες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της ΕΔΥ Γεώργιος Παπαγεωργίου, σημειώνοντας ότι η κ. Λοϊζίδου, όπως και κάθε κατηγορούμενος δημόσιος υπάλληλος, είναι αθώα μέχρι αποδείξεως της ενοχής της πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας από την Επιτροπή.
Ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι η διαδικασία που ακολουθείται από την ΕΔΥ για την εκδίκαση των πειθαρχικών παραπτωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων είναι ανάλογη με αυτή των ποινικών δικαστηρίων, με τη διαφορά ότι η εκδίκαση των υποθέσεων δεν διεξάγεται σε ανοικτή-δημόσια ακροαματική διαδικασία, αλλά κεκλεισμένων των θυρών. Επίσης, οι αποφάσεις της Επιτροπής δεν δημοσιοποιούνται.
«Ο νόμος περί Δημόσιας Υπηρεσίας μας επιβάλλει να χειριζόμαστε με εμπιστευτικό τρόπο όλα τα θέματα που χειριζόμαστε, περιλαμβανομένης και της πειθαρχικής διαδικασίας», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΥ σημείωσε ότι θα οριστεί ημερομηνία κατά την οποία θα απαγγελθούν οι κατηγορίες εναντίον της κ. Λοϊζίδου, η οποία μπορεί να εκπροσωπηθεί από δικηγόρο. Η Εισαγγελέας θα κληθεί να απαντήσει κατά πόσο παραδέχεται ή όχι τις κατηγορίες που της προσάπτονται. Σε περίπτωση, όπως ανέφερε, που παραδεχθεί, τότε η Επιτροπή θα προχωρήσει στην επιβολή ποινής. Εάν δεν παραδεχθεί, τότε θα διεξαχθεί ακροαματική διαδικασία ενώπιον της πενταμελούς Επιτροπής.
Οι δύο πλευρές έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν στοιχεία και να καλέσουν μάρτυρες, όπως δηλαδή συμβαίνει με τις υποθέσεις που εκδικάζονται από τα δικαστήρια, ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου.
Είπε επίσης ότι υπάρχει και το στάδιο του εκ πρώτης όψεως, κατά το οποίο η Επιτροπή αποφασίζει κατά πόσον η κατηγορούσα πλευρά έχει καταφέρει ή όχι να αποδείξει εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον ενός κατηγορούμενου.
Σε περίπτωση, όπως εξήγησε, που δεν αποδειχθεί εκ πρώτης όψεως υπόθεση, τότε ο κατηγορούμενος απαλλάσσεται και αθωώνεται, ενώ σε διαφορετική περίπτωση η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι την έκδοση της τελικής ετυμηγορίας της Επιτροπής.
Ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε ότι για τον κάθε δημόσιο υπάλληλο που κατηγορείται ενώπιον της Επιτροπής ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας και ο βασικός κανόνας της δικαιοσύνης, σύμφωνα με τον οποίο ένας κατηγορούμενος είναι αθώος μέχρι αποδείξεως της ενοχής του πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας από το δικαστήριο.
Ανέφερε ακόμη ότι σε περίπτωση καταδίκης ενός υπαλλήλου μπορεί να του επιβληθεί η ελάχιστη ποινή της επίπληξης ή μέγιστη που είναι η απόλυση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ των ποινών και των πειθαρχικών κατηγοριών στη νομοθεσία όπως συμβαίνει στον ποινικό κώδικα και το είδος της ποινής βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια της επιτροπής ανάλογα με τη σοβαρότητα των αδικημάτων.
Είπε επίσης ότι όταν ένας δημόσιος υπάλληλος κριθεί ένοχος για πειθαρχικό αδίκημα μπορεί να προσφύγει στο Διοικητικό Δικαστήριο και να προσβάλει την απόφαση της Επιτροπής.
Όπως είχε ανακοινώσει ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ο ανεξάρτητος ιδιώτης δικηγόρος Χρ. Χριστάκη κατόπιν μελέτης του συνόλου του συλλεγέντος αποδεικτικού υλικού και των εκθέσεων του ερευνώντος λειτουργού που είχε διοριστεί για διαξάγει την πειθαρχική έρευνα εναντίον της κ. Λοιζίδου κατέληξε στην άποψη ότι δύνανται να διατυπωθούν εναντίον της κα. Λοϊζίδου τρεις πειθαρχικές κατηγορίες.
Ο κ. Κληρίδης ανακοίνωσε επίσης ότι διαβίβασε στις 20/3/2018 το κατηγορητήριο και το αποδεικτικό υλικό, εκθέσεις και αλληλογραφία στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας για τις δικές της ενέργειες. Παράλληλα, διόρισε τον δικηγόρο Χρ. Χριστάκη όπως τον εκπροσωπήσει στην ενώπιον της ΕΔΥ διαδικασία.
Η πενταμελής Επιτροπή αποτελείται από τον Πρόεδρο Γεώργιο Παπαγεωργίου και τα μέλη Αντώνη Βασιλειάδη, Αριστείδη Γιορδαμλή, Δώρο Ηλιοδώρου και Ανδρέα Παπαδόπουλο.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις