Η ΕΔΕΚ, όπως δήλωσε ο Πρόεδρός της Μαρίνος Σιζόπουλος, πρότεινε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, στο δείπνο με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, τη Δευτέρα 16 Απριλίου, να μην αναλάβει οποιεσδήποτε προδεσμεύσεις, να προσέξει τη διαδικασία που σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί ουσία της υπόθεσης, αλλά κυρίως να αντιμετωπίσει με επάρκεια τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς».
Μετά από τη συνεδρία του συμβουλίων των πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ενόψει του ανεπίσημου δείπνου της Δευτέρας, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι η τουρκική πλευρά, «θα αξιοποιήσει αυτό τον διάλογο κυρίως για να αποκτήσει πρόσθετα κοινωνικά οφέλη».
Πρόσθεσε ότι αυτά τα οφέλη, αφορούν, «είτε τον τερματισμό των ενεργειακών προγραμμάτων είτε τη συνδιαχείριση του φυσικού αερίου πριν τη λύση του Κυπριακού ή ενδεχομένως και άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με την εσωτερική διακυβέρνηση».
«Για αυτό και προτείναμε ότι θα πρέπει το πεδίο και το πλαίσιο συζήτησης να μεταφερθεί σε πιο θετικό σημείο, που είναι η διεθνής πτυχή του Κυπριακού και κυρίως η διεκδίκηση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό», είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.
Ανέφερε ότι «δεν διαφωνούμε με τη διερεύνηση των δυνατοτήτων για επανέναρξη του διαλόγου, όμως, δεν συμφωνούμε με το ότι αυτή η διαδικασία έπρεπε να είναι υπό τη μορφή μιας κοινωνικής συνάντησης – δείπνου, η οποία ενδεχομένως να δημιουργήσει αρνητικούς συνειρμούς και αρνητικές ενδεχομένως απόψεις από τη διεθνή κοινή γνώμη».
Όπως είπε ο κ. Σιζόπουλος, «όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού θα προέλθει μέσα από ένα διάλογο ο οποίος πρέπει να είναι εποικοδομητικός και ουσιαστικός, την ίδια στιγμή όμως, θα πρέπει να απαντηθούν ορισμένα βασικά ερωτήματα».
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ διερωτήθηκε κατά πόσον «αυτή τη στιγμή μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία από μόνη της με την καλή της τη θέληση και διάθεση να επιλύσει το Κυπριακό;» λέγοντας: «Σαφώς όχι».
Διερωτήθηκε, τέλος, «εάν η Τουρκία είναι σήμερα έτοιμη να προχωρήσει σε ουσιαστικές υποχωρήσεις και να υποβοηθήσει την επίτευξη μιας δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό» αναφέροντας ότι «οι ενδείξεις φαίνεται πως δεν είναι θετικές».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις