ΚΥΠΡΟΣ: Επιδείνωση οικονομικού κλίματος

ΚΥΠΡΟΣ: Επιδείνωση οικονομικού κλίματος

Επιδείνωση οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο κατά 1,6 μονάδες σύμφωνα με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας.

Τον Μάρτιο 2018, το οικονομικό κλίμα παρουσίασε επιδείνωση με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να μειώνεται κατά 1,6 μονάδες σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2018.

Η μείωση, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, οφείλεται σε υποχώρηση του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες και στη μεταποίηση καθώς και σε κάμψη του καταναλωτικού κλίματος.

Όπως σημειώνεται, τον Μάρτιο οι επιχειρήσεις στον τομέα των υπηρεσιών αξιολόγησαν λιγότερο ευνοϊκά την τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση και τον κύκλο εργασιών τους το τελευταίο τρίμηνο, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση λιγότερο αισιόδοξου κλίματος στον κλάδο. Οι προσδοκίες για τη ζήτηση των υπηρεσιών κατά το επόμενο τρίμηνο παρέμειναν στα θετικά επίπεδα του Φεβρουαρίου. Η υποχώρηση του κλίματος στη μεταποίηση σχετίζεται με δυσμενέστερες απαντήσεις για τις τρέχουσες παραγγελίες και τα αποθέματα.

Επίσης η μικρή μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης είναι αποτέλεσμα, κυρίως, πιο συγκρατημένων εκτιμήσεων των καταναλωτών για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και της Κύπρου γενικότερα.

Η ενδυνάμωση, τέλος, του κλίματος στο λιανικό εμπόριο σχετίζεται με βελτίωση της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών, ενώ η καλυτέρευση του κλίματος στις κατασκευές προέρχεται από λιγότερο δυσμενείς αξιολογήσεις των υπό εξέλιξη έργων.

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

«Χρήματα σήμερα ή αίμα αύριο»: Θρίλερ στις Βρυξέλλες για τη βοήθεια στην Ουκρανία με παγωμένα ρωσικά κεφάλαια, «plan B» εάν δεν πειστεί το Βέλγιο

«Χρήματα σήμερα ή αίμα αύριο»: Θρίλερ στις Βρυξέλλες για τη βοήθεια στην Ουκρανία με παγωμένα ρωσικά κεφάλαια, «plan B» εάν δεν πειστεί το Βέλγιο

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδριάζουν απόψε στις Βρυξέλλες, προσπαθώντας να βρουν κοινό βηματισμό ως προς το αν θα χρησιμοποιήσουν τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση δανείου ύψους 210 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία, σε μια διαπραγμάτευση που δοκιμάζει τη συνοχή και την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

BEST OF TOTHEMAONLINE