ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Μεταξύ των ανθρώπων που για χρόνια τώρα κρατούν ζωντανό το Κυπριακό»

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Μεταξύ των ανθρώπων που για χρόνια τώρα κρατούν ζωντανό το Κυπριακό»

Με δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου το βράδυ της Παρασκευής (20/4), μετά από το πέρας της Συνόδου της Κοινοπολιτείας, ολοκλήρωσε το πρόγραμμα του ταξιδιού του στο Λονδίνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Απευθυνόμενος στα μέλη της κυπριακής κοινότητας του Λονδίνου που είχαν συγκεντρωθεί στο οίκημα της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε «χαρά και συγκίνηση» για την παρουσία του «μεταξύ των ανθρώπων που για χρόνια τώρα κρατούν ζωντανό το Κυπριακό [...] χωρίς να έχουν στο μυαλό τους αξιώματα». Όπως είπε, πραγματικά μέσα από παρεμβάσεις της παροικίας επιτυγχάνεται πολλές φορές επηρεασμός της βρετανικής πολιτικής.

Επισήμανε την παρουσία νέων Κυπρίων της Βρετανίας στην εκδήλωση και δήλωσε υπερήφανος για τους συμπατριώτες που διαπρέπουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη μνεία στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγορίου, ο οποίος αυτή την εβδομάδα συμπλήρωσε 30 χρόνια στο θώκο της Αρχιεπισκοπής, και της Άντριας Ζαφειράκου, που πρόσφατα αναδείχθηκε «καλύτερη δασκάλα του κόσμου», μεταξύ 30.000 υποψηφίων από 173 χώρες.

Επισήμανε επίσης τις διακρίσεις άλλων παρισταμένων, καθώς και των Κύπριων αθλητών στους πρόσφατους Αγώνες της Κοινοπολιτείας. «Αυτό είναι κάτι που δείχνει ότι παρά το μικρό μας μέγεθος διαθέτουμε εκείνα τα υλικά, τους ανθρώπους και τις αξίες που αναδεικνύουν την Κύπρο και με βάση αυτά τα πρότυπα προσπαθούμε να πολιτευτούμε και όσον αφορά το ρόλο που η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει στην περιοχή μας ως παράγοντας σταθερότητας, ένας παροχέας ασφάλειας, ώστε να είμαστε αναγκαίοι τόσο για τους Ευρωπαίους εταίρους όσο και για τους υπόλοιπους».

Ανέφερε στη συνέχεια ότι η Κύπρος έχει αναπτύξει μια τέτοια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που τη διακρίνουν άριστες σχέσεις με τις γείτονες χώρες και όχι μόνο. Έκανε ενδεικτικά αναφορά στις στενές σχέσεις με όλες τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου και του αραβικού κόσμου, αλλά και τόσο με τη Ρωσία όσο και με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σημείωσε δε τόσο την καταδίκη την τουρκικών παραβιάσεων στην ΑΟΖ από την ΕΕ όσο και το κοινό ανακοινωθέν των ηγετών των 53 χωρών-μελών της Κοινοπολιτείας με το οποίο ζητούν σεβασμό του κοινώς αποδεκτού διεθνούς δικαίου της θάλασσας, σε σχέση με την ΑΟΖ.

Στο καλωσόρισμά του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χρίστος Καραολής τόνισε ότι η παροικία στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις.

Εγκωμίασε τον Προεδρο Αναστασιάδη για την επιμονή, υπομονή και αποφασιστικότητά του να διασφαλίσει την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.

Σημείωσε ότι οι προσπάθειες αυτές προσέκρουσαν και πάλι στην τουρκική αδιαλλαξία και πρόσθεσε ότι με μια σειρά πρόσφατων ενεργειών που προβληματίζουν τους συμμάχους του ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει δείξει το πραγματικό του πρόσωπο.

Από την άλλη πλευρά, συνέχισε ο κ. Καραολής, αναγνωρίζεται η γεωστρατηγική αναβάθμιση της Κύπρου και της Ελλάδας, μεταξύ άλλων με την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και στρατηγικών συνεργασιών.

Στάθηκε στη συνεργασία σε επίπεδο διασποράς με άλλες εθνικές κοινότητες, σημείωσε μια σειρά πρόσφατων συναντήσεων της Ομοσπονδίας με Βρετανούς πολιτικούς και διπλωμάτες και επισήμανε την επίτευξη αναθεώρησης στάσης του Foreign Office προς το ευνοϊκότερο όσον αφορά τις γεωτρήσεις της Κύπρου στην ΑΟΖ της μετά από τη συντονισμένη αποστολή σχεδόν 3.000 email και επιστολών προς τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών από μέλη της παροικίας.

Κάλεσε δε την παροικία να ψηφίσει τους Ελληνοκύπριους υποψήφιους στις επικείμενες δημοτικές εκλογές στη Βρετανία και έκανε επίσης ειδική μνεία στον Αρχιεπίσκοπο και στην κα Ζαφειράκου.

«Είναι σαφές ότι η κοινότητά μας είναι πιο δυνατή όταν είμαστε ενωμένοι [...] Στο Κυπριακό δεν υπάρχουν κόμματα, διαιρέσεις και προσωπικά συμφέροντα. Υπάρχει μόνο ένα κόμμα, η Κύπρος», τόνισε ο κ. Καραολής, καταλήγοντας με τη διαβεβαίωση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η κοινότητα θα στέκεται στο πλευρό του στον αγώνα για μία ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο.

Παρόντες στο δείπνο ήταν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο Πρέσβης της Ελλάδας.

ΚΥΠΕ

*Φωτογραφία αρχείου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top