Η Λευκωσία θεωρεί ότι η επαναδραστηριοποίηση του ευρωτουρκικού διαλόγου μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για τις επιλογές και τη συμπεριφορά της Τουρκίας, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου να λέει ότι μετά τη συνάντηση ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα αναμένονται «δείγματα γραφής», ενδεχομένως και στο Κυπριακό.
Για τη νέα δόση των €3 δις. στο προσφυγικό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε εξάλλου ότι η Λευκωσία θα κατευθύνει το μερίδιο της στους πρόσφυγες που είναι εγκατεστημένοι σε Λίβανο και Ιορδανία, αντί στην Τουρκία, όπως έπραξε και στο παρελθόν.
Ερωτηθείς από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως αξιολογεί η Λευκωσία τα αποτελέσματα της συνάντησης, ο κ. Προδρόμου είπε ότι στη συνάντηση της Βάρνας προωθήθηκαν στην πράξη τα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και η γενικότερη πολιτική της Ένωσης για τις αρχές που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις της με την Τουρκία.
Συνέχισε, λέγοντας ότι «χωρίς περιστροφές οι Πρόεδροι Τουσκ και Γιούνκερ, μεταφέροντας την υποστήριξη στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για αξιοποίηση των ενεργειακών της αποθεμάτων στην ΑΟΖ, σημείωσαν ταυτόχρονα ότι χρειάζεται πρόοδος στις σχέσεις της Τουρκίας με την Κύπρο και την Ελλάδα, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος και στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας».
Παρέπεμψε παράλληλα στην έκφραση αλληλεγγύης του Προέδρου Τουσκ, εκ μέρους της ΕΕ, προς τη Λευκωσία για τα θέματα εκμετάλλευσης των ενεργειακών της πόρων, με παράλληλη αναφορά στη σημασία επίλυσης του Κυπριακού.
Όταν λέμε για πρόοδο στις σχέσεις με Κύπρο, εξυπακούεται ότι μιλάμε για τη στάση της Τουρκίας για τη λύση του Κυπριακού, αλλά και σε ό,τι αφορά την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος μέλος της ΕΕ, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Σημείωσε επίσης ότι «παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν απτά αποτελέσματα» όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά τη συνάντηση, ωστόσο «υπάρχει πρόθεση για επαναδραστηριοποίηση του ευρωτουρκικού διαλόγου».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρόεδρος για Βάρνα: «Αν ελήφθησαν τα μηνύματα από Τουρκία θα το δούμε στη συνέχεια»
Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, παρά την ακραία ρητορική που αναπτύσσει τον τελευταίο καιρό η Τουρκία, ο κ. Ερντογάν αξιολόγησε στη Βάρνα ως στρατηγική επιλογή της χώρας του τη σχέση με την ΕΕ, μιλώντας ακόμα και για ένταξη. Μέσα από αυτό το πρίσμα, συμπλήρωσε, η Λευκωσία πιστεύει ότι ο διάλογος ΕΕ-Τουρκίας, που μπορεί να αναπτυχθεί στη συνέχεια, πρέπει να διέπεται από τις αρχές που κατατέθηκαν και στη Βάρνα από τους εκπροσώπους της ΕΕ. «Αυτό μπορεί να είναι ένας μοχλός πίεσης για τις επιλογές και τη συμπεριφορά της Τουρκίας» υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, η Λευκωσία αναμένει να δει τη συμπεριφορά της Τουρκίας, μετά από όσα ελέχθησαν στη Βάρνα, αλλά και πως μπορεί να επηρεάσει η προοπτική ενός διαλόγου με την ΕΕ. «Θα πρέπει να δούμε δείγματα γραφής από την Άγκυρα» τόσο στο ανθρωπιστικό θέμα που τέθηκε με την κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών, όσο «ενδεχομένως και για κάποια διαδικασία που να αφορά το Κυπριακό» είπε.
Ερωτηθείς αν υπήρξε ενημέρωση για μια τέτοια πρόθεση εκ μέρους της Τουρκίας σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Προδρόμου απάντησε αρνητικά, είπε όμως ότι «θα περιμένουμε να δούμε».
Για την αναφορά Ερντογάν σε «ισότιμη συμπερίληψη των Τ/κ στο μηχανισμό λήψης αποφάσεων» για τους φυσικούς πόρους, ο κ. Προδρόμου αντιπαρέταξε την προσέγγιση της ΕΕ για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και σε σχέση με τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.
«Αυτή είναι ακριβώς η διαδικασία για να έχουν και οι Τ/κ συμμετοχή, διαφορετικά αυτά που λέει ο κ. Ερντογάν περί ισοτιμίας συγκρούονται πλήρως με το διεθνές δίκαιο», σημείωσε.
Είπε επίσης ότι ο Τούρκος Πρόεδρος μίλησε για διεθνές δίκαιο στη Βάρνα, εννοώντας τις συμφωνίες με τα κατεχόμενα. «Με αυτή τη μοναχική λογική, αν θα συνεχίσει έτσι, δεν υπάρχουν περιθώρια. Μένει να το δούμε» είπε.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ: ‘Ηπιότερος ο Ερντογάν στη Βάρνα’- Ωστόσο υπάρχει πρόβλημα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις