LIKE ONLINE

Έρχεται η εφαρμογή κατά των κουνουπιών

Έρχεται η εφαρμογή κατά των κουνουπιών

'Εξυπνη' εφαρμογή που θα προειδοποιεί εγκαίρως τους χρήστες για τις επιθέσεις των ενοχλητικών εντόμων.

Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για κουνούπι που ετοιμάζεται για... αφαίμαξη θα μπορεί σύντομα να βρίσκεται στα κινητά μας. Ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης του πανεπιστημίου της Οξφόρδης στη Βρετανία ανέπτυξαν σύστημα που ανιχνεύει το ανεπαίσθητο βούισμα των κουνουπιών και «τρέχει» με τη μορφή εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνα, έτσι ώστε ο χρήστης να είναι πάντα σε εγρήγορση.

Αν και καθένας θα μπορούσε να αξιοποιήσει το νέο σύστημα, η αρχική ιδέα για την ανάπτυξή του είναι να σώσει ζωές στις χώρες που μαστίζονται από ελονοσία, μια νόσο που μεταδίδεται από μολυσμένα κουνούπια.

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης «εκπαιδεύτηκε» με βάσεις δεδομένων από ηχογραφήσεις κουνουπιών, ώστε ο αλγόριθμος να μάθει να διακρίνει το βούισμά τους από τους άλλους ήχους. Οπως έδειξαν οι δοκιμές με φτηνά κινητά τηλέφωνα, το σύστημα μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία κουνουπιού σε απόσταση περίπου 10 εκατοστών. Οταν το τηλέφωνο είναι κοντά σε μέρος που προσελκύει κουνούπια, όπως μια λάμπα, τότε η αποτελεσματικότητά του είναι μεγαλύτερη.

Κατά της ελονοσίας

Το επόμενο βήμα θα είναι η βελτίωση της «έξυπνης» εφαρμογής ώστε να διακρίνει ακόμη και τους διαφορετικούς ήχους των κουνουπιών, προκειμένου να ξεχωρίζει τα κουνούπια που μεταδίδουν την ελονοσία από τα απλώς ενοχλητικά έντομα.

Τα διαφορετικά είδη κουνουπιών βουίζουν με διαφορετικό τρόπο, καθώς το βούισμα εξαρτάται κυρίως από το πόσο γρήγορα κουνούν τα φτερά τους (συνήθως γύρω στις 300 φορές το δευτερόλεπτο!), αλλά και από το διαφορετικό σχήμα των φτερών τους.

Από espressonews.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Πισωγύρισμα» στα καύσιμα - Οριακές αυξήσεις στα πρατήρια - Παίρνει την ανιούσα ο «μαύρος χρυσός»

Τα «χρυσά» κλειδιά της ΑΗΚ: Δικαιολογούνται τα 26 ευρώ; - Φωτογραφία απεικονίζει γιατί πρέπει να χρησιμοποιούνται κλειδαριές

Αναποδογυρίστηκε αυτοκίνητο στη μέση του δρόμου – Δείτε φωτογραφία

Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε τα ματς του Euro

Χριστιάνα Αριστοτέλους: Πρωί πρωί την έβαψε η κόρη της Μελίνα - Δείτε φωτογραφίες

Σοκαριστικό βίντεο - Επιβάτης εκτινάχθηκε στο ντουλάπι χειραποσκευών από αναταράξεις σε πτήση



Στιούαρτ: Eξέφρασε στον Τατάρ ανησυχία για στρατιωτικοποίηση νεκρής ζώνης

Στιούαρτ: Eξέφρασε στον Τατάρ ανησυχία για στρατιωτικοποίηση νεκρής ζώνης

Την ανησυχία του για τη στρατιωτικοποίηση της νεκρής ζώνης «που προχωρά με ανησυχητικό ρυθμό και από τις δύο πλευρές», εξέφρασε και στον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του οΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top