ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: Η κυπριακή παροικία τίμησε τον αγώνα της ΕΟΚΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: Η κυπριακή παροικία τίμησε τον αγώνα της ΕΟΚΑ

Τα μηνύματα του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 πρέπει να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και των σημερινών αγώνων του Ελληνισμού, ήταν το μήνυμα της εκδήλωσης μνήμης της κυπριακής παροικίας της Νέας Υόρκης, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (31/3).

Η επετειακή εκδήλωση μνήμης, που πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Δημήτριο Αστόριας, περιλάμβανε τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων του αγώνα, σύντομο πρόγραμμα με ομιλίες και τέλος ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με απαγγελίες, τραγούδια, ανάγνωση επιστολών αγωνιστών και προβολή ντοκουμέντων και φωτογραφιών της περιόδου. Υπεύθυνος του προγράμματος ήταν ο Φύτος Στράτης, που παράλληλα διηύθυνε και τη Χορωδία του Παγκυπρίου.

Το τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων έψαλε ο ιερατικώς προϊστάμενος του Αγίου Δημητρίου, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος. Μεταφέροντας το χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, είπε ότι με την εκδήλωση δίδεται η ευκαιρία σε όλους να θυμηθούμε την ιστορία μας.

«Ζούμε σήμερα ελεύθεροι γιατί κάποιοι έδωσαν αγωνιζόμενοι τη ζωή τους, ιδίως για την Κύπρο, στην οποία ακόμη υπάρχουν κατεχόμενα εδάφη που μας ανήκουν».

Ολοκληρώνοντας προέτρεψε σε συνέχιση του αγώνα μέχρι την επανένωση της Κύπρου.

Ο παρουσιαστής της εκδήλωσης, δημοσιογράφος Ανδρέας Χατζηιωάννου, αναφέρθηκε στην 63 επέτειο από την εξέγερση του κυπριακού Ελληνισμού για την ένωση με την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας την 1η Απριλίου ορόσημο στην ιστορία μας και μεγάλο σταθμό στους αγώνες του Ελληνισμού.

Αποτίοντας φόρο τιμής στους ήρωες αγωνιστές της ΕΟΚΑ, είπε ότι η ιστορία έχει καταγράψει με χρυσά γράμματα στο βιβλίο της τη θυσία τους.

«Χρέος μας να στρέψουμε τη μνήμη μας σ’ αυτούς που έγραψαν ένα έπος και έπεσαν για την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανισμών, Κυριάκος Παπαστυλιανού, υπενθυμίζοντας τον όρκο των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, είπε πως δεν λύγισαν στις απειλές των Άγγλων, στα βασανιστήρια και στις θανατικές καταδίκες των δικαστηρίων. Παράλληλα απέτισε φόρο τιμή στον παρόντα στην εκδήλωση αγωνιστή Ανδρέα Καρακώστα, που είχε φυλακιστεί από τους Αγγλους.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ευχήθηκε η ηγεσία της Κύπρου να είναι το ίδιο ενωμένη όπως το 1955, για να ενωθεί ξανά η Κύπρος και να απαλλαγεί από τα κατοχικά στρατεύματα.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας, συνέκρινε την εξέγερση των Ελλήνων της Κύπρου του 1955 με την επανάσταση του 1821.

«Οι Έλληνες παρά κάθε λογική εξεγέρθηκαν κατά των Τούρκων το 1821 και 134 χρόνια αργότερα, οι Έλληνες της Κύπρου έπραξαν το ίδιο κατά των Άγγλων, για να πάρουν την πατρίδα τους στα χέρια τους, της οποίας το όνειρο της απελευθέρωσης παραμένει ανεκπλήρωτο».

Ο κ. Κούτρας είπε ότι περισσότερο από ποτέ, σήμερα επιβάλλεται ο Ελληνισμός να είναι ενωμένος σαν μία γροθιά, σημειώνοντας τις αυξανόμενες τουρκικές απειλές σε όλα τα μέτωπα, σε Ελλάδα και Κύπρο. Και κάλεσε τον Ελληνισμό της Αμερικής να ενισχύσει τη φωνή του στην Ουάσιγκτον, προωθώντας τα εθνικά δίκαια, αναφέροντας τον πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ ως παράδειγμα προς μίμηση.

Στο χαιρετισμό του ο Φίλιπ Κρίστοφερ είπε ότι οι ήρωες της ΕΟΚΑ δεν αγωνίστηκα μόνο για την ένωση με την Ελλάδα, αλλά και για τις ίδιες αξίες και ιδανικά που εμείς παλεύουμε σήμερα.

«Οι αγωνιστές προτίμησαν να πεθάνουν παρά να συμβιβαστούν με τα ιδανικά τους», είπε ο Φίλιπ Κρίστοφερ, επικρίνοντας κάποιους πολιτικούς στην Κύπρο που δεν βλέπουν σήμερα έτσι τα πράγματα.

Ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Βασίλης Φιλίππου, χαρακτήρισε ορόσημο στην ιστορία του κυπριακού Ελληνισμού την 1η Απριλίου 1955 και απέτισε φόρο τιμής στους ιδεαλιστές και ιδεολόγους αγωνιστές του απελευθερωτικού αγώνα.

«Όσο υμνούμε τους ήρωες του αγώνα, τόσο δυναμώνουμε τη μαγιά που τους γέννησε», είπε ο κ. Φιλίππου, συγχαίροντας την Ομογένεια για τους αγώνες της.

Στην εκδήλωση επίσης παρευρέθηκαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβεις Μαρία Θεοφίλη και Κορνήλιος Κορνηλίου, ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος Μενέλαος Μενελάου κ.α.

Το πολιτιστικό πρόγραμμα – που απέσπασε τα εγκώμια του ακροατηρίου – ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνου από ομάδα μικρών παιδιών της παιδικής χορωδίας του Παγκυπρίου.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Ραγδαίες εξελίξεις - Πληροφορίες ότι η Κλαϊδη εγκαταλείπει την υπεράσπιση του Νεκτάριου

Κατακλυσμός 2024: Όλες οι εκδηλώσεις της Κύπρου – Αυτοί είναι οι τραγουδιστές –έκπληξη- που θα έρθουν στο νησί

«Χρυσό» το καρπούζι: Αυτός είναι ο λόγος που πήραν «φωτιά» οι τιμές - Αναμένεται νέα άνοδος και σε άλλα προϊόντα

ΗΠΑ: Σάλος από διαφήμιση με twerking σε γυμναστήριο σχολείου για τουρνουά μπάσκετ - Ακυρώθηκε η εκδήλωση

Ανείπωτη θλίψη για τον 41χρονο Παναγιώτη - Καταγγελία ότι απεβίωσε λόγω ασυνεννοησίας γιατρών

Άννα Μονογιού: Τα συγκινητικά λόγια για τον Διονύση Τσακνή - Εμφανίστηκε σε live σύνδεση



ΟΗΕ: Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στην Κύπρο

ΟΗΕ: Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στην Κύπρο

Δεν έχει προγραμματιστεί ταξίδι της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ στην Κύπρο, δήλωσε την Παρασκευή ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του ΓΓ, Φαρχάν Χακ κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη, ενώ στις 19 Ιουνίου είχε αναφερθεί σε προσεχές ταξίδι της κ. Ολγκίν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top