Και οι δύο κοινότητες έζησαν πόνο, δεν τίθεται θέμα μηδέν στρατού, μηδέν εγγυήσεων, δήλωσε ο Ακιντζί.
Και οι δύο κοινότητες έζησαν πόνο σε αυτό το νησί στο παρελθόν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, «αυτό δεν πρέπει να το κρύψουμε» δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι οι Τ/κ υπέφεραν το ’50 και το ’60. «Το ίδιο έζησαν και οι Ε/κ το 1974. Αυτό είναι μια πραγματικότητα και αυτή την πραγματικότητα την γνωρίζουμε».
Ανέφερε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα συμφωνίας με μηδέν στρατό, μηδέν εγγυήσεις, όπως θέλει η ε/κ πλευρά, και πως αυτό το θέμα έχει διαστρεβλωθεί.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης μιλούσε σε φεστιβάλ στη Λουρουτζίνα και αναφέρθηκε και στο θέμα του φυσικού πλούτου γύρω από το νησί λέγοντας ότι θα αναζωογονήσει την επιθυμία όλων των Κυπρίων για λύση. Επανέλαβε ότι πρότεινε προς την ε/κ πλευρά είτε να δημιουργήσει μια κοινή επιτροπή για το θέμα του φυσικού αερίου ή να καθυστερήσει τις μονομερείς – όπως είπε – ενέργειες μέχρι την επίτευξη μια λύσης.
Η τελευταία του, είπε, πρωτοβουλία είναι σύμφωνη με την προσπάθειά του να παρέχει στις νεότερες γενιές μια ζωή ειρηνική και με ευμάρεια.
Η ε/κ πλευρά, συνέχισε, δεν πρέπει να επιμένει στις παλιές μαξιμαλιστικές της προσεγγίσεις. «Δεν είναι δυνατόν να φτάσουμε πουθενά εάν επιμένουν στο ‘μηδέν στρατό, μηδέν εγγυήσεις. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν».
Ο κ. Ακιντζί είπε ότι η ε/κ ηγεσία προσπαθεί να διαστρεβλώσει τις δηλώσεις του. «Προσπαθούν να φέρουν μπροστά πράγματα που δεν υπάρχουν στα έγγραφα των ΗΕ. «Ο ΟΗΕ παρουσιάζεται σαν να είχε προτείνει «μηδενικά στρατεύματα, μηδενικές εγγυήσεις» σε εμάς. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο ούτε στα σχέδιά μας και στα προγράμματα μας ούτε στις προτάσεις του ΟΗΕ».
Υπογραμμίζοντας ότι από την πρώτη μέρα αυτό που επιδιώκει είναι ένα ελεύθερο και ασφαλές μέλλον στο οποίο και οι δύο κοινότητες θα ζήσουν ισότιμα και καμία κοινότητα δεν θα κυριαρχήσει στην άλλη, ο κ. Ακιντζί τόνισε τη σημασία της Τουρκίας στις προσαρμογές του θέματος της ασφαλείας. «Δεν τίθεται θέμα να αποκλείσουμε την Τουρκία από τις προσαρμογές στα ζητήματα ασφαλείας. Αυτό σίγουρα δεν είναι στην ημερήσια διάταξη. Δυστυχώς, αυτό το ζήτημα διαστρεβλώθηκε πολύ πρόσφατα».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις