Οι προσπάθειές μας αυτή τη στιγμή πρέπει να επικεντρωθούν στη σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό που θα συζητήσει κατά προτεραιότητα τη διεθνή πτυχή του προβλήματος, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.
Ερωτηθείς μετά από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη για τις προϋποθέσεις που θέτει η ΕΔΕΚ για επανέναρξη των συνομιλιών, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε από την πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης και του Κραν Μοντανά, θα πρέπει το πλαίσιο να διαφοροποιηθεί, αξιοποιώντας κυρίως σημαντικές αποφάσεις του ΟΗΕ, όπως της Γενικής Συνέλευσης, που κάνει λόγο για την αναγκαιότητα σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό καθώς επίσης και της πλήρους αποχώρησης των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο.
‘Εδώ ακριβώς πρέπει να επικεντρωθούν και οι δικές μας προσπάθειες, στη σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό που θα συζητήσει κατά προτεραιότητα τη διεθνή πτυχή και εδώ ακριβώς θα διαφανεί όλοι αυτοί οι οποίοι δηλώνουν υποστηρικτές και θέλουν να λάβουν μέρος και να στηρίξουν αυτή την προοπτική εάν και κατά πόσον οι προθέσεις τους στο τέλος θα μετατραπούν και σε πρακτική εφαρμογή’ είπε.
Πρόσθεσε ότι ‘εδώ θα διαχωρίσουμε και τους φίλους και τους ουδέτερους και τους αντίπαλους. Άρα λοιπόν εδώ θα πρέπει σε πρώτη φάση να επικεντρώσουμε την προσπάθειά μας. Από τη στιγμή που η διεθνής πτυχή του Κυπριακού δρομολογηθεί προς ένα πλαίσιο λύσης θα διευκολυνθεί πάρα πολύ στη συνέχεια και η ρύθμιση των ζητημάτων που αφορούν την εσωτερική πτυχή και τη διακυβέρνηση’.
Σε ό,τι αφορά το δείπνο Αναστασιάδη - Ακιντζί στις 16 Απριλίου, είπε ότι η ΕΔΕΚ δεν είναι αντίθετη με την πραγματοποίηση διερευνητικού τύπου συναντήσεων για το ενδεχόμενο μιας ουσιαστικής επανέναρξης των συνομιλιών, στη βάση ενός σωστού πλαισίου, αλλά πρόσθεσε ότι ‘κοινωνικού περιεχομένου και χαρακτήρα συναντήσεις μάλλον στρέφουν την προσοχή του κοινού και της διεθνούς γνώμης προς άλλες κατευθύνσεις και θεωρώ ότι δεν θα ήταν σκόπιμο να γίνει αυτή τη στιγμή’.
Σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών, τη χαρακτήρισε εποικοδομητική και ανέφερε ότι έγινε μια πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων για το Κυπριακό, ‘την προοπτική επανέναρξης του διαλόγου, τα ενεργειακά, τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και των εκπροσώπων του κατοχικού καθεστώτος. Αλλά και της επικείμενης έκθεσης της Κομισιόν για την Τουρκία’.
Εξέφρασε την ελπίδα οι εισηγήσεις του να είναι εποικοδομητικές για τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Εξωτερικών, λέγοντας ότι αυτό που προέχει σήμερα είναι η αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας η οποία εκδηλώνεται σε δύο επίπεδα, το ένα, όπως είπε, είναι οι επεκτατικές δηλώσεις της Άγκυρας και οι παρεμβάσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ, και το δεύτερο οι αναβαθμισμένες και προκλητικές δηλώσεις των εκπροσώπων του κατοχικού καθεστώτος.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ντύθηκε στα λευκά το Τρόοδος: Μαγευτικές εικόνες από τα πρώτα χιόνια - Δείτε βίντεο
• Καταγγελία βόμβα στην Βουλή από Κέττηρο: «Ο υπόκοσμος διαχειρίζεται τ/κ περιουσίες» - Βίντεο
• Πυρκαγιά σε αυτοκίνητο στη Λευκωσία: Εκκενώθηκε πολυκατοικία - Zημιές και σε δεύτερο όχημα
• Συναγερμός στις Αρχές μετά από πυρκαγιά σε κατοικία - Τι έδειξαν οι πρώτες εξετάσεις
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις